Press

För pressbilder och logotyper besök vårt pressrum.

• Karlstad 4 och 5 december: Room X – en unik danstakeover med ett suggestivt ljud- och danslandskap

2021-11-22 10:13

Room X är en unik upplevelse där publiken på tre orter bjuds in till ett möte där de konstnärliga visionerna vibrerar när lokala, regionala och nationella danskonstnärer gör en danstakeover. Under tre timmar kan besökare upptäcka och möta fjorton danskonstverk på Värmlands Museum i Karlstad, i museets alla möjliga publika utrymmen.

• Pressinbjudan: Ord om Värmland - ny utställning på Värmlands Museum öppnar 27 november

2021-11-18 7:00

Utställningen Ord om Värmland är en rapsodi sammansatt av nedslag i olika tider, från olika orter och olika upphovspersoner. Här finns texter av de mest kända författarna bland Värmlandsskildrare men den rymmer också de mindre erkända. Du möter också älskade arbeten omtolkade till andra konstarter då de uppträder i ny dräkt som film, teater och sång.

• En värmländsk litteraturhistoria – nu släpps andra och sista boken

2021-11-15 9:28

Bilden av värmlänningen i litteraturen är motsägelsefull. Värmlänningen är gladlynt och lättsinnig, sjunger, skojar, arbetar hårt och är lätt att ha att göra med, men också tungsint och vemodig. Boken En värmländsk litteraturhistoria II, som släpps 19 november, i samband med Värmlands bokfestival, handlar om hur Värmland gestaltats och skrivits fram litterärt genom tiderna och tar avstamp i 1940-t

• Stipendiat utsedd till Helge Kjellins minne

2021-11-15 7:00

Värmlands Museiförening utser postumt Dag Nordmark till stipendiat i Helge Kjellins minne 2021. Stipendiet delas ut i samband med ett festsymposium för En värmländsk litteraturhistoria del I och II, lördag 27 november på Värmlands Museum i Karlstad.

• Värmlands Museum besöker Forshaga

2021-10-19 6:45

Den 25–31 oktober 2021 besöker Värmlands Museum Forshaga med stora delar av verksamheten. Museets expertis inom olika områden uppmärksammar och vill lära sig mer om trakten genom att erbjuda och ta del av ny kunskap kring traktens och Värmlands historia.

• Fullspäckad arkitekturlördag på museet

2021-10-18 8:43

Lördag 23 oktober blir en dag med fokus på arkitektur och formgivning på Värmlands Museum. Det blir filmvisning & samtal utifrån dokumentären ”Det krokiga och det raka - en film om arkitekten Carl Nyrén", rundvandring i museibyggnaden i Karlstad som Nyrén har ritat. Därefter visning av formgivaren och designern Matti Klenell i hans utställning ”Stanna här en stund”.

• Museet besöker Filipstad i Värmlands Museum c/o

2021-09-23 8:01

Den 27 september till den 3 oktober besöker Värmlands Museum Filipstads kommun med stora delar av verksamheten. Museets expertis inom olika områden besöker, vill uppmärksamma och lära sig mer om trakten genom att delge och få ny kunskap kring kommunens och Värmlands historia. Bl.a. visas två fotoutsällningar, en med fotografen Mats Holmstrands bilder av gruvarbetare, en med verk ur samlingarna.

• Spännande resultat från årets arkeologiska undersökningar på Lurö

2021-09-20 6:30

I början av september undersökte arkeologer från Värmlands Museum två tidigare kända lämningar på Lurö i Vänern. Lämningar som nu kan dateras till medeltiden respektive stenåldern. En tidigare okänd tillbyggnad till kyrkoruinen hittades och det är nu styrkt att det fanns fast bosättning på Lurö redan under stenålder.

• Stina Wirséns bildvärld blir tredimensionell

2021-09-16 10:31

Skulpturerna i utställningen Stina Wirséns brokiga bilder som i helgen öppnar på Värmlands Museum är ett samarbete med Klara Wirsén Suchowiak och Johan Ferner Ström.

• Välkomna till "En dag i Apelgården", von Echstedtska gården i Kila

2021-09-14 6:00

Lördag 18 september, arrangeras det årligen återkommande arrangemanget ”En dag i apelgården” på von Echstedtska gården i Kila. Klockan 11–16 finns gårdens trädgårdsmästare och två pomologer på plats för att hålla visningar, berätta om arbetet med trädgården och hålla sortbestämning av äpplen. I år inleds dessutom nästa steg i arbetet med att utöka och komplettera den genbank av värmländska äpplen.

• Stina Wirséns brokiga bilder öppnar i Karlstad

2021-08-30 6:30

Den 18 september öppnar utställningen Stina Wirséns brokiga bilder på Värmlands Museum i Karlstad. Välkomna på pressvisning När? 16 september kl 10 Var? Värmlands Museum i Karlstad. Anmäl er medverkan till johanna.henriksen@varmlandsmuseum.se , gärna senast dagen innan. Stina Wirsén kommer att medverka.

• Värmlands Museum utför nya arkeologiska undersökningar på Lurö i Vänern

2021-08-23 6:30

Den 30 augusti–5 september är arkeologer från Värmlands Museum på Lurö för nya spännande undersökningar på ön. Utifrån tidigare resultat är det fyra nya frågeställningar man vill försöka få svar på. De lämningar man kommer undersöka härstammar framför allt från den tidigmedeltida kyrkans dagar, men undersökningarna kommer också att beröra lämningar som kan vara så gamla som 4000 år.