Insamling av berättelser om coronakrisen

Just nu pågår en global pandemi orsakad av det nya coronaviruset. I samband med det samlar museet in berättelser där vanliga värmlänningar delger sina tankar och berättar hur just de påverkas av pandemin. Hur påverkas människor i Värmland av att plötsligt tvingas begränsa sina liv?

Ett tjugotal värmlänningar har idag bidragit med sina berättelser, som dokumenterats i text och bild. En journalist, ett pensionerat lantbrukarpar, en ung sjukpensionär, myndighetsanställda och kulturarbetare är några av dem som generöst har bidragit.

Senare i år följer vi upp personernas tankar och berättelser. Hur blev det? Och hur blev det inte? Vad hände med den oro som hela samhället upplevde i mars 2020? Hur länge pågick pandemin? Hur drabbades människor i Värmland? Berättelserna sparas i arkiven för framtiden och kan komma att användas i utställningssammanhang och liknande.

Museets arbete med samtidsdokumentation pågår hela tiden för att kommande generationer ska kunna få en bild av hur den här globala krisen påverkade människor i Värmland. På det sättet kan vi bidra till att öka förståelsen för vår omvärld och spegla tiden vi lever i. Genom enskilda människoöden skildras större händelser, som denna, och genom berättelserna samlar museet in till vårt kollektiva minne.

Vill du vara med och bidra är du välkommen att kontakta oss!