Om Långban

Historien tog sin början för 1,8 miljarder år sedan. Då inträffade en rad händelser i Långban som kom att förändra världen för all framtid. Lavan flödade, berg och dalar formades och plötsligt bildades hundratals mineral som skulle betyda en revolution för svensk industri.

Redan på 1500-talet började man att bryta järnmalm och tillverka järn i Långban. I slutet av 1800-talet inledde man också brytning av manganmalm och dolomit. Från början var hyttan en så kallad bergsmanshytta som drevs gemensamt av ett antal bergsmän, det vill säga bönder som hade rätt att producera tackjärn.

Bergslagen bröt malm som förvandlades till järn som blev till järnvägsspår, Eiffeltorn, kanoner och en massa andra saker som skulle påverka utvecklingen i världen. Men världen förändrades, hyttan lades ner på 1930-talet och gruvdriften upphörde 1972.

Idag finns de vackra byggnaderna kvar och påminner om en levande plats. Minnena finns kvar i form av utställningar som ständigt skiftar karaktär, den store uppfinnaren John Ericsson är alltid närvarande, sällsynta orkidéer trivs fint i naturreservatet, järnmalmen tronar i monumentala högar och alla de oupptäckta mineral som finnes i backen drömmer om att få ingå i världens längsta lista över platsspecifika mineral från en och samma plats .

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR)

Värmlands Museum, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att informera dig om nyheter och uppdateringar om vår verksamhet, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra vår verksamhet.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande museet@varmlandsmuseum.se.

Värmlands Museum förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR