Press

För pressbilder och logotyper besök vårt pressrum.

 • Lin för livet!

  2024-05-23 6:30

  I utställningen Lin för livet som visas på Torsby Finnskogscentrum 1 juni till 18 augusti 2024, finns lin samlat från hela Sverige, som ger en inblick i det lin som finns i livet, för livet.  – Linnekläder är extra aktuellt just nu. Inte bara för att det är modernt utan framför allt för att det är hållbart, säger Karin Åberg Waern, utställningschef Värmlands Museum.

 • Vi som arbetar med våra kroppar

  2024-05-17 8:00

  Fotoutställningen Vi som arbetar med våra kroppar handlar om villkor, värdighet och klass. Den 8 juni till 18 augusti visas den på Långbans Gruvby. Sällan syns och hörs människor som arbetar med sina kroppar i dagens medier, i nyhetsflödet, på museer, i våra gemensamma offentliga rum. Det vill den här utställningen ändra på. Välkomna på pressvisning TID: 8 juni kl 10.00 PLATS: Långbans Gruvby

 • Från idé till Nobelpris

  2024-05-8 11:31

  Var får Nobelpristagarna sina idéer ifrån? Nu har värmlänningarna chansen att utforska svaret. Den 16 maj öppnar utställningen Från idé till Nobelpris på Värmlands museum. I utställningen gestaltas några Nobelpristagares arbete som lett till upptäckter, idéer och litteratur som förändrat hur vi ser på oss själva och världen. Anne L’Huillier, Nobelpristagare i fysik 2023 kommer till invigningen.

 • Sommarens nya utställning, GLITCH Katja Pettersson

  2024-04-15 9:00

  Den 19 april öppnar sommarens stora utställning på Värmlands Museum. Katja Petterssons verk handlar ofta om hierarkin mellan människor och natur. Hur påverkar vi naturen, hur försöker vi styra den och hur styr den oss? Från vems perspektiv utgår vi? Välkomna på pressvisning, TID: torsdag 18 april kl 10, PLATS: Värmlands Museum, Karlstad

 • Ny utställning Samtidigt i Värmland

  2024-02-19 7:00

  Fotografier som tas idag skriver vår gemensamma historia imorgon. Men vilka bilder sparas egentligen för eftervärlden? Oftast är det spektakulära händelser, det enastående och fantastiska eller det dramatiska, som förevigas. Men ibland är det värt att stanna upp i vardagen, ta en kort paus och spara på stunden precis som den är. Pressvisning 22 feb kl 10, Värmlands Museum i Karlstad.

 • Iransk fotograf i ny utställning på Värmlands Museum

  2024-02-5 7:00

  Hashem Shakeri är konstnär, fotograf och filmare mestadels verksam i Iran och Afghanistan. Med sitt visuella berättande ger han oss en unik inblick i den iranska vardagen, ett utforskande av skärningspunkten mellan identitet, exil och sociala utmaningar. Vi får bland annat möta kvinnorna bakom kampen ”Kvinna, liv, frihet”. Utställningen Strangers to Ourselves är producerad av Värmlands Museum.

 • Prisbelönt fotograf skildrar kärlek på flykt tillsammans med Sverige för UNHCR

  2024-01-11 7:55

  Vad händer med kärleken när människor är på flykt? Det har den prisbelönte fotografen Pieter ten Hoopen undersökt. Resultatet är en brutal men vacker samling bilder från några av världens mest utsatta platser. Bilderna ska nu ut på turné i utställningen ”Love always” i samarbete med Sverige för UNHCR. Välkomna på pressvisning, tisdag 16 januari kl. 10.00 på Värmlands Museum i Karlstad.

 • Spår av judiskt liv i Värmland

  2023-12-18 7:00

  Sedan i sommar pågår ett samarbete mellan Judiska museet och Värmlands Museum. Projektet vill synliggöra det svensk-judiska kulturarvet och lyfta en bortglömd och till stor del okänd del av den judiska minoritetens historia i denna del av landet. Känner du till mer fotografier av synagogan eller kvarteret där den låg, eller kanske rent utav interiörbilder eller berättelser från sammankomster?

 • Hur vanliga är kubbhus i Värmland?

  2023-11-27 7:00

  Under hösten gör Värmlands Museums byggnadsantikvarier en sammanställning av kända kubbhus i Värmland. Känner du till ett kubbhus? Hör gärna av dig till museet! Ett kubbhus är en byggnad, vanligtvis en ladugård eller en annan form av djurstall, som är byggt av ”vedträn”. Bitarna ligger murade med kortändorna utåt och inåt i väggen, i ett lerbruk.

 • Ny utställning Igelfesten / The Leech party

  2023-09-25 2:49

  Välkommen på pressvisning av utställningen The Leech Party med konstnären Amanda Karlsson. TID: Torsdag 28 september kl 10 PLATS: Värmlands Museum i Karlstad. ”En tjärnfest innebar att man sågs vid tjärnen och betedde sig illa. Man rökte drack, bråkade och tillförde ingenting till varken samhället eller samtiden….”

 • Music for the eyes – Matti Bye gästar Värmlands Museum

  2023-09-21 6:30

  Konsertserien Music for the Eyes fortsätter under hösten 2023. Välkomna till filmvisning och livemusik på Värmland Museum. Den 18 oktober kl 18.30 spelar Matti Bye (piano och celesta), Anna Lindal (fiol) och Johan Berthling (kontrabas) till filmen Gunnar Hedes saga, som är en dramatisering av Selma Lagerlöfs ”En herrgårdssägen”. Biljetter släpps fredag 22 september, via tickster.com.

 • Laris Strunke – Alltid och aldrig densamma

  2023-09-8 6:00

  Den 15 september öppnar en stor konstutställning på Värmlands Museum med målningar av den lettisk-svenska konstnären Laris Strunke, en outtröttlig utforskare av måleriets möjligheter. Utställningen innehåller 36 större oljemålningar, varav den största är 5,5 meter bred, samt 40 tuschmålningar på papper. Fokus ligger på senare delen av hans produktion, med tyngdpunkt från 1990-talet till år 2020.