Press

För pressbilder och logotyper besök vårt pressrum.

• När cirkeln sluts – Jonas Liveröd möter den arkeologiska samlingen

2022-11-18 9:08

I utställningen När cirkeln sluts – Jonas Liveröd möter den arkeologiska samlingen, har konstnären i dialog med museets arkeologer fördjupat sig i och förhållit sig till Värmlands Museums arkeologiska samling. Välkomna på pressvisning torsdag 24 november kl 10, Värmlands Museum i Karlstad. Konstnären medverkar vid pressvisningen.

• Klassiska Körkarlen ackompanjerad live med ny musik

2022-11-8 7:30

Victor Sjöströms klassiska Selma Lagerlöf-filmatisering, där den oförbätterlige David Holm blir utsedd till dödens körkarl, visas på Värmlands museum den 9 december, med ny musik av gruppen VÖ under ledning av Alex Zethson, pianist från Karlstad.

• Arkeologisk förundersökning av förhistoriska boplatser i Kil

2022-11-7 7:00

Värmlands Museums arkeologer genomför just nu en arkeologisk förundersökning i Dikartorp, Kils kommun. Inom området för undersökningen finns fyra fornlämningar i form av tre förhistoriska boplatser och en ensamliggande härd. I närområdet har arkeologer tidigare påträffat Värmlands äldsta fyndplats, omkring 10 000 år gammal.

• Värmlands Museum besöker Molkom och Väse

2022-10-17 9:08

I år är det dags för det 16:e och sista kommunbesöket inom ramen för Värmlands Museum c/o (care of). Mellan 17 och 30 oktober finns museet på plats i Molkom och i Väse.

• Konsthantverkare i arbete på Värmlands Museum

2022-09-29 9:00

Arvika Konsthantverk är landets äldsta konsthantverkskooperativ och grundades för 100 år sedan. Det uppmärksammas i höst med en stor utställning på Värmlands Museum i Karlstad. I samband med öppningen släpps också en boken Verkstad. Välkomna till pressvisning När? Torsdag 6 oktober kl 10 Var? Värmlands Museum i Karlstad

• Det är dags för årets höstsalong 2022

2022-09-22 7:00

Välkomna till pressvisning av Höstsalongen 2022 När? Torsdag 29 september kl 10 Var? Värmlands Museum i Karlstad Värmlands Konstförenings höstsalong visas i år på Värmlands Museum.

• Kulturpolitiskt samtal om kulturen och museernas roll i samhället

2022-08-17 11:50

Styrelsen för Värmlands Museum har bjudit in alla partier till ett kulturpolitiskt samtal om kulturens och museernas roll i vårt samhälle. Vi kommer att samtala om kulturpolitik generellt och om museets situation mer specifikt.

• Att leva för ögonblicket – Jāzeps Grosvalds konst

2022-08-16 9:49

I höst visar Värmlands Museum en omfattande utställning om den lettiska målaren Jāzeps Grosvalds konstnärskap och dramatiska livshistoria. Jāzeps Grosvalds (1891–1920) ses idag som en av förgrundsgestalterna inom den lettiska modernismen. Välkomna på pressvisning torsdag 25 augusti kl 10, Värmlands Museum i Karlstad.

• Värmlands Museum genomför nya arkeologiska undersökningar på Lurö

2022-08-9 6:00

Mellan 22 och 31 augusti kommer arkeologer från Värmlands Museum att än en gång utföra arkeologiska utgrävningar på Lurö i Vänern. Årets undersökningar kommer att beröra den tidigmedeltida kyrkoruinen såväl som boplatslämningar från stenåldern.

• Temadag med musik, mode och dans från 1700-talet

2022-06-28 6:00

Välkommen till en heldag på von Echstedtska gården då vi fullkomligt badar i 1700-talskultur! Musik, mat, mode och dans fyller programmet, här finns något som passar för hela familjen. Dagen är uppdelad i två delar, ett familjeprogram mitt på dagen och ett kvällsprogram med konsert och dans på logen. Tid: Lördag 16 juli Plats: von Echstedtska gården

• Dansresidens i industrihistorisk kulturmiljö

2022-06-20 6:30

I sommar arrangerar Värmlands Museum tillsammans med jazzdanskollektivet M Art Lab ett dansresidens i Långbans Gruvby. Dansresidenset pågår 29/6–3/7 2022 och avslutas med fyra föreställningar för publik den 2 och 3 juli. Tillsammans med en lokal guide kommer erfarna professionella dansare att gestalta det arbete som utförts på platsen genom historien utifrån material, mekanik och människa.

• Pressinbjudan: Metaller – Från mineral till identitetsskapande objekt

2022-05-24 7:55

Sommarens utställning i Långbans gruvby, utanför Filipstad heter Metaller – Från mineral till identitetsskapande objekt och är producerad av Olof Löf. Välkomna på pressvisning onsdag 8 juni kl 11 i Långbans gruvby.