26 maj 2018 - 19 aug 2018

När andan väcker gömda minnen

Ove Harder Finseth på von Echstedtska gården

Miljön och gårdens människor har sommarens utställare Ove Harder Finseth funderat mycket kring i en utställning som han har gett namnet ”När andan väcker gömda minnen”.

Den rustika men eleganta 1700-tals miljön bildar bakgrund till hans ömtåliga installationer med skira broderier i silke, applikationer, slöjor, spets, pärlor, skimrande silvertrådar och föremål som tillsammans blir en berättelse om gårdens folk i många av livets skeden, i glädje och sorg.

Vi har sådan tur att Ove Harder Finseth vill återvända till ” denne fantastiske rokoko-gården” som han själv säger. Gården som byggdes av Bengt von Echstedt och hans fru Christina Catharina 1762-64. Ett modernt par som såg till att blanda det allra senaste för tiden med det historiska när de inredde sitt hus. Fru Christina Catharina skulle säkert varmt välkomna Ove Harder Finseths besök och genast beställa en frasande sidenklänning att bära till festerna, där silket skimrade i skuggorna och ljusen flämtade i rummen…

Ove Harder Finseth är en av Norges allra främsta modedesigners med en profilerad kundkrets däribland det norska kungahuset. Han fick det prestigefyllda uppdraget att sy kronprinsessan Mette – Marits brudklänning, en dröm i silkescrepe som ännu omtalas som en av de vackraste brudklänningar som gjorts. Han arbetar förutom med enskilda kunder också med utställningsprojekt inom begreppet Haute-Couture.

Utställningen ”När andan väcker gömda minnen” visas på von Echstedtska gården, hela sommaren 26 maj-19 augusti 2018.