Press

För pressbilder och logotyper besök vårt pressrum.

• Jens Hult och Emelie Rose live på museet i augusti

2021-06-29 1:08

Emeli Rose, Månskensorkestern och Jens Hult. 25–27 augusti fylls sensommarkvällarna med livemusik och allsång på Värmlands Museum. Boka biljetter via hemsidan, www.varmlandsmuseum.se.

• Konfliktmineraler som tema av internationell höjdare

2021-06-16 6:00

Sommarens utställning i Långban visar den världsberömda fotografen Richard Mosses färgstarka fotografier från ett krigshärjat Kongo, där kampen om vem som ska kontrollera landets naturresurser fortsätter att skörda miljontals människoliv. Richard Mosse skildrar detta vackra afrikanska land på ett nytt och lite annorlunda sätt mot hur vi är vana vid att se bilder från krig.

• Värmlands Museum genomför en av de största arkeologiska utgrävningarna i Värmland på 8 år

2021-06-7 6:00

Den 7–16 juni genomför museets arkeologer en arkeologisk slutundersökning i Torsby. Det är den största utgrävningen som Värmlands Museum har genomfört i Värmland sedan 2013. Uppdraget kommer från Torsby Bostäder AB som planerar nybyggnation av ett nytt kvarter i Torsby – Kvarteret Björken. Inom exploateringsområdet finns fornlämningar bestående av en gårdstomt från 1700-talet och en blästplats.

• Pressinbjudan: Vandra med guide och möt människorna på finnskogen

2021-05-26 9:12

Den 1 juni öppnar Torsby Finnskogscentrum för sommaren. I år visas utställningen ”Människor på skogen” med fotografier av den sverigefinska fotografen Aija Svensson. I bilderna lyfts närvaron av det skogsfinska kulturarvet i nuet. En nyhet för i år är även vandringar med guide till några av finngårdarna i landskapet.

• Vandringsutställning och digitalt samtal om hållbar design

2021-05-20 10:00

Vandringsutställningen Röster som håller / Sustain able voices visas just nu på Värmlands museum. Utställningen visar utvald design från utmärkelsen Ung Svensk Form mellan år 2004 och 2020, med tydlig koppling mellan design och hållbarhet, genom fotografier och intervjuer med formgivarna bakom projekten. Utställningen skapad av Svensk form och IKEA museum.

• Pressinbjudan: Sommaren 2021 på von Echstedtska gården

2021-05-18 1:30

När? Torsdag 27 maj kl 11 Var? von Echstedtska gården, Västra Smedbyn. I Säffle kommun i Värmland. Sommarens utställning TRÅDAR TILL 1700-TALET – Dräll, kattuner, parkum och sticketäcken i gårdens rum, på von Echstedtska gården lyfter de textila föremålens betydelse för hemmets inredning på 1700-talet. I herrgårdshemmet hittar vi material, mönster och tekniker som var vanliga vid tiden.

• Pressinbjudan: XYZT Abstrakta landskap – Adrien M & Claire B

2021-05-7 8:39

För första gången i Sverige visas en internationellt uppmärksammad utställning av den franska konstnärsduon Adrien M & Clarie B, på Värmlands Museum sommaren 2021. I den interaktiva och digitala familjeutställningen XYZT Abstrakta Landskap bjuder de på en digital och rumslig upplevelse vi inte sett i Sverige tidigare. Välkomna på pressvisning Måndag 10 maj kl 10 på Värmlands Museum i Karlstad

• Värmlands Museum planerar öppna igen 17 maj – Biljettsläpp 3 maj

2021-04-29 12:49

Efter samråd med Smittskydd Värmland har vi idag tagit beslut om att öppna museet igen från och med den 17 maj, under förutsättning att smittläget i Värmland inte försämras utan fortsätter bli bättre. Vi öppnar med ordinarie öppettider – alltså öppet alla dagar i veckan – och till en början endast för förbokade besök. Biljetterna släpps den 3 maj.

• Museet håller fortsatt stängt för besökare

2021-04-9 10:05

Värmlands Museum håller fortsatt stängt för besökare i minst en månad till och avvaktar med beslut om datum för en återöppning. - Efter samråd med Smittskydd Värmland har vi beslutat att avvakta med en återöppning av museet. Smittläget är allvarligt och Värmlands Museum ska självklart vara med och ta ansvar, säger länsmuseichef Åsa Hallén.

• Värmlands Museum c/o Hagfors

2021-04-9 7:00

Den 12–18 april sätter Värmlands Museum fokus på Hagfors. Museets expertis inom olika områden finns på plats i kommunen för att uppmärksamma och lära sig mer om trakten samt delge ny kunskap kring Hagfors och Värmlands historia, bland annat genom utställningar på DigitaltMuseum. På grund av coronapandemin blir det mesta av programmet digitalt.

• Värmlands Museum c/o Kil

2021-03-18 9:41

Den 22-28 mars besöker Värmlands Museum Kil med delar av verksamheten. Museets expertis inom olika områden vill uppmärksamma och lära sig mer om trakten, träffa Kilsborna, samt delge ny kunskap kring Kils och Värmlands historia. Under veckan tar bland annat museets pedagoger med sig Kils tredjeklassare till gravhögarna i Runnevål och bjuder på Forntidslabb.

• Människor på skogen

2021-02-24 10:54

Värmlands finnskog bär på djupa erfarenheter av möten mellan språk, sedvänjor och folktro. Idag befolkas finnskogen på nytt. Människorna lockas av förhållningssättet, av den högra graden av självförsörjning och det nära samspelet med naturen. Det finns en frihet i att leva i skog, med skog, av skog. Utställningen Människor på skogen visas på Torsby Finnskogscentrum 1 juni till 31 augusti 2021.