Press

För pressbilder och logotyper besök vårt pressrum.

• Museet besöker Filipstad i Värmlands Museum c/o

2021-09-23 8:01

Den 27 september till den 3 oktober besöker Värmlands Museum Filipstads kommun med stora delar av verksamheten. Museets expertis inom olika områden besöker, vill uppmärksamma och lära sig mer om trakten genom att delge och få ny kunskap kring kommunens och Värmlands historia. Bl.a. visas två fotoutsällningar, en med fotografen Mats Holmstrands bilder av gruvarbetare, en med verk ur samlingarna.

• Spännande resultat från årets arkeologiska undersökningar på Lurö

2021-09-20 6:30

I början av september undersökte arkeologer från Värmlands Museum två tidigare kända lämningar på Lurö i Vänern. Lämningar som nu kan dateras till medeltiden respektive stenåldern. En tidigare okänd tillbyggnad till kyrkoruinen hittades och det är nu styrkt att det fanns fast bosättning på Lurö redan under stenålder.

• Stina Wirséns bildvärld blir tredimensionell

2021-09-16 10:31

Skulpturerna i utställningen Stina Wirséns brokiga bilder som i helgen öppnar på Värmlands Museum är ett samarbete med Klara Wirsén Suchowiak och Johan Ferner Ström.

• Välkomna till "En dag i Apelgården", von Echstedtska gården i Kila

2021-09-14 6:00

Lördag 18 september, arrangeras det årligen återkommande arrangemanget ”En dag i apelgården” på von Echstedtska gården i Kila. Klockan 11–16 finns gårdens trädgårdsmästare och två pomologer på plats för att hålla visningar, berätta om arbetet med trädgården och hålla sortbestämning av äpplen. I år inleds dessutom nästa steg i arbetet med att utöka och komplettera den genbank av värmländska äpplen.

• Stina Wirséns brokiga bilder öppnar i Karlstad

2021-08-30 6:30

Den 18 september öppnar utställningen Stina Wirséns brokiga bilder på Värmlands Museum i Karlstad. Välkomna på pressvisning När? 16 september kl 10 Var? Värmlands Museum i Karlstad. Anmäl er medverkan till johanna.henriksen@varmlandsmuseum.se , gärna senast dagen innan. Stina Wirsén kommer att medverka.

• Värmlands Museum utför nya arkeologiska undersökningar på Lurö i Vänern

2021-08-23 6:30

Den 30 augusti–5 september är arkeologer från Värmlands Museum på Lurö för nya spännande undersökningar på ön. Utifrån tidigare resultat är det fyra nya frågeställningar man vill försöka få svar på. De lämningar man kommer undersöka härstammar framför allt från den tidigmedeltida kyrkans dagar, men undersökningarna kommer också att beröra lämningar som kan vara så gamla som 4000 år.

• Gatukonst i Finnskogen ska locka till nya berättelser

2021-08-16 9:33

”Vad är Finnskogen för dig?” – det är frågan som projektet Skogsliv ställer till allmänheten. Som inspiration för att svara på den frågan anlägger konstnären Julia Riordan ett konstverk på den gamla skolgården i Lekvattnet, som numera är Torsby Finnskogscentrum. På plats eller digitalt uppmanas allmänheten sedan att dela med sig av sin relation till Finnskogen. Pressträff fredag 20 aug kl 11.

• Jens Hult och Emelie Rose live på museet i augusti

2021-06-29 1:08

Emeli Rose, Månskensorkestern och Jens Hult. 25–27 augusti fylls sensommarkvällarna med livemusik och allsång på Värmlands Museum. Boka biljetter via hemsidan, www.varmlandsmuseum.se.

• Konfliktmineraler som tema av internationell höjdare

2021-06-16 6:00

Sommarens utställning i Långban visar den världsberömda fotografen Richard Mosses färgstarka fotografier från ett krigshärjat Kongo, där kampen om vem som ska kontrollera landets naturresurser fortsätter att skörda miljontals människoliv. Richard Mosse skildrar detta vackra afrikanska land på ett nytt och lite annorlunda sätt mot hur vi är vana vid att se bilder från krig.

• Värmlands Museum genomför en av de största arkeologiska utgrävningarna i Värmland på 8 år

2021-06-7 6:00

Den 7–16 juni genomför museets arkeologer en arkeologisk slutundersökning i Torsby. Det är den största utgrävningen som Värmlands Museum har genomfört i Värmland sedan 2013. Uppdraget kommer från Torsby Bostäder AB som planerar nybyggnation av ett nytt kvarter i Torsby – Kvarteret Björken. Inom exploateringsområdet finns fornlämningar bestående av en gårdstomt från 1700-talet och en blästplats.

• Pressinbjudan: Vandra med guide och möt människorna på finnskogen

2021-05-26 9:12

Den 1 juni öppnar Torsby Finnskogscentrum för sommaren. I år visas utställningen ”Människor på skogen” med fotografier av den sverigefinska fotografen Aija Svensson. I bilderna lyfts närvaron av det skogsfinska kulturarvet i nuet. En nyhet för i år är även vandringar med guide till några av finngårdarna i landskapet.

• Vandringsutställning och digitalt samtal om hållbar design

2021-05-20 10:00

Vandringsutställningen Röster som håller / Sustain able voices visas just nu på Värmlands museum. Utställningen visar utvald design från utmärkelsen Ung Svensk Form mellan år 2004 och 2020, med tydlig koppling mellan design och hållbarhet, genom fotografier och intervjuer med formgivarna bakom projekten. Utställningen skapad av Svensk form och IKEA museum.