Press

För pressbilder och logotyper besök vårt pressrum.

• Ny restauratör för Värmlands Museum

2019-03-19 7:00

Efter upphandling är det nu klart att kocken Niklas Pettersson öppnar ny restaurang på Värmlands Museum i Karlstad. Den 1 juni öppnar museet igen efter en omfattande ombyggnad, vilken bland annat innebär ett helt nytt restaurangkök och en glasad paviljong med utsikt mot Klarälven och museiparken.

• 9 000 år gamla stenåldersfynd hittade i Ekshärad

2019-03-18 7:01

I höstas uppmärksammades nya fynd av stenåldersboplatser vid Acksjön i Ekshärad. Boplatserna hittades när Värmlands Museum utförde inventeringar och efter att den gamla dammen i sjön rivits ur och den gamla strandlinjen kommit fram. På en av boplatserna hittades brända djurben. Några av dem har nu daterats till omkring 7100 f Kr, dvs de är drygt 9000 år gamla. Att hitta bevarade ben är ovanligt.

• Välkomna på pressvisning av utställningen Människor och miljöer i TRE SUPERMAKTER USA, Sovjet, Kina

2019-01-11 1:56

Välkomna på pressvisning av utställningen Människor och miljöer i TRE SUPERMAKTER USA, Sovjet, Kina Fotografier av Alf Folmer TID: torsdag 17 januari kl 10.00 PLATS: Värmlands Museum Alf Folmer själv, 97 år och född i Östra Ämtevik, medverkar vid pressvisningen.

• Välkomna på pressvisning av En sagolik skola - Folkskolan 175 år & Drömmen om skolan

2018-12-7 10:20

​TID: torsdag 13 december kl 10.00 PLATS: Värmlands Museum (entré via den äldre byggnaden) Medverkar gör: Eva-Lis Sirén, Lärarstiftelsen och Annica Carlsson Bergdahl, ROT Produktion, samt representanter för Värmlands Museum.

• En sagolik skola - Folkskolan 175 år

2018-12-5 12:35

​Värmlands Museum visar unik utställning om skolans demokratiska roll och gömda konstskatt. Lärarstiftelsen firar folkskolans 175-årsjubileum med den turnerande utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år. Utställningen är en exposé över skolans och läraryrkets utveckling, dess demokratiska roll i det svenska samhället och kampen för alla barns rätt till skola.

• ​Välkomna på vernissage för elevutställningen ”I love Karlstad”med elever från Klara Gymnasium

2018-10-23 11:37

Onsdag 24 oktober kl 16.00 ​Värmlands Museum, Sandgrundsudden i Karlstad 45 elever från Klara Gymnasium ställer ut sina egna fotografier från projektet ”I love Karlstad” med inspiration av Lars Tunbjörks bilder med handledning av fotografen Jerker Andersson. Projektet är initierat av Lars Tunbjörk-stiftelsen med stöd från Svenska Postkodstiftelsen. Evenemanget är öppet för allmänheten.

• Vi som var så lyckliga - om liv och död i en kommunistisk diktatur

2018-10-15 12:57

Onsdag 17 oktober framträder journalisten och författaren Peter Kadhammar på Värmlands Museum. Han har bl.a. har skrivit boken "Vi som var så lyckliga'" - om liv och död i det kommunistiskt styrda Albanien. Det blir ett samtal mellan Kadhammar och Hans Lödén, professor i statsvetenskap vid Karlstads universitet. En del i programserien ”Bättre snacka än slåss”.

• Lars Tunbjörk - Paris Fashion Week öppnar på Värmlands Museum

2018-09-17 12:18

​Välkomna på pressvisning TID: torsdag 20 september kl 10.00 PLATS: Värmlands Museum (entré via den äldre byggnaden) Lars Tunbjörk fick helt fria händer när tidningen Libérationbad honom att skildra den luxuösa modeveckan Paris Fashion Week på sitt eget sätt. Uppdraget resulterade i ett uppmärksammat bildreportage som belönades med ett förstapris i World Press Photo 2005...

• Fortsatta arkeologiska undersökningar på Lurö

2018-07-5 9:56

I augusti fortsätter Värmlands Museum med arkeologiska undersökningar på Lurö i Vänern. Här har arkeologiska undersökningar skett i flera omgångar sedan 1989. Senast 2016. Undersökningarna har kommit att beröra ett stort antal olika lämningar, däribland en medeltida kyrkoruin och boplatslämningar från förhistorisk tid och tidig medeltid. Pressinbjudan Följ med oss till Lurö 23 augusti!

• Utställning med Lars Tunbjörk öppnar 22 september

2018-07-4 2:06

Den 22 september öppnar en ny fotoutställning på Värmlands Museum i Karlstad med bilder från fotograf Lars Tunbjörks skildring av modeveckan i Paris 2004. Ett uppdrag som resulterade i ett uppmärksammat bildreportage som sedan belönades med ett förstapris i World Press Photo 2005. Paris Fashion Week - Fotograf Lars Tunbjörk visas på Värmlands Museum i Karlstad 22 september till 6 januari 2019.

• Utställning om propaganda öppnar 30 juni

2018-06-25 2:11

I samband med höstens val visar Värmlands Museum utställningen ”Propaganda – Risk för påverkan”. Utställningen tar upp kritiskt tänkande, propaganda och påverkan ur ett historiskt och nutida perspektiv. Syftet är att stärka besökarnas förmåga att kritiskt granska och ifrågasätta manipulerade budskap i sin vardag. Utställningen är producerad av Forum för levande historiaoch öppnar 30 juni.

• Naim Josefis stålklänningar visas i Långban

2018-05-22 7:04

Sommarens utställning i Långbans gruv- och kulturby visar modedesignern Naim Josefis klänningar av stål. Avsikten är att klänningarnas material ska få besökaren att lyfta blicken och upptäcka stålets användningsområden på ett nytt sätt. ​- Stål är inget nytt material som behöver upptäckas, vår uppgift är bara att hjälpa nästkommande generation att hitta det, säger Naim Josefi.