Press

För pressbilder och logotyper besök vårt pressrum.

 • Ny utställning Igelfesten / The Leech party

  2023-09-25 2:49

  Välkommen på pressvisning av utställningen The Leech Party med konstnären Amanda Karlsson. TID: Torsdag 28 september kl 10 PLATS: Värmlands Museum i Karlstad. ”En tjärnfest innebar att man sågs vid tjärnen och betedde sig illa. Man rökte drack, bråkade och tillförde ingenting till varken samhället eller samtiden….”

 • Music for the eyes – Matti Bye gästar Värmlands Museum

  2023-09-21 6:30

  Konsertserien Music for the Eyes fortsätter under hösten 2023. Välkomna till filmvisning och livemusik på Värmland Museum. Den 18 oktober kl 18.30 spelar Matti Bye (piano och celesta), Anna Lindal (fiol) och Johan Berthling (kontrabas) till filmen Gunnar Hedes saga, som är en dramatisering av Selma Lagerlöfs ”En herrgårdssägen”. Biljetter släpps fredag 22 september, via tickster.com.

 • Laris Strunke – Alltid och aldrig densamma

  2023-09-8 6:00

  Den 15 september öppnar en stor konstutställning på Värmlands Museum med målningar av den lettisk-svenska konstnären Laris Strunke, en outtröttlig utforskare av måleriets möjligheter. Utställningen innehåller 36 större oljemålningar, varav den största är 5,5 meter bred, samt 40 tuschmålningar på papper. Fokus ligger på senare delen av hans produktion, med tyngdpunkt från 1990-talet till år 2020.

 • Värmlands Museum tar emot gåva med serietecknaren Bovils original

  2023-08-11 6:00

  Värmlands Museum har som gåva av familjen Vilson mottagit konstnären och serieskaparen Bo Vilsons originalteckningar. Bo Vilson tecknade under signaturen Bovil flera serier för veckopressen under 1940-talet. Äventyr, historiska händelser och sagor skildrade han med sin fantasifulla och detaljrika stil. I samband med Bovilgårdens fest den 12 augusti medverkar museets konstintendent Fiffi Myrström.

 • Arkeologi blir spelbart äventyr när Lurös historia förnyas genom VR

  2023-06-19 6:30

  Den fantastiska och mångsidiga historien om kyrkoruinen på Lurö i Vänern ska nå en ny publik. Det är i alla fall tanken bakom det spännande samarbetet som just nu pågår mellan föreningen Skildra, Värmlands Museum och Region Värmland. Arkeologer och spelkreatörer har förts samman och skapat en omslutande och fängslande VR-upplevelse baserad på arkeologi och historia.

 • Välkommen till Mineralriket! Filipstads Bergslag vill bli Svensk Geopark

  2023-06-15 9:04

  Med projektnamnet Mineralriket satsar flera aktörer i Filipstads kommun, för att Filipstads Bergslag ska få klassas som Svensk Geopark. En flera år lång process går nu in i en ny fas, tack vare beviljade projektmedel från LEADER. Välkomna till pressträff måndag 19 juni kl 10.30 på Bergsskolan i Filipstad (Bergsskolegatan 1).

 • Live på museet: Hederosgruppen 6 oktober

  2023-06-13 7:00

  Fredag 6 oktober kommer Martin Hederos med Hederosgruppen till Värmlands Museum i Karlstad för en konsert. Boka biljett redan nu via Tickster.com.

 • Pressinbjudan: Our world – At war, Hopp i en tid av konflikter

  2023-05-26 1:16

  Our world – At war är en utställning från Internationella Röda Korset, om hopp i en tid av konflikter. Utställningen innehåller fotografier av fem av världens mest erfarna krigsfotografer och fokuserar på individer som har lidit på grund av krigets konsekvenser och hur de tar sig an dess följder. De senaste åren har utställningen turnerat runt i hela världen och besökt fler än 40 länder.

 • PRESSINBJUDAN: Falnande språk – ur Finnskogen, visas 1 juni–31 augusti 2023 på Torsby Finnskogscentrum

  2023-05-16 6:30

  I sommarens utställning på Torsby Finnskogscentrum visas verk av konstnärerna Jasmin Daryani, Camilla Edström Ödemark, Pia Högman, Malin Lin Nordström och Therése Olsson influerade av finnskogarna i Värmland, Gävleborg och Dalarna. Falnande språk – ur Finnskogen följer de historiska spåren av svedjebrända utmarker och ekot av de röster som den skogsfinska migrationsrörelsen bar med sig hit en gång

 • Anna Clarén aktuell med stor utställning i Karlstad och en ny fotobok

  2023-03-29 6:05

  Den 21 april öppnar en ny fotoutställning på Värmlands Museum i Karlstad, med fotografier av dokumentärfotografen och konstnären Anna Clarén – som nyligen fått ta emot hederspris i Årets bild. Samtidigt som utställningen öppnar kommer hon också ut med en ny fotobok på Bokförlaget Max Ström. Utställningen Need to be needed visas till och med 10 september.

 • Värmländsk kulturskatt säkrad för framtiden

  2023-03-15 7:00

  785 inspelningar av värmländsk folkmusik finns på magnetband i Värmlands Museums musikarkiv. Nu digitaliseras de och materialet görs fritt tillgängligt via digitaltmuseum.se

 • Music for the Eyes – En liveupplevelse med film och musik

  2023-02-27 7:20

  Värmlands Museum har glädjen att presentera ett ambitiöst program med film och musik i samarbete med föreningen Music for the Eyes (Johan Berthling mfl.). Sju konserter som kombinerar livemusik med dokumentär- och konstfilm.