c/o Kil
Den 22-28 mars 2021 besökte Värmlands Museum Kils kommun med delar av sin verksamhet. Museets expertis inom olika områden uppmärksammade och lärde sig mer om trakten, träffade Kilsbor och delgav genom museets digitala kanaler ny kunskap kring Kils och Värmlands historia.
Under veckan var museets pedagoger med Kils tredjeklassare vid gravhögarna i Runnevål och höll Forntidslabb. 9 klasser fick under 3 dagar ta del av arkeologernas arbete och lära sig om gravfältets historia.
Museets fotograf dokumenterade vardagsliv i Kil genom en insamling av coronaberättelser, där flera butiksanställda längs Storgatan i Kil intervjuades. Material som sparas för framtiden och kan komma att visas i en utställning framöver. Läs mer om museets insamling av coronaberättelser här.
I sociala medier spred museet kunskap om Kil genom arkivet och samlingarna och i en digital kommunvandring där vi bland annat fick följa med till Boda kyrka och järnvägsstationerna i Kil och Fagerås. De tre klippen från vandringen kan du se längre ner på sidan.
Det togs fram digitala utställningar som publicerades på DigitaltMuseum. En som berättade om Apertins herrgård och en där lokala stenåldersfynd lyftes fram i ljuset. Länkar till dessa hittar du längre ner på sidan.
I skyltfönstren vid biblioteket, mot Storgatan och torget, visades fotografier av EPA-ägare från en tidigare utställning på museet i Karlstad, EPA Sverige av Benjamin Nørskov.
Utöver detta arrangerades flertalet möten mellan museet och kommunen, hembygdsföreningar och fotoklubbar för samtal om aktuella bebyggelse- och kulturmiljöfrågor, bildarkivering och föremålssamlingar generellt.
Kilsbor uppmärksammade Kil
Under #HusiKil och #EPAVärmland i sociala medier fick kilsborna möjlighet att själva bidra till veckans utbud genom att lägga upp bilder på sina A-traktorer eller berätta om sin favoritplats i kommunen. Under veckan lades en del bilder upp och museets reception fick även skickat bilder till sig via mail. Dessa visades på en TV-skärm i anslutning till EPA-utställningen längs Storgatan.
Interiört måleri
Den pågående inventeringen av interiört måleri i Värmland fortsatte med upprop i sociala medier där tips på platser i kommunen efterfrågades. Tyvärr var möjligheten att göra hembesök under veckan väldigt begränsad på grund av coronapandemin.
Utställningar på DigitaltMuseum
Fynd ur Värmlands Vagga
Bodde den första värmlänningen i Kil? Under de senaste åren har fynd vid arkeologiska utgrävningar i Vikstad utökat hela Värmlands mänskliga histoia.
Länk till utställningen ”Fynd ur Värmlands vagga”
Apertins herrgård – nedslag i arkivet
Vad finns det i Värmlands Museums samlingar som minner om Apertins herrgård? Museets personal delar med sig av kunskap ur arkivet.
Länk till utställningen ”Apertins herrgård – nedslag i arkivet”