Press

För pressbilder och logotyper besök vårt pressrum.

• Kulturpolitiskt samtal om kulturen och museernas roll i samhället

2022-08-17 11:50

Styrelsen för Värmlands Museum har bjudit in alla partier till ett kulturpolitiskt samtal om kulturens och museernas roll i vårt samhälle. Vi kommer att samtala om kulturpolitik generellt och om museets situation mer specifikt.

• Att leva för ögonblicket – Jāzeps Grosvalds konst

2022-08-16 9:49

I höst visar Värmlands Museum en omfattande utställning om den lettiska målaren Jāzeps Grosvalds konstnärskap och dramatiska livshistoria. Jāzeps Grosvalds (1891–1920) ses idag som en av förgrundsgestalterna inom den lettiska modernismen. Välkomna på pressvisning torsdag 25 augusti kl 10, Värmlands Museum i Karlstad.

• Värmlands Museum genomför nya arkeologiska undersökningar på Lurö

2022-08-9 6:00

Mellan 22 och 31 augusti kommer arkeologer från Värmlands Museum att än en gång utföra arkeologiska utgrävningar på Lurö i Vänern. Årets undersökningar kommer att beröra den tidigmedeltida kyrkoruinen såväl som boplatslämningar från stenåldern.

• Temadag med musik, mode och dans från 1700-talet

2022-06-28 6:00

Välkommen till en heldag på von Echstedtska gården då vi fullkomligt badar i 1700-talskultur! Musik, mat, mode och dans fyller programmet, här finns något som passar för hela familjen. Dagen är uppdelad i två delar, ett familjeprogram mitt på dagen och ett kvällsprogram med konsert och dans på logen. Tid: Lördag 16 juli Plats: von Echstedtska gården

• Dansresidens i industrihistorisk kulturmiljö

2022-06-20 6:30

I sommar arrangerar Värmlands Museum tillsammans med jazzdanskollektivet M Art Lab ett dansresidens i Långbans Gruvby. Dansresidenset pågår 29/6–3/7 2022 och avslutas med fyra föreställningar för publik den 2 och 3 juli. Tillsammans med en lokal guide kommer erfarna professionella dansare att gestalta det arbete som utförts på platsen genom historien utifrån material, mekanik och människa.

• Pressinbjudan: Metaller – Från mineral till identitetsskapande objekt

2022-05-24 7:55

Sommarens utställning i Långbans gruvby, utanför Filipstad heter Metaller – Från mineral till identitetsskapande objekt och är producerad av Olof Löf. Välkomna på pressvisning onsdag 8 juni kl 11 i Långbans gruvby.

• Internationell ikon visas i Sverige – David Lynch, Infinite Deep visas på Värmlands Museum

2022-05-23 7:00

David Lynch är en av vår tids mest inflytelserika och egensinniga konstnärer. Han är främst känd för sina visionära filmeroch den kultförklarade TV-serien Twin Peaks, men Lynch är också verksam inom flera andra konstnärliga medier som måleri, teckning, grafik, skulptur, musik och fotografi. Utställningen Infinite Deep fokuserar på Lynch som fotograf och innehåller över 120 bilder.

• Sommarens stora konsthändelse

2022-05-23 6:57

Space - Lost and Found är Kristina Janssons första stora separatutställning på hemmaplan, efter en rad år utomlands och ett par år som Sveriges enda professor i måleri, vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. I sommar återvänder hon till Värmland och ställer för första gången ut sina storskaliga verk på Värmlands Museum. Välkomna på pressvisning 3 juni kl 11 på Värmlands Museum i Karlstad.

• Gränsundersökning 2021 – Fotograf Adrian Øhrn Johansen

2022-05-20 7:47

Under pandemivintern 2021 genomförde fotograf Adrian Øhrn Johansen en visuell gränsundersökning, från den nordligaste gränsövergången vid Narvik till den sydligaste utanför Halden. Fotografierna är tagna från den norska sidan och har även fångat de historiska dagarna då bägge länderna upprättade militära posteringar längs gränsen. Välkomna på pressvisning 31 maj kl 11, Torsby Finnskogscentrum.

• Nya berättelser väcks till liv på von Echstedtska gården

2022-05-17 7:23

von Echstedtska gården är en kulturhistoriskt betydelsefull karolinergård och sedan 1964 byggnadsminne. Alldeles särskilt och unikt är det talrika interiörmåleriet som gör gården till en av Sveriges mest välbevarade 1700-talsmiljöer. Till sommaren finns en ny basutställning på plats – En lantgård i rokoko. Välkomna på pressvisning onsdag den 25 maj kl 11.00, på von Echstedtska gården, Kila.

• Guidad dansvandring i industrihistorisk gruvmiljö

2022-05-2 6:30

Under sommaren 2022 genomförs ett dansresidens med jazzdanskollektivet M Art Lab i Långban gruv- och kulturby. Residenset avslutas med fyra föreställningar/industrihistoriska dansvandringar i gruvbyn. Tillsammans med museets guide vill M Art Lab synliggöra Långban och det arbete som utförts här, material, mekanik och människa. Den 2–3 juli 2022 i Långban, utanför Filipstad.

• Lesjöfors museum blir en del av Värmlands Museum

2022-03-30 2:44

Efter beslut i styrelsen för Stiftelsen Värmlands Museum står det nu klart att verksamheten vid Lesjöfors Museum tas över av länsmuseet från och med 1 maj 2022. Lesjöfors Museum är en gåva från Kulturföreningen Rikoschetten som inte längre anser sig klara av att driva verksamheten.