Press

För pressbilder och logotyper besök vårt pressrum.

• TRÅDAR TILL 1700-TALET – Dräll, kattuner, parkum och sticketäcken i gårdens rum

2021-02-24 10:55

Sommarens utställning på von Echstedtska gården lyfter de textila föremålens betydelse för hemmets inredning på 1700-talet. I herrgårdshemmet hittar vi material, mönster och tekniker som var vanliga vid tiden. Utställningen har sin utgångspunkt i bland annat Bengt von Echstedts bouppteckning från 1794. Textil var värdefullt och gårdens samling omfattande.

• Människor på skogen

2021-02-24 10:54

Värmlands finnskog bär på djupa erfarenheter av möten mellan språk, sedvänjor och folktro. Idag befolkas finnskogen på nytt. Människorna lockas av förhållningssättet, av den högra graden av självförsörjning och det nära samspelet med naturen. Det finns en frihet i att leva i skog, med skog, av skog. Utställningen Människor på skogen visas på Torsby Finnskogscentrum 1 juni till 31 augusti 2021.

• XYZT, Abstract Landscapes – Adrien M & Claire B

2021-02-17 8:00

• Matti Klenell – Stanna här en stund

2021-02-16 8:00

• ​Fotoutställning turnerar vidare

2021-01-12 3:47

Fotoutställningen Människor på skogen turnerar vidare till Norge och Norsk Skogmuseum i Elverum. Där den öppnar för publik den 20 februari. En ny chans att se utställningen på den svenska sidan av gränsen blir till sommaren när den går upp som årets sommarutställning på Torsby Finnskogscentrum i Lekvattnet. Bilderna och berättelserna finns även som digital utställning på finnskogen.se.

• Lena Cronqvist donerar två konstverk till Värmlands Museum

2020-12-15 8:10

Värmlands Museum har fått äran att ta emot två stycken verk av konstnären Lena Cronqvist. Därmed blir museet ett av de museer i Sverige som har en betydande samling av hennes konst. Värmlands Museum är helt beroende av donationer för att utöka samlingen och att en så betydelsefull och uppskattad konstnär som Lena Cronqvist väljer att skänka två av sina verk till Värmlands Museum är fantastiskt.

• ​Värmlands Museum stänger tillfälligt

2020-11-12 2:35

Under perioden 13 november till 10 december 2020 håller Värmlands Museum tillfälligt stängt. Detta med anledning av de skärpta allmänna råd som nu införs i Värmland med anledning av den ökade smittspridningen av Covid-19. (Stängningen har förlängts och gäller tills vidare.)

• En värmländsk litteraturhistoria – nu släpps första delen

2020-11-12 7:15

Det börjar i urtiden med myter och skrönor och fortsätter med de gamla runstenarna. Berättelsen om framväxten av det värmländska landskapet i litteraturen fortsätter över 1600-talet, 1700-talet och 1800-talet, för att landa i tiden runt Lagerlöf, Fröding, Stjärne, fram till 1940-talet. Nu har En värmländsk litteraturhistoria del I kommit från tryckpressarna och utgör Värmlands museums årsbok 2020.

• ​The Tallest Man on Earth till Värmlands Museum i december

2020-10-28 8:44

I december kommer The Tallest Man on Earth till Karlstad för en kraftfull, intim, helt unik musikupplevelse bland Dorothea Langes fotografier på Värmlands Museum. Konserterna äger rum den 4 och 5 december och biljetterna släpps måndag 2 november kl 10.

• ​The Tallest Man on Earth live at Värmlands Museum in December

2020-10-28 8:42

The Tallest Man on Earth will come to Värmlands Museum, Karlstad in December for an exclusive, intense and intimate music experience surrounded by Dorothea Lange's photographs. The concerts take place on the 4th and 5th of December and tickets will be released on Monday, November 2nd at 10 am.

• Utställning belyser samband mellan svält och konflikter

2020-10-14 8:52

Där det finns konflikter, finns det svält. Där det finns svält, finns konflikter. Trots enorma framsteg i att avskaffa svält under det senaste decenniet, har den återigen ökat i världen. Nobels fredspristagare 2020, FN:s livsmedelsprogram – World Food Programme (WFP), har tagit fram utställningen Faces of Hunger and Conflict, som visas på Värmlands Museum i Karlstad från och med den 14 oktober.

• Ny restauratör till John Ericsson-gården i Långban

2020-10-9 8:07

Det står nu klart att det är Matthieu Oubre och Sebastian Forsström från Filipstad som kommer driva restaurangen i Långbans gruv- och kulturby. Förra veckan tecknades avtal mellan deras företag och Värmlands Industriminnesförening, som äger och förvaltar fastigheterna på Långban.