Bebyggelse
Bebyggelsens kulturvärden är resurser som bidrar till attraktiva samhällen. Museets byggnadsantikvarier arbetar med omsorgen om den enskilda byggnaden, dess utförande, material och hantverk – från sjöbod och bondgård till industri och miljonprogram. Men också med historien hos den samlade miljön, dess utveckling, förändring och karaktärsdrag – från kyrkomiljön och byn till stadskvarteret eller torget.
För att känna igen och kunna hantera kulturvärden krävs kunskapsunderlag i den enskilda planeringssituationen eller renoveringen. Värmlands Museum erbjuder rådgivning och utför antikvariska uppdrag som identifierar och hanterar bebyggelsens kulturvärden, samt ger verktyg att kommunicera dem.
Rådgivning och tjänster
Ett kulturmiljöprogram ger en samlad bild av en kommuns kulturmiljöer. Genom att inventera bebyggelsen och peka ut kulturvärden hos enskilda byggnader och samlade miljöer är kulturmiljöprogrammet ett viktigt redskap vid ställningstaganden i planärenden och bygglovsfrågor i en kommun. Kulturmiljöprogrammet är ett strategiskt dokument som anger en vision för hur de kommunala kulturmiljöerna kan användas som resurser för mervärden och utveckling inom alla områden i en kommun. Kulturmiljöprogrammet är ett viktigt planeringsunderlag för kommunal förvaltning, som kan användas i kommunikation med privata fastighetsägare.
– Inventering av kommunens kulturmiljöer
– Utpekanden av bebyggelse med kulturhistoriska värden
– Vision och strategisk framåtblick – Vilka berättelser är viktiga i vår kommun och hur tar vi med oss dem i framtiden?
Antikvarisk förundersökning är ett grunddokument som ger kunskap om byggnadens kulturvärden inför renovering eller planförändring. Förundersökningen möjliggör ställningstagande till varsamhetskrav inför projektering. På så sätt kan byggnadens kulturhistoriska kvaliteter tillvaratas. Förundersökningen är ett kunskapsunderlag som kan krävas för prövning i byggnadsnämnd.
– Kort historik
– Identifiering av karaktärsdrag och kulturvärden
– Rekommendation utifrån kulturvärden
– Konsekvensbeskrivning
Den kulturhistoriska utredningen sätter fokus på en samlad miljö med kulturvärden. Den är ett kunskapsunderlag med varsamhetsrekommendationer men också ett strategiskt dokument för utveckling av miljön med kulturvärdena som grund. Den produceras inför omgestaltning av en miljö eller där platsens kulturvärden behöver lyftas fram och förtydligas.
– Historik – vilka berättelser förmedlar platsen?
– Karaktärsdrag och kulturvärden från olika tider
– Kulturhistoriska ställningstaganden – vilka årsringar och element är de viktigaste?
– Från kulturvärde till mervärde för utveckling
Antikvarisk kompetens krävs vid byggnadsvårdsprojekt som rör kyrkor och byggnadsminnen samt i de fall byggnadsvårdsbidrag inom ramen för Kulturmiljölagen (KML) erhållits. Den antikvariskt medverkande följer byggprocessen för att byggnadens kulturvärden ska beaktas. Antikvarisk medverkan krävs också enligt Plan- och bygglagen (PBL) vid förändring av kulturhistoriskt intressant bebyggelse. Byggnadens kulturvärden ska beaktas enligt upprättad kontrollplan. Kontrollplanen bör utgå från en upprättad antikvarisk förundersökning.
– Dokumentation av förändringar
– Sammanställning av genomförda åtgärder
– Intyg till kontrollplan
Vård- och underhållsprogrammet är en redskap för att förvalta byggnader med höga kulturhistoriska värden, exempelvis byggnadsminnen. Byggnadens eller anläggningens historia och förändring beskrivs och de kulturhistoriska värdena specificeras. Lämpliga åtgärder för vård och underhåll av byggnadens delar anges. Aktuella skador och underhållsbehov dokumenteras och åtgärdsbehoven prioriteras.
– Historik, karaktäristik och kulturvärden
– Särskilda krav utifrån material och utföranden
– Lämpliga underhållsåtgärder
– Status och skadebesiktning
– Prioritering av underhåll och renovering
Ladda hem faktablad om vård och underhåll av modernismens bebyggelse.
– Byggnadsbeskrivning
– Kulturhistorisk karaktäristisk byggnad/område
– Förslag/synpunkter kulturvärden i detaljplan eller områdesbestämmelse
– Bebyggelseinventering
– Fördjupad riksintressebeskrivning
– Dokumentation inför rivning