29 maj 2021 - 15 aug 2021

Trådar till 1700-talet - Dräll, kattuner, parkum och sticketäcken i gårdens rum

von Echstedtska gården

Sommarens utställning på von Echstedtska gården lyfter de textila föremålens betydelse för hemmets inredning på 1700-talet. I herrgårdshemmet hittar vi material, mönster och tekniker som var vanliga vid tiden.

Utställningen har sin utgångspunkt i bland annat Bengt von Echstedts bouppteckning från 1794. Textil var värdefullt och gårdens samling omfattande. Sänglinne, dunvar och täcken redovisas som separata poster med högt värde. I hemmet förenades importerade motiv från olika håll som exotiska blommor och rankor med strikta rutor och ränder. En ombonad och komfortabel miljö skapades.

Genom linne, kläder, möbeltyg och hemtextilier förflyttar vi oss till 1700-talets vackra mönstervärld. På gården tillverkades textilier för såväl nytta, liksom för ögats njutning. Vi möter lin och ull såväl som tuskaft och dräll. De hantverksskickliga kvinnorna i hushållet förvandlade ett hus till ett hem och förfärdigade föremål för livets olika möten. Alla flickor deltog i produktionen av textilier, såväl bondflickor som herrgårdsfröknar. De började när de var fem-sex år och var fullärda i tonåren. Omgiven av en rustik elegans skapades en levande miljö, som vi än idag inspireras av.