Press

För pressbilder och logotyper besök vårt pressrum.

• Pressinbjudan: Gränsundersökning 2021 – Fotograf Adrian Øhrn Johansen

2022-05-20 7:47

Under pandemivintern 2021 genomförde fotograf Adrian Øhrn Johansen en visuell gränsundersökning, från den nordligaste gränsövergången vid Narvik till den sydligaste utanför Halden. Fotografierna är tagna från den norska sidan och har även fångat de historiska dagarna då bägge länderna upprättade militära posteringar längs gränsen. Välkomna på pressvisning 31 maj kl 11, Torsby Finnskogscentrum.

• Nya berättelser väcks till liv på von Echstedtska gården

2022-05-17 7:23

von Echstedtska gården är en kulturhistoriskt betydelsefull karolinergård och sedan 1964 byggnadsminne. Alldeles särskilt och unikt är det talrika interiörmåleriet som gör gården till en av Sveriges mest välbevarade 1700-talsmiljöer. Till sommaren finns en ny basutställning på plats – En lantgård i rokoko. Välkomna på pressvisning onsdag den 25 maj kl 11.00, på von Echstedtska gården, Kila.

• Guidad dansvandring i industrihistorisk gruvmiljö

2022-05-2 6:30

Under sommaren 2022 genomförs ett dansresidens med jazzdanskollektivet M Art Lab i Långban gruv- och kulturby. Residenset avslutas med fyra föreställningar/industrihistoriska dansvandringar i gruvbyn. Tillsammans med museets guide vill M Art Lab synliggöra Långban och det arbete som utförts här, material, mekanik och människa. Den 2–3 juli 2022 i Långban, utanför Filipstad.

• Lesjöfors museum blir en del av Värmlands Museum

2022-03-30 2:44

Efter beslut i styrelsen för Stiftelsen Värmlands Museum står det nu klart att verksamheten vid Lesjöfors Museum tas över av länsmuseet från och med 1 maj 2022. Lesjöfors Museum är en gåva från Kulturföreningen Rikoschetten som inte längre anser sig klara av att driva verksamheten.

• Design som utvecklingskraft för hållbara samhällen

2022-03-22 6:55

Design och kreativitet driver tillsammans med teknik och innovation samhället framåt, i allt från vilka produkter vi använder till hur vi lever. Men hur skapar vi hållbara och inkluderande samhällen? Med ny politik som Gestaltad livsmiljö och New European Bauhaus på plats, gäller det nu att ta nästa steg och göra verkstad av hållbarhetsmålen kopplade till design och arkitektur. 24 mars kl 13–17.

• Sensationella provsvar från Lurö

2022-03-10 7:06

Färska provsvar från fjolårets utgrävning på Lurö i Vänern ger anledning till förnyad diskussion om ett möjligt kloster på ön. Sedan gammalt har en ruinkulle på Lurö förknippats med traditioner om ett kloster som skall ha funnits här en kort tid på 1140-talet. De första arkeologiska undersökningarna skedde 1989 och visade att det i stället är ruinerna efter en stenkyrka som finns på ön.

• Charlotta Hammar ställer ut på Värmlands Museum

2022-03-8 7:03

I en ny utställning med Charlotta Hammar på Värmlands Museum möter vi verk från de senaste tre åren. Titeln And The Sky Shall Turn No 55/Silky Pink anspelar på äldre domedagsprofetior från bibeln som kombinerats med en färgnyans direkt tagen från kosmetikavärlden. Ett möte mellan dåtid och samtid där vår tids religion stavas konsumtion. Utställningen visas 26 mars–7 aug 2022.

• Samtal om kriget i Ukraina på Värmlands Museum

2022-02-28 9:58

Med anledning av situationen i Ukraina inbjuder Värmlands Museum till möte och samtal under ledning av Hans Lödén, professor em i statsvetenskap vid Karlstads universitet, onsdag 2 mars kl 17.30.

• David Lynch till Värmlands Museum

2022-02-22 7:58

Sommaren 2022 visas en exklusiv fotoutställning med filminnovatören David Lynch’s bildkonstverk på Värmlands Museum. Utställningen Infinite Deep som tidigare endast visats på två platser i världen öppnar i Karlstad den 4 juni.

• Förintelsens minnesdag med teater och musik på Värmlands Museum

2022-01-25 9:04

I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari spelas teaterföreställningen ”Jag, mamma och Förintelsen” på Värmlands Museum. Efter föreställningen fortsätter kvällens program med ett samtal, inramat av musik med Freja Apelkvist och Pär Jorsäter. Evenemanget är gratis och går att följa digitalt via museets Facebooksida.

• Fotografen Pieter Ten Hoopen dokumenterar Värmland

2022-01-3 7:30

Pieter Ten Hoopen har under de senaste tjugo åren kommit att bli en av de mest inflytelserika dokumentärfotograferna i sin generation. För första gången samlas nu hans fotografiska gärning med bildreportage, bokprojekt och filmproduktioner i en 300 kvm stor utställning på Värmlands Museum i Karlstad.

• Skapa med konstnärer på Värmlands Museum i december

2021-12-8 9:15

Snart är det jul och museet erbjuder aktiviteter för barn och unga under helger och jullov. Under elva eftermiddagar finns möjlighet att träffa konstnärer i inspirerande familjeworkshops. Barn och föräldrar skapar tillsammans! I skaparverkstan arbetar vi med olika tekniker och uttryck under ledning av professionella konstnärer. Ta chansen att prova på olika tekniker och material!