Press

För pressbilder och logotyper besök vårt pressrum.

• Pressinbjudan: Sommaren 2021 på von Echstedtska gården

2021-05-18 1:30

När? Torsdag 27 maj kl 11 Var? von Echstedtska gården, Västra Smedbyn. I Säffle kommun i Värmland. Sommarens utställning TRÅDAR TILL 1700-TALET – Dräll, kattuner, parkum och sticketäcken i gårdens rum, på von Echstedtska gården lyfter de textila föremålens betydelse för hemmets inredning på 1700-talet. I herrgårdshemmet hittar vi material, mönster och tekniker som var vanliga vid tiden.

• Pressinbjudan: XYZT Abstrakta landskap – Adrien M & Claire B

2021-05-7 8:39

För första gången i Sverige visas en internationellt uppmärksammad utställning av den franska konstnärsduon Adrien M & Clarie B, på Värmlands Museum sommaren 2021. I den interaktiva och digitala familjeutställningen XYZT Abstrakta Landskap bjuder de på en digital och rumslig upplevelse vi inte sett i Sverige tidigare. Välkomna på pressvisning Måndag 10 maj kl 10 på Värmlands Museum i Karlstad

• Värmlands Museum planerar öppna igen 17 maj – Biljettsläpp 3 maj

2021-04-29 12:49

Efter samråd med Smittskydd Värmland har vi idag tagit beslut om att öppna museet igen från och med den 17 maj, under förutsättning att smittläget i Värmland inte försämras utan fortsätter bli bättre. Vi öppnar med ordinarie öppettider – alltså öppet alla dagar i veckan – och till en början endast för förbokade besök. Biljetterna släpps den 3 maj.

• Museet håller fortsatt stängt för besökare

2021-04-9 10:05

Värmlands Museum håller fortsatt stängt för besökare i minst en månad till och avvaktar med beslut om datum för en återöppning. - Efter samråd med Smittskydd Värmland har vi beslutat att avvakta med en återöppning av museet. Smittläget är allvarligt och Värmlands Museum ska självklart vara med och ta ansvar, säger länsmuseichef Åsa Hallén.

• Värmlands Museum c/o Hagfors

2021-04-9 7:00

Den 12–18 april sätter Värmlands Museum fokus på Hagfors. Museets expertis inom olika områden finns på plats i kommunen för att uppmärksamma och lära sig mer om trakten samt delge ny kunskap kring Hagfors och Värmlands historia, bland annat genom utställningar på DigitaltMuseum. På grund av coronapandemin blir det mesta av programmet digitalt.

• Värmlands Museum c/o Kil

2021-03-18 9:41

Den 22-28 mars besöker Värmlands Museum Kil med delar av verksamheten. Museets expertis inom olika områden vill uppmärksamma och lära sig mer om trakten, träffa Kilsborna, samt delge ny kunskap kring Kils och Värmlands historia. Under veckan tar bland annat museets pedagoger med sig Kils tredjeklassare till gravhögarna i Runnevål och bjuder på Forntidslabb.

• Människor på skogen

2021-02-24 10:54

Värmlands finnskog bär på djupa erfarenheter av möten mellan språk, sedvänjor och folktro. Idag befolkas finnskogen på nytt. Människorna lockas av förhållningssättet, av den högra graden av självförsörjning och det nära samspelet med naturen. Det finns en frihet i att leva i skog, med skog, av skog. Utställningen Människor på skogen visas på Torsby Finnskogscentrum 1 juni till 31 augusti 2021.

• Matti Klenell – Stanna här en stund

2021-02-16 8:00

Matti Klenell är en av landets mest uppmärksammade formgivare och erkänd såväl i Sverige som internationellt. Den här utställningen är en presentation mitt i formgivarens gärning med arbeten som tillkommit under hans drygt 20-åriga verksamhet. Utställningen visas på Värmlands Museum i Karlstad 27 februari till 29 augusti 2021.

• ​Fotoutställning turnerar vidare

2021-01-12 3:47

Fotoutställningen Människor på skogen turnerar vidare till Norge och Norsk Skogmuseum i Elverum. Där den öppnar för publik den 20 februari. En ny chans att se utställningen på den svenska sidan av gränsen blir till sommaren när den går upp som årets sommarutställning på Torsby Finnskogscentrum i Lekvattnet. Bilderna och berättelserna finns även som digital utställning på finnskogen.se.

• Lena Cronqvist donerar två konstverk till Värmlands Museum

2020-12-15 8:10

Värmlands Museum har fått äran att ta emot två stycken verk av konstnären Lena Cronqvist. Därmed blir museet ett av de museer i Sverige som har en betydande samling av hennes konst. Värmlands Museum är helt beroende av donationer för att utöka samlingen och att en så betydelsefull och uppskattad konstnär som Lena Cronqvist väljer att skänka två av sina verk till Värmlands Museum är fantastiskt.

• ​Värmlands Museum stänger tillfälligt

2020-11-12 2:35

Under perioden 13 november till 10 december 2020 håller Värmlands Museum tillfälligt stängt. Detta med anledning av de skärpta allmänna råd som nu införs i Värmland med anledning av den ökade smittspridningen av Covid-19. (Stängningen har förlängts och gäller tills vidare.)

• En värmländsk litteraturhistoria – nu släpps första delen

2020-11-12 7:15

Det börjar i urtiden med myter och skrönor och fortsätter med de gamla runstenarna. Berättelsen om framväxten av det värmländska landskapet i litteraturen fortsätter över 1600-talet, 1700-talet och 1800-talet, för att landa i tiden runt Lagerlöf, Fröding, Stjärne, fram till 1940-talet. Nu har En värmländsk litteraturhistoria del I kommit från tryckpressarna och utgör Värmlands museums årsbok 2020.