29 maj 2021 - 15 aug 2021
- livet med lin, bomull, tagel och ull på von Echstedtska gården

Sommarutställning 2021

Sommarens utställning på von Echstedtska gården lyfter de textila föremålens betydelse för hemmets inredning i slutet på 1700-talet.  I herrgårdshemmet hittar vi material, mönster och tekniker som var vanliga vid tiden.

Utställningen har sin utgångspunkt i bland annat Bengt von Echstedts bouppteckning från 1794. Gårdens textila samling var omfattande och utgjorde ett stort ekonomiskt värde. Genom dukar, kläder, möbeltyg och hemtextilier förflyttar vi oss till den gustavianska tidens vackra mönstervärld. I hemmet förenades importerade motiv från olika håll som exotiska blommor och rankor med strikta rutor och ränder. Det skapades en ombonad och komfortabel miljö. I hemmet tillverkades också textilier för såväl nytta, liksom för ögats njutning.

Vi möter lin och ull såväl som tuskaft och dräll. De hantverksskickliga kvinnorna i hushållet förvandlade ett hus till ett hem och förfärdigade föremål för livets olika möten. Omgiven av en rustik elegans skapades en levande miljö, som vi än idag inspireras av.

Utställningsarkiv

Här hittar du några av de utställningar som visats på von Echstedtska gården under åren som gått.