Välkommen till en av världens mineralartrikaste platser. För 1,8 miljarder år sedan bildades dessa mineral, men det skulle dröja ända fram 1500-talet innan man började bryta järnmalm. I början av 1970-talet tystnade dock gruvdriften för gott. Gruvbyn lever däremot än idag med sina byggnader, mineralsamlingar, utställningar, vackra natur, spännande historier och minnen som har sitt ursprung i tidernas begynnelse. Du som besökare finner här en uppsjö av aktiviteter, vacker natur och möjligheter till både god mat och en god natts sömn.  Välkommen!

Här finns en guidning tillgänglig via din mobil

Öppettider

Sommaröppet 9 juni – 26 augusti 2018
Mån – fre 10–17, lör – sön 11–17
Midsommarafton STÄNGT

Om Långban

Vår historia

Historien tog sin början för 1,8 miljarder år sedan. Då inträffade en rad händelser i Långban som kom att förändra världen för all framtid. Lavan flödade, berg och dalar formades och plötsligt bildades hundratals mineral som skulle betyda en revolution för svensk industri.

Redan på 1500-talet började man att bryta järnmalm och tillverka järn i Långban. I slutet av 1800-talet inledde man också brytning av manganmalm och dolomit. Från början var hyttan en så kallad bergsmanshytta som drevs gemensamt av ett antal bergsmän, det vill säga bönder som hade rätt att producera tackjärn.

Bergslagen bröt malm som förvandlades till järn som blev till järnvägsspår, Eiffeltorn, kanoner och en massa andra saker som skulle påverka utvecklingen i världen. Men världen förändrades, hyttan lades ner på 1930-talet och gruvdriften upphörde 1972.

Idag finns de vackra byggnaderna kvar och påminner om en levande plats. Minnena finns kvar i form av utställningar som ständigt skiftar karaktär, den store uppfinnaren John Ericsson är alltid närvarande, sällsynta orkidéer trivs fint i naturreservatet, järnmalmen tronar i monumentala högar och alla de 280 arterna av mineral finns att beskåda. Den som saknas är den mycket sällsynta Svergeiten. De enda kända platserna där denna unika mineral kan beskådas är på Nordiska Museet i Stockholm Bergsskolan i Filipstad samt i Washington.

Mineraler

Vid en första anblick är det svart och ganska trist, tittar man närmare upptäcker man fantastiska skiftningar och formationer. En mineral är ett fast organiskt ämne som kan indelas efter sin kemiska sammansättning, men också efter fysikaliska egenskaper som färg, densitet eller hårdhet. Ett eller flera mineral bildar tillsammans en bergart, ett femtiotal mineral har den egenskapen. När det blir lönsamt att bryta en mineral för att framställa metall kallas det för malm.

Man har hittat cirka 4 500 mineral i världen, men det är bara ett trettiotal som är vanliga på jorden, till exempel fältspat, kvarts och glimmer.

Långban är en av de mineralartrikaste platserna i världen. Här har man upptäckt 300 olika mineral, 70 av dem finns inte någon annanstans i världen. 5-6 av dem har haft kommersiell betydelse, i huvudsak svart- och blodstensmalmer. Den senaste mineralen upptäcktes så sent som 2011 och fick namnet Långbanshyttanit. Alla dessa mineral utvecklades för 1,8 miljarder år sedan. Det är inte ofta man hittar sådan gammal produktutveckling som fortfarande är aktuell.

Syskonen Ericsson

Bröderna John och Nils Ericsson var båda framstående personer som på olika sätt satte sina avtryck i världen och i Sverige. John var uppfinnaren som står staty i New York vars bidrag till den vinnande sidan i amerikanska inbördeskriget gjort honom till en viktig historisk person. I vår utställning Monitor får du ta del av denna historia.

Brodern Nils ägnade sig åt entreprenörskap inom kanal-, hamn- och järnvägsbyggande. Trollhätte kanal, Saima kanal, och Dalslands kanal var några av de projekt Nils kom att ägna sig åt. Förutom att driva projekteringen av de södra och västra stambanorna och senare bli SJ:s förste generaldirektör, drev han ett cementgjuteri i Vänersborg och planerade bland annat nya Gävle vid stadsbranden 1869.

Deras syster Anna-Karolina fick under sitt liv stå tillbaka för brödernas framgång, men ansågs vara den riktigt klipska av syskonen. Som en hyllning till henne bär restaurangen i Långban hennes namn.

Att göra

Temaguidningar

Under sommaren arrangerar vi temaguidningar på Långban. Temaguidningarna går på lördagar kl.14:00 från och med den 30 juni och ersätter därmed de ordinarie guidningarna dessa lördagar. Pris: 80 kr/person. Barn och ungdom upp till 25 år går gratis. Begränsat antal platser. Anmäl ditt deltagande till langban@varmlandsmuseum.se eller på telefon 0590-221 15.

Kvinnorna och gruvan – En guidning som handlar om kvinnornas ofta oförtäljda berättelse inom den svenska gruvnäringens historia. Datum för guidningen: 30/6, 28/7

Mineralerna i Långban – En guidning med fokus på vilka mineral man bara hittat här i Långban och vad man mer kan tänkas gömma sig i berggrunden. Guide: Jan Vennerström, gruvingenjör och medlem i Långbansällskapet. Datum för guidningen: 14/7, 4/8

Historisk by-vandring – En historisk vandring genom den gamla byn med Donald Eriksson, född och uppvuxen i Långban. Datum för guidningen:21/7, 18/8

Guidning

Under sommaren erbjuder vi guidade turer av området 2 gånger om dagen på vardagar; kl. 10:30 och kl 14:00. Och en gång, kl 14:00 på helger. Kostnad 20 kr alt. 50 kr inklusive inträde till utställningarna. Anmälan sker i receptionen.

OBS! Från och med den 30 juni så ersätts den ordinarie guidningen på lördagar med en temaguidning. Mer om dessa kan du läsa under fliken ”Temaguidningar”

Mineralletning och LAB

Långban är en av världens mineralartsrikaste platser. I receptionen kan du låna slägga, skyddsglasögon och handskar och ge dig ut själv eller med hela familjen på de gamla högarna vid sjön för att leta mineraler. I vårt nya Mineral LAB kan du sen undersöka dina fynd och kanske upptäcka att du funnit en helt ny art! Du kan även testa dina kunskapar i Mineralbrickan.

Pris: 20 kr/person

Skattjakt

Kan du lösa alla gåtorna för att hitta skatten? Start i receptionen.

Pris 20 kr/ person

Vandring

I våra ögon är Långban en av världens vackraste platser. Det är en fascinerande miljö där gamla historiska byggnader har fått nytt liv och naturen bjuder på sällsynta orkidéer, spegelblanka sjöar och tronande malmhögar. Området skiftar karaktär efter årstidernas och vädrets växlingar, varje stund har sin tjusning. Välkommen till en sagolik plats. Även om väggarna inte kan tala är det lätt att föreställa sig Långban från förr.

På området finns två markerade vandringsleder som tar dig genom den gamla gruvbyn, ner till Långbansjön förbi det gamla samhället och ut på Tibergs Udde.

Svens Bio

I en nostalgisk femtiotalsmiljö men med modernt sköna stolar varvar vi historiska filmer med aktuella teman. Utan reklamavbrott.

 

Utställningar

Mineral

Här finns alla de mineral som har upptäckts i våra gruvor. Närmare sjuttio av dem upptäcktes här och flera av dessa har inte upptäckts någon annanstans i världen. Det betyder att de inte finns på någon annan plats i världen. 5-6 av dem kom att ha stor betydelse i kommersiell mening.

Monitor

I denna utställning kan du följa John Ericssons arbete med att konstruera världens första pansarfartyg med rörligt kanontorn. Fartyget Monitor kom att spela en avgörande roll för nordstaterna under det amerikanska inbördeskriget 1861-65.

Moderna

I Moderna visas varje sommar en ny utställning. Mer om denna kan du läsa under Sommarutställning.

Tibergs Udde

Tibergs Udde

De mjukt formade och svagt kuperade blomsterängarna är karakter-istiska för området. Mellan ängarna ligger sten- och blockrika kullar med gles träd- och buskvegetation. I reservatets östra del finns ett par gamla fiskdammar som inramas av lummig lövskog. Längst i norr sticker en udde ut i Hyttsjön, som kom till under produktionsperioden 1910-1925 då man körde ut skarn (stenrester efter gruvbrytningen) i sjön.

Hela sju olika orkidéarter finns i reservatet; tvåblad, guckusko, brudsporre, purpurknipprot, grönkulla, jungfru Marie nycklar och nattviol. Utöver orkidéer finns bland annat jungfrulin, ängsklocka, gullviva, underviol och fältgentiana med flera för länet ovanliga arter. Skogstry, tibast och olvon återfinns i buskskiktet.

Äta & Bo

Anna Karolinas Kök

 

Långban är en perfekt rastplats när du är på väg norr- eller söderut. Stanna till en stund för en fika eller en bit mat, eller ta dig tid att upptäcka Långbans fascinerande historia.

I Anna Karolinas kök i John Ericssongården serveras vällagad husmanskost och hembakade kakor. Besök deras hemsida för mer information. Till hemsidan…

Öppettider

onsdag-söndag kl 11.00 – 17.00 (Mat fram till kl 16.00)

Stängt mellan 15 oktober och första adventshelgen

Gästis

I den gamla gästflygeln kan vi erbjuda rum för resande i två kammare med gemensamt kök och dusch/toalett och möjlighet att låna tvättmaskin.

Nils kammare är en ljus och vacker kammare med utsikt över Hyttsjön. Kammaren har fått sitt namn för att påminna om Sveriges store kanal- och järnvägsbyggare Nils Ericson som föddes här 1802. Här finns separata sängar, sittgrupp och klädskåp. Snidade lampetter skapade av Mats i Taserud sprider ljus över tillvaron och sängarna.

Johns kammare är det mysiga inre rummet där den store svensk-amerikanske uppfinnaren John Ericsson ska vara född 1803. Kammaren är möblerad med en stor härlig dubbelsäng med separata täcken. Här finns också bekväma Emma-fåtöljer och ett golvur från 1794 som en gång rentav ägdes av familjen Ericsson. Väggarna pryds bl a med bilder av John Ericssons ”Monitor” efter slaget vid Hampton Roads. Denna kammare har också plats för en extrasäng.

Den mellersta kammaren är idag inrättad till gemensamt kök med köksspis, kylskåp, microugn, vattenkokare och kaffekokare. Här hänger kopparbunkar på väggarna och bland möblerna märks bl a rejäl kökssoffa (kanske från familjen Ericssons tid) och en gammal bergsmansbänk.

I köket äter ni vår kontinentala frukost eller något ni själva tillagar.

 

Priser övernattning

400 kr natt enkel och 600 kr dubbel inkl. kontinental frukost och välmanglat sänglinne

För bokning av övernattning kontakta Anna Karolinas Kök; 073- 067 66 03

Gamla Skolan

I den gamla skolan i Långban, vackert beläget nere vid sjön, finns sängplatser att hyra för en eller flera nätter. Allt är vandrarhemsstandard, vilket innebär att står för egen mat och tar med egna lakan och handduk.

Lilla hotellet

Lilla hotellet består av två sovrum dusch, toalett och ett litet pentry för lättare matlagning. Hyr enbäddsrum för 350 kr/bädd eller tvåbäddsrum för 250 kr/bädd och natt.

Lägenheten

Lägenhet med tre sovrum, vardagsrum, kök, två toaletter samt en ducsh i Långbans Gamla skola. Hyr ett tvåbäddsrum för 250 kr/bädd och natt.

Matsalen

I gamla matsalen finns 4-5 bäddar (varav en 160 cm bred), kök, toalett i husets entré samt dusch och toalett i källaren. 200 kr/bädd.

Bokning via telefon: 0702 78 51 68 eller 0765 69 17 95

Mer info på hemsida.

Sommarutställning

Utställningar

Gruvfrun i kreationer av stål

Naim Josefi

16 juni – 26 augusti 2018

Sommarens utställning vid Långban Moderna visar klänningar gjorda av stål. Det är modedesignern Naim Josefi som genom sitt innovativa formspråk ger ett vidgat perspektiv för stålets möjliga användningsområden. I utställningen har Naim Josefi låtit sig inspireras av den mytomspunna gruvfrun som han klätt i sex olika kreationer.

Gruvfrun är i folktron ett väsen som härskar över gruvan och berget. Att förhålla sig väl till gruvfrun var ett sätt att skapa ordning och rutiner i gruvan. Om gruvarbetarna behandlade gruvfrun med respekt skänkte hon dem glädje, men hennes lynniga karaktär kunde också leda dem i fördärvet. Gruvfrun dras till ensamheten och tystnaden i det ändlösa mörkret vid bergets rot. Hon skymtas oftast som en elegant dam iklädd grå klänning. Hennes uppgift är att vaka över gruvan, och för att gruvfrun ska visa sig från sin bästa sida vill hon bli behandlad med respekt. Männen knackar artigt tre gånger i gruvväggen innan de stiger ner till sin arbetsplats. I gengäld ber gruvarbetarna om en säker arbetsplats, fri från ras och gruvgas.

Med utställningen vill vi genom Naim Josefis kreationer av stål ge en inspirerande upplevelse och lyfta stålets potential som material. Naim har tidigare tagit fram kreationer i materialet som använts bland annat på Oscarsgalan, Melodifestivalen och Nobelmiddagen. Han slog igenom som den första vinnaren av svenska Project Runway och har sedan dess fått flera utmärkelser och uppmärksammats i media.

Vernissage 16 juni kl 13.00

Observera att sommarens utställning öppnar den 16 juni, alltså en vecka senare än resten av Långban gruv och kulturby.

Kontakt & Bokning

Kontakt

Hyttbacken 682 92 Filipstad
Värmlands Museum

0590-221 15 under sommarsäsong

054-701 19 46 under resten av året

E-post: langban@varmlandsmuseum.se

Facebook

Anna Karolinas Kök

073- 067 66 03

www.historiemat.se

Öppettider

Långban gruv och kulturby

Sommaröppet 9 juni – 26 augusti 2018

Mån – Fre 10–17
Lör – Sön 11–17

Anna Karolinas Kök

Under sommaren: Onsdag till söndag 11-17

Under höst, vinter och vår: onsdag-söndag kl 11.00 – 17.00 (Mat fram till kl 16.00)

Stängt från och med 15 oktober – 1:a advent.

Hitta Hit

Det är enkelt att hitta hit:
Långbans Gruv och Kulturby ligger efter Riksväg 26 två mil nordöst om Filipstad mellan sjön Långban i öster och Hyttsjön i väster. Välkommen!

Och ännu enklare med GPS:
X=6638310 Y=1413404. Koordinater: Sweref 6635340, 458718, mitt i området.

Vis på karta

Grupper

På Långban Gruv och Kulturby tar vi emot grupper året om. Vi kan erbjuda guidade visningar av området tillsammans med mat och mötesmöjligheter.

Har ni önskemål om temaguidningar, underhållning eller annat som kan berika ert besök hos oss så är det bara att fråga. Vi har ett brett kontaktnät som säkert kan tillgodose ert önskemål.

Tips på andra utflyktsmål i vår närhet:

Lesjöfors Museum – Ett arbetslivsmuseum utöver det vanliga, omtyckt av hela familjen och en gång valt till årets museum. Till hemsida…

Nordmarks gruvmuseum – visar 700 års utveckling på 700 m2 med huvudinriktning på bergsbruk. Museet omfattar 12 byggnader på ett 10 000 m2 stort område i närheten av Nordmarks kyrka. Till hemsida…

Bjurbäckens bruksområde – Guidade turer i bruksområdet som anlades 1602 en stångjärnshammare och 1611 en hytta och ytterligare en hammare. Till hemsida…

Storbrohyttan – En av Bergslagens ståtligaste hyttor där verksamheten startade 1589. Den sista tackjärnsblåsningen var 1920. Hyttan totalrenoverades i början på 60-talet och då iordningställdes en besökshytta som bra beskriver hela kedjan från malm till färdigt tackjärn ur en masugn. Till hemsida…

Rämmens Herrgård – Släkten Myhrman lät bygga Rämmens herrgård som stod färdig 1760. Inne i herrgården har det Myhrmanska förmaket bevarats i sin ursprunglighet med väggdekorationen i pompejansk stil och familjeporträtt. Skalden Esaias Tegnér var informator för familjen Herrgården är privatbostad men man kan boka en visning. Till hemsida…

Bjurbäckens slussar & café – Naturskön kulturhistorisk miljö med populärt café längst farleden Filipstad-Karlskoga. Till hemsida… 

Lokaler

Här finns flera lokaler som ni kan hyra för möten och egna evenemang. Önskas förtäring så går det att beställa genom Anna Karolinas Kök. Kontakta oss för offert.

Kalas-salen

Rymlig lokal med mindre scen. Plats för upp till 80 sittande gäster.

Svens Bio

Vår nyligen renoverade biosal med 39 sköna sittplatser som passar sig för såväl filmvisning som för presentationer.

Möte på Anna Karolinas

På ovanvåningen i John Ericsson Gården finns det mötesrum som går att hyra genom Anna Karolinas Kök.

Långban Globala

Långban Globala

Långban Globala är ett uttryck vi använder för att beskriva hur Långban, sett ur ett mycket långt tidsperspektiv, genom olika berättelser kan kopplas till den stora världen utanför.  Att förstå platsen i ett större sammanhang och att genom detta kunna öppna för att besökaren, oavsett bakgrund och förkunskap, kan känna en relation till platsen.

Vi vill belysa hur människor under olika perioder kommit till platsen och genom sitt arbete och sin kunskap bidragit till utveckling och vilka effekter detta har haft i Sverige och världen. Det är en gest som signalerar möjligheten att bli delaktig i Långbans framtida historia. Vi vill att alla ska kunna skapa sig en relation till platsen och kulturarvet.

Hur gör vi då detta? Jo, genom att ständigt vara öppna och söka historier, gamla som nutida, och nya sätt att förmedla dessa som kan bidra till Långbans värde för omvärlden.

Vi som verkar på platsen, Värmlands Museum, Filipstads kommun och alla aktörer samarbetar för att bidra till detta. Här kan du läsa några exempel från projekt vi genomfört för att göra Långban till en plats där alla, människor som materia, ska bidra för att skapa historia. Vara sig du lever idag, för 100 år sedan eller formades i en stor härdsmälta, 1 800 000 000 år sedan.

Projektet Från flyktingmottagande till samhällsdeltagande   Länk 1| Länk 2

Projektet Digitalisering och besöksnäring    Länk

Aktuellt

Aktuellt

Sommarens utställning presenteras

Sommarens utställning vid Långban Moderna visar klänningar gjorda av stål. Det är modedesignern Naim Josefi som genom sitt innovativa formspråk ger ett vidgat perspektiv för stålets möjliga användningsområden. I utställningen har Naim Josefi låtit sig inspireras av den mytomspunna gruvfrun som han klätt i sex olika kreationer. Läs mer under sommarutställning.

Temaguidningar

Under sommaren arrangerar vi temaguidningar på Långban. Temaguidningarna går på lördagar kl.14:00 från och med den 30 juni och ersätter därmed de ordinarie guidningarna dessa lördagar. Pris: 80 kr/person. Barn och ungdom upp till 25 år går gratis. Begränsat antal platser. Anmäl ditt deltagande till langban@varmlandsmuseum.se eller på telefon 0590-221 15. Mer om temaguidningarna kan du läs under Att göra .

 

År 300 f.kr.

År 300 f.kr.

Alla vägar bär till Rom. På 300-talet f.Kr. börjar romarna anlägga antikens mest avancerade vägnät. Syftet var att de romerska trupperna skulle kunna ta sig fram till krigszoner.

År 900

År 900

Under tidig medeltid införde klostren en teknik som förändrade Europa för all framtid: väder- och vattenkvarnar. I de flesta verksamheter, från gruvdrift till sockerkokning, utnyttjade man de mekaniska underverken till de tyngsta sysslorna

År 900 f.kr

År 900 f.kr

Den grekiska staden Sparta grundas

År 1000

År 1000

”Vikingarna kommer!” På sommaren år 991 spreds varningsropen över England. Tretusen vikingar i 93 långskepp var på väg för att plundra den engelske kungens mynthus i Maldon.

Leif Eriksson landstiger Vinland den fornnordiska benämningen på den nordamerikanska kontinenten

År 1000 f.kr

År 1000 f.kr

De etruskiska civilisationen uppstår (nuvarande Toscana)

År 1100

År 1100

År 1078 började Englands nykrönte kung uppföra en ny fästning i London. Den var tänkt att bli så skräckinjagande att folket aldrig skulle våga göra uppror.

År 1200

År 1200

Redan 1206 skrev den arabiske uppfinnaren Al-Jazari en detaljerad bok om 50 olika mekaniske apparater i teori och praktik.
Det största vulkanutbrottet i historisk tid dödade på 1200-talet en tredjedel av Londons invånare.

År 1300

År 1300

År 1336 föds Timur Lenk i Kesh söder om Samarkand. Timur betyder järn på tjagataiska. Han blev känd som en uzbekisk krigsherre och dynastiskapare.

År 1500

År 1500

Brytning av järnmalm och produktion av järn påbörjas så smått i Långban

År 1501

År 1501

Leonardo da Vinci börjar måla världens mest kända tavla. Mona Lisa

År 1628

År 1628

Regalskeppet Vasa kantrar och sjunker under sin första resa

År 1687

År 1687

Isaac Newton presenterar sin gravitationslag

År 1700

År 1700

När 19-årige Johann Böttger sa att han kunde framställa guld blev uppståndelsen stor vid Europas furstehov som ständigt var i behov av pengar. Böttger fick se till att upprepa sin bedrift, annars väntade galgen. Han slet febrilt för att få fram guldet – och räddades av ett nytt projekt.

År 1711

År 1711

Malmbrytningen i Långban kommer igång på allvar .

År 1733

År 1733

Carl von Linné studerar mineralogi i Falun

År 1780

År 1780

Sverige har 2 118 281 invånare. 17 938 personer gifter sig

År 1789

År 1789

George Washington blir USA:s förste president

År 1800

År 1800

Carolina Ericsson föds i Långban

År 1803

År 1803

John Ericsson föds i Långban

År 1862

År 1862

Krigsfartyget Monitor ritat av John Ericsson sjösätts

År 1889

År 1889

Lagom till Världsutställningen i Paris står Eiffeltornet klart

År 1892

År 1892

Svensken Johan Petter Johansson uppfinner skiftnyckeln

År 1927

År 1927

Charles Lindbergh blir den förste att flyga över Atlanten och i Sverige rullar den första serietillverkade Volvobilen ut från fabriken

År 1969

År 1969

Neil Armstrong och Buzz Aldrin blir de första människorna på månen

Sverige får två TV-kanaler

År 1972

År 1972

Gruvdriften upphör i Långban

År 1989

År 1989

Äntligen rivs Berlinmuren

År 2003

År 2003

På två miljarder ljusår bort från jorden bildas ett svart hål

Den 6 juni sjösätts Ostindiefararen Götheborg

Skype grundas

År 2006

År 2006

Christer Fuglesang bli den förste svensken i rymden när han åker med rymdfärjan Discovery

År 2011

År 2011

Rester ifrån ett 70 miljoner år gammal dinosauriefossil upptäcks av tre forskare i Lund.

År 2300 f.kr

År 2300 f.kr

Den kinesiska Kejsaren Yao uppfinner ett spel, där åskådarna slår vad på resultatet mellan två spelare.

År 2580 f.kr.

År 2580 f.kr.

Efter många år av hårt arbete att stapla 2,3 miljoner stenblock ( med en vikt på 2 500 kilo) på varandra står Cheopspyramiden i Giza färdig. På den tiden världens högsta byggnadsverk med sina 147 meter

År 3000 f.kr

År 3000 f.kr

Hieroglyferna introduceras i Egypten

År 4000 f.kr

År 4000 f.kr

Världens äldsta järnföremål tillverkades i Egypten och Sumer av meteoriskt järn

År 5000 f.kr.

År 5000 f.kr.

Man lär sig att tillverka linnetyger i Egypten

År 6000 f.kr

År 6000 f.kr

I Mesopotamien lär man sig att tillverka keramik och i Europa (i områdena runt Grekland och Italien) växer jordbruket fram

År 7000 f.kr

År 7000 f.kr

Engelska kanalen börjar ta form

År 8000 f.kr

År 8000 f.kr

I Iran tillverkar man bladade verktyg av obsidian, en bergart som bildats av lava som har stelnat hastigt.

År 9000 f.kr

År 9000 f.kr

Enligt Platon sjunker Atlantis

År 10000 f.kr

År 10000 f.kr

I Sydvästasien börjar man odla hirs och ris

1 miljard år sedan

1 miljard år sedan

Världens äldsta kända superkontinent Rodinia bildas.

1,8 miljarder år sedan

1,8 miljarder år sedan

För snart 2 miljarder år sedan var trakterna kring Långban en grund havsmiljö med massor av vulkaner, både över och under havsytan. En rad händelser skapade förutsättningar för att olika mineral skulle kunna bildas. Vid denna tid har jorden existerat i cirka 2,7 miljarder år.

2 miljoner år sedan.

2 miljoner år sedan.

Den första perioden i människans historia är stenåldern. Den börjar i och med att de första homininerna lär sig tillverka stenverktyg.

År 800

År 800

År 793 fick engelsmännen för första gången känna på ”nordbornas raseri” när danska vikingar attackerade det rika och mäktiga klostret Lindisfarne i Northumberland. Plundringen blev startskottet för 250 års skandinaviska härjningar i Europa.

Devon 416 – 385 miljoner sedan.

Devon 416 – 385 miljoner sedan.

De första dinosaurerna dyker upp.

Jura. 200 – 160 miljoner år sedan.

Jura. 200 – 160 miljoner år sedan.

En varm och behaglig tid i jordens historia. Jorden blev grönare och djurlivet riktigt spännande med dinosaurer och ödlor både på land, i luften och havet. Det finns till exempel fullständigt bevarade skelett från urfågeln Archaeopteryx.

Kambrium. 542 miljoner år till 501 miljoner år sedan

Kambrium. 542 miljoner år till 501 miljoner år sedan

I bergarter från den här tiden har man hittat fossil från de första ryggradsdjuren

Karbon. 360-318 miljoner år sedan.

Karbon. 360-318 miljoner år sedan.

Perioden är uppkallad efter de stora kolfyndigheterna som man har funnit i modern tid.

Krita. 145 till 100 miljoner år sedan.

Krita. 145 till 100 miljoner år sedan.

Nu bildas Klippiga bergen, Alperna och Himalaya. Bergarterna från den här tiden är rika på olja.

Kvartär 1,8 miljoner år sedan

Kvartär 1,8 miljoner år sedan

En period då de isfria områdena fick sitt nuvarande utseende. Människan uppträder. Den första perioden i kvartär kännetecknas av fyra istider. Isen breder ut sig över stora delar av jorden och många arter dör ut.

Ordovicium. 488-460 miljoner år sedan.

Ordovicium. 488-460 miljoner år sedan.

Livet på jorden betod av mossdjur, armfotingar, tagghudingar och triboliter

Perm. 300-230 miljoner år sedan.

Perm. 300-230 miljoner år sedan.

Jätteödlor dominerade djurens värld.

Tertiär. 65-3 miljoner år sedan

Tertiär. 65-3 miljoner år sedan

De flesta av jordens nutida däggdjur och fågelarter dyker upp. För 65 miljoner år kolliderade en komet eller en asteroid med jorden vilket sannolikt orsakade utrotningen av alla dinosaurer (förutom de som skulle komma att utvecklas till fåglar och många andra stora reptiler.

Trias. 250-228 miljoner år sedan.

Trias. 250-228 miljoner år sedan.

Tyrannosaurus och andra jätteödlor kliver omkring på jorden.

Följ med oss ner i berget 1,8 miljarder år