Värmlands Museiförening

Medlemskapet

Vad kostar det?

Enskilt medlemskap 400 kr. Ett familjemedlemskap kostar 500 kr och gäller för två personer som är skrivna på samma adress.

Du kan även bli stödmedlem för 150 kr eller bokmedlem för 300 kr (stödmedlemskap och årsbok – ej årskort).

Vad ingår?

  • Museets årsbok
  • Fri entré till utställningarna i Karlstad och filialerna Torsby Finnskogscentrum, von Echstedstska gården och Långbans gruv- och kulturby.
  • Fri entré till föreningens programaktiviteter
  • Fri entré till program där museet är ensam arrangör. Det gäller dock inte till specialarrangemang som musikarrangemang.
  • Inbjudan till resor och andra arrangemang
  • Nyhetsbrev
  • 10 % i butiken vid museikvällar

Bli medlem!

Medlemskapet köps i museibutiken. Om du vill ge bort ett medlemsskap som gåva kan du köpa presentkort där. Du kan också betala in din avgift på plusgiro 45 97 42 – 3. Glöm inte att uppge ditt namn, adress och mailadress. Medlemskortet hämtar du i museets reception vid nästa besök.

Följ gärna Museiföreningen på Facebook!

Medlemsresor

Museiföreningen anordnar varje höst en dagsresa med buss för medlemmarna, självklart med inriktning på värmländsk kultur och historia. Spännvidden framgår av de senaste årens reseberättelser.

Kulturresa till Svanskog

31 augusti 2019

Om ”Guldkungen”, den fantastiska berättelsen om John Bryntesson, och mycket annat

Museiföreningens kulturresa gick i år västerut, till Svanskog, ett samhälle som fram till 1890 tillhörde Dalslands län men sedan flyttades över till Värmland. Namnet Svanskog betydde ursprungligen ”skogsbygden kring Svansjöarna”, där namnet Svansjöarna kommer från den rikliga förekomsten av svanar.

Hembygdsföreningen i Svanskog, som stod som värd för vårt besök drabbades under våren av en stor katastrof, då den ståtliga mangårdsbyggnaden brann ner till grunden. Trots denna olycka kunde hembygdsföreningen välkomna oss till en intressant och givande dag. En god hjälp redan från starten av resan var det fantastiskt fina vädret, lagom värme och lagom sol.

Resan startade som vanligt från Värmlands muséum och framme i Svanskog bjöds förmiddagskaffe. Ett besök på hembygdsgården var nästa programpunkt. Vi fick besöka den gamla lanthandeln, skomakarverkstaden samt övriga byggnader (de som inte drabbats av branden).

I Svanskog finns Sveriges största kaktusodling hemma hos Svante och alla var riktigt taggade inför besöket. Svante visade oss runt, berättade och visade olika kaktusar, odlingen innehöll över 1000 arter av varierande storlek och ålder. Ett spännande och lite ovanligt besök.

Järnvägsgruppen Åmål-Årjäng, (JÅÅJ) bildades 1976 av tåg- och järnvägsintresserade personer. Föreningens representant berättade om järnvägens historia och vi fick besöka den gamla järnvägsstationen där också operettsångerskan Gunnel Eklund hade ett litet museum.

Efter en utmärkt lunch berättade Gunnel Eklund om ”Guldkungen” John Brynteson, en Svanskogsson som emigrerade till USA på 1880-talet och var med i den guldrusch som gjorde Alaska och Klondike känt. Brynteson hade turen att hitta guld, mycket guld. Han återvände till Sverige och Svanskog 1906 som en av Europas rikaste män. En fantastisk berättelse som man skulle kunna göra en äventyrsfilm om.

Vi fick också ta del av ett musikprogram som var inspelat på Svaneholms herrgård 1989. Många kända artister, bl. a. Gunnel Eklund själv var med i programmet.

Resan avslutades med ett besök i Svanskogs kyrka, som ligger vackert vid kanten av sjön Mellansvan. Prästen Carlo Nilsen berättade om kyrkan och bygden. Innan hemfärden serverades kaffe i församlingshemmet.

Finnkulturen i centrum

8 september 2018

Inbjudan fick ett mycket bra gensvar och resan blev fullbokad på mindre än 3 dagar, ett tjugotal medlemmar önskade dessutom stå på reservlistan.

På resdagen ville vädret pröva deltagarna och inkom med mycket kraftigt förmiddagsregn.  Detta stoppade inte någon av resenärerna och hela sällskapet anlände till första stoppet, Sillegården, iklädda regnponcho och rustade med paraplyer.

Fikapausen på Sillegården blev kort då vidareresan till Finnskogen var lång och vi hade en tid att passa. Under resan presenterade dagens reseledare, tillika styrelseledamot, Lars Olsson programpunkter och besöksmål.

Finnskogscentrum, dagens huvudresmål, är en av utgårdarna till Värmlands Museum och vägen dit är mycket lång. Chauffören Sixten körde oss säkert i hällregnet och till Finnskogscentrum anlände vi på utsatt tid. Väl på plats fick vi höra Monica Björklund, museets byggnadsantikvarie, berätta om museet och sommarens utställning ”Från skogsbygd till finnskog – fyra kvinnor berättar”. Gripande kvinnoöden!

Lunchen intogs på hembygdsgården Karmenkynna och bestod, självklart, av motti och fläsk som tillagades av lokalproducerade varor! Under tiden vi njöt av lunchen och värmen från salens öppna spis upphörde regnet, och mätta och laddade med värme kunde vi ströva runt bland gårdens byggnader och sevärdheter.

Vid två slaget åkte vi mot resans sista mål, Sunne kyrka. För att få variation på resans väg föreslog Sixten att han kunde köra oss via Lysvik, vilket var uppskattat.

I Sunne kyrka blev vi väl mottagna och underhållna av Göran Bengtsson (GB). Som mycket kunnig i traktens historia och en outstanding berättare bekantade Göran oss med fakta och skrönor om Sunne kyrka, Selma Lagerlöf och Göran Tunström. Efter generös fika på församlingshemmet avreste vi tillbaka till Karlstad och var framme på utsatt tid.

Säffle och Åmål – en tidsresa på 300 år

September 2017

I år gick resan till Sveriges yngsta stad, Säffle, och vidare över landskapsgränsen till Åmål.

I Säffle besökte vi vattentornet och beundrade Ingalena Klenells glasinstallation, Forest of Säffle. Camilla Bark från Säffle kommun berättade om vattentornet, som byggdes 1914 och som nu har blivit en konstlokal.

Efter en kopp kaffe på Kanalcafeet stod Stadshuset på programmet. Arno Saarnak berättade engagerat om tillkomst, arkitektur och design. Arno lyfte fram beställarens nyckelroll. I fallet Säffle hade folkskolläraren Gösta Carlsson en viktig roll. Uppdraget att utforma det nya stadshuset i Säffle gick till arkitekten Nils Einar Eriksson från Göteborg med sitt förslag ”Den klarnande april”.  Säffle stadshus invigdes 1954.

I det vackra stadshuset kunde vi se utsmyckning, konst och möbler som är bevarade sedan 50-talet. Axel Larsson, Stig Blomberg, Rudolf Persson, Barbro Nilsson är några av konstnärerna representerade.

Färden gick sedan vidare till Åmål. Före lunchen på Stadshotellet hade de som önskade tid att besöka en kosthantverksbutik.

Under eftermiddagen guidades vi i den Gamla staden av Gustav Wennberg, för dagen klädd i karolineruniform. De flesta hann innan dess ta en titt in i Hembygdsmuseet. Vandringen startade vid Gamla kyrkan från 1600-talet, som numera kallas Kulturmagasin, vidare till Plantaget, tidigare marknadsplats men idag en park, 1700-talsmiljön runtom och slutligen Kungsberget eller galgbacken med dess minnesmärken.

Som avrundning på dagen fick vi i Åmåls kyrka en utmärkt lektion i olika tiders psalmboksutgåvor och smakprov ur dessa. Mats Kästel berättade också om orgelns olika funktioner och avslutade sedan med att sjunga Taube till eget ackompanjemang vid flygeln.

Resa i östra Värmland

September 2015

Östra Värmland har många natur-, kultur- och skönhetsvärden, som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Därför valde vi, att låta den nionde resan i serien ”Känn ditt Värmland”, bli ett återbesök i österled. Huvudmålen var Lundsberg, ett par mil norr om Kristinehamn och Nordmark norr om Filipstad.

 Första stoppet var Furuvik i Lundsberg där vi blev hjärtligt mottagna av Kerstin och Yngve Wålstedt.  De berättade om platsen och visade oss sin underbara trädgård. Den vann NWT:s trädgårdstävling 2012. Besöket avslutades med att 50 personer serverades kaffe och nybakat bröd vid fint dukade bord i familjen Wålstedts ståtliga villa.

Nästa anhalt var Lundsbergs internatsskola, som utgör ett litet samhälle bestående av skolbyggnader, elevhem, personalbostäder, kyrka och idrottsanläggningar.  Själva skolhuset och kyrkan är magnifika byggnader. Christoffer Johrin, marknadsansvarig, informerade om verksamheten och visade oss runt på skolan. Vi besökte ett elevhem och fick tillfälle att prata med några elever.

Vår resa fortsatte genom Lungsund, längs Bergslagskanalen förbi Bjurbäcken och Asphyttan och vidare mot vårt nästa mål, Nordmark. Där fick vi ett varmt mottagande av hembygdsföreningen och dess ordförande Johnny Svensson. Han välkomnade oss in i församlingshemmet, där lunchen var framdukad.

Eftermiddagens program leddes av Jan Kruse, författare till flera böcker om gruvorna i Långban, Persberg och Nordmark. Vi guidades i gruvområdet, som ligger högt beläget i byn. Vi såg vattenfyllda dagbrott, djupa gruvöppningar, gruvlavar, vattenhjul och maskinhallar. Därefter besökte vi hembygdsföreningens gruvmuseum, som med sina fina samlingar levandegör det hårda arbetet i gruvorna.

Dagen avslutades i traditionell ordning med ett musikprogram i kyrkan.

Strövtåg i Alsterns dal

September 2014

”Strövtåg” i Alsterns Dal” var inbjudan och tema i Värmlands Museiförenings Kulturresa år 2014. Anslutningen var som tidigare glädjande stor och 60 medlemmar hälsades välkomna av reseledarna Jonas Wirén, Inger Jonsson och Karl Axel Hjerdt.

Alsters Herrgård blev vårt första mål där vi startade upp med Kaffe med god smörgås.

På denna, Gustaf Frödings födelsegård med brukshistoria från 1397 gav oss guiden Miriam Kaukasalo en charmig och engagerad berättelse om Gustaf Frödings liv och diktning. Vid ”Dungen där göken gol” gjordes nästa stopp, där vi kvar i Bussen hörde berättelsen om Frödingsstenens spännande ursprung. Barbro Järliden läste dikter som Christian Eriksson gestaltat på den resta stenens fyra sidor.

Vid Gunneruds Gård ett stycke uppströms Alsterån, möttes vi av Gårdens ägare Kerstin och Magnus Karlander. Vi kunde beundra den mycket välskötta gårdsmiljön och att få oss berättat från Ägarna om en svunnen järnbruksepok och tiden när Gården blev en Frödinggård och gett underbara ”avtryck” i Frödings rika diktvärld.

Efter ett par kilometer öppnade sig utsikten över Alstern och vi befann oss vid Byns Gård. Byns ägare är Sonja och Göran Hagenmarck och driver jordbruk på ägorna. Här var Frödingsfamiljens hem några år på 1860-talet. Här är den miljö som beskrivs i den vackra vemodiga dikten ”Strövtåg i Hembygden” och platsen för Frödingsbarnens ”Trollsten”.

Vid Tällerud, Alster sockens Hembygdsgård kommer vi till vid lunchtid och avnjuter en god cateringlunch förberedd med hjälp av Katarina Hjerdt. Vid kaffet fick vi höra maken berätta om de märkliga Alstersborna Johannes Svensson i Bränninga, som blev missionär och om Albin Zernander, som blev Alster-bygdens hävdatecknare.

Efter uppsittning efter lunchen gick färden vidare på slingrig gammal landsväg, där vi passerade gårdar, där bosättare Branzell och Forsell blev anfäder till flera av våra stora Värmländska författare. Vi kom sedan fram till Forsnäsfallet i sjön Gaperns sydända och fick se den bevarade unika vattenhjulsdrivna ramsågen som förvaltas och vid hembygdsdagar fortfarande sätts igång av Alster sockens Hembygdsförening.

Från Forsnäs gick färden på Väg 63 söderut till Alsters Kyrka för att avsluta resan enligt vår nu kända resetradition med Helgmålsbön. Vid ankomsten till kyrkan berättade Karl Axel om gamla kyrkplatsen och 1600-talskyrkan och om praktiserade kyrkogårdsvandringar.

I kyrkan blir vi så på plats i tid. Där välkomnar oss Alster-Nyedsbygdens Församlings-Herde Per Lundberg till en andaktsstund och kyrkans Kantor Eva Enders lät orgeln mäktigt ljuda i den vackra träkyrkans varma kyrkorum.

Så avslutades återresan till Karlstad längs Alsterns västra sida passerade  gårdarna Björby, Höje , och Edsgatan med Steffens Minne, gårdar och platser som fick en liten historik från Karl Axel som bor och är uppväxt i trakten.

Reseberättelsen återgiven av Karl Axel Hjerdt.

Med spår av mäster Amund, Alfred och Rafael som tema

September 2013

Värmlands Museiförenings kulturresa, den sjunde i ordningen, gick detta år till de sydöstra bygderna i vårt landskap. Med buss tog vi oss via Kristinehamn ner mot Bäckhammar och Visnum med några korta berättarstopp på platser med historiska och nutida avtryck. Vi gjorde ett kort stopp vid Bäckhammars bruk, där medresenär Sven Nilsson med bl a anekdotiska inslag berättade om en försäljning av en pappersmaskin till pappersbruket från sin tid som försäljningschef vid Metso Paper AB.

Vid Laxtrappan i Gullspångsälven berättade Robert Skog från Fortum om hur man arbetat för att säkra vandringsmöjligheten till lekplatserna upp i älven för det unika beståndet av lax och öring som har sin hemvist i Vänern.

Nästa uppehåll blev vid gamla kyrkplatsen i Södra Råda, där återuppbyggnaden efter den brunna 1200-talskyrkan pågår under ledning av Riksantikvarieämbetet. På ett unikt och ursprungligt sätt återuppbygger man en replik av originalet. Efter kaffe med tilltugg vidtog så visning och guidning vid och inne i kyrkobyggnaden. Att lyssna till historien om detta så tragiskt nedbrunna kulturarv gav andlösa upplevelser.

Bussfärden gick vidare mot Degerfors, Karlskoga och Björkborn där vi besökte Nobelmuseet. Tyvärr fick p g a sjukdom programmet med en gestaltande guidning av en berättare i Alfred Nobels skepnad utgå. Den ersatta guidningen visade sig vara lika förnämlig med att levandegöra uppfinnaren och donatorn som skänkt vårt land världsrykte.

Från Björkborn gick resan vidare till Kristinehamn och Österviks kapell till en spännande miljö och historia. Den börjar på Adlersparres tid på 1800-talet och har in i senare tid varit bostad och ateljé för fotografen och konstnären Erik Rafael Rådberg. Kapellet visade sig innehålla mycket mer än den strama utsidan visar upp. Vår härliga värdinna var f d läraren Kerstin Fahlén. Som sed är vid kulturresorna kunde vi även i år få njuta av stämningsfullt musikinslag vid helgmålstid. Nöjda resenärer lutade sig bakåt vid återresan till Karlstad.

Resa i Olof Trätäljas Land

September 2012

Den sjätte resan i serien ” Känn ditt Värmland” gick västerut med Säffle, som ”nav” i vår resa. Första besöket gjordes i det vackra Liljedal där en fascinerande glasbrukshistoria berättades och visades av Uno Wentzel, en ättling till glasblåsare en gång komna från Böhmen. En kort resa vidare förde oss till basen av Värmlandsnäs och Mässviks Säteri, som familjen Lillienau ägt och förvaltat i generationer. Vi stillade vår kaffetörst på Mässviks stora höloft och fick lyssna till Åke Lillienau, en berättare av rang, som försåg oss med traktens och den vackra gårdens historia. Från Mässvik gick resan till Säffle där en kunnig stadsguide ledde oss längs kanalen och slussen som gör Byälven seglingsbar från Vänern upp till Glafsfjorden och Arvika. Mitt i Säffle mötte vi också den första gravhögen där Olof Trätälja sägs vara jordad. Regnet gjorde att den planerade vandringen fick göras med buss.

Nu var det dags för kort resa och lunch på Krokstads Herrgård. Mättade tog vi bussen norrut till Värmlands Museums utgård, den fantastiskt välbevarade von Echstedtska gården från karolinertid. Gårdens historia berättades på ett personligt och illustrativt sätt av en väl insatt guide.

Vi styrde vidare mot Nysäter. Arkeologen vid Värmlands Museum Hans Olsson var guide, när vi passerade Högsäter och Gillberga som ligger vid vattenvägen norr ut längs Byälven. Den tusenåriga historien från Vikingars och Pilgrimers färder i denna bygd fick vi lyssna till och bestiga en av de ytterligare två gravhögar som sägs vara resta över Olof Trätälja. Från dessa kunde vi skymta Odenstad Herrgård.

Vänliga damer försåg oss med eftermiddagskaffe i församlingshemmet vid Gillberga kyrka. Peter Olausson berättade kyrkans och bygdens historia. I helgsmålstid lutade vi oss tillbaka för en stilla stund i kyrkorummet med mycket vacker musik före återresan till Karlstad.

Resa i Jösse Härad

September 2011

Huvudmålet var häradets självklara medelpunkt, staden Arvika, som i år firar sitt 100-årsjubileum. Första anhalten är Sågudden. Den är en av Värmlands äldsta och mest intressanta hembygdsgårdar. Stans f.d. kulturchef Majken Magnusson och ytterligare en guide tog emot. Efter förmiddagskaffe tog Jubileumsgeneral Göran Bryntesson oss till stadens centrum. Vi började en stadsvandring med Trefaldighetskyrkan som också fyller 100 i år. Kyrkan är ritad av Ivar Tengbom. I den konstnärliga utsmyckningen finns Christian Erikssons ”Adams skapelse” och Björn Ahlgrenssons altartavla.  Under promenaden ner till Kyrkviken möty vi bland mycket annat Elis i Taserud ledande sin cykel och fågelmannen som ligger bekvämt tillbakalutad på torget. På Olssons brygga väntade lunch och en härlig utsikt över hamn och sjö. Till kaffet fick vi en presentation av staden och dess historia och hur man i Arvika ser på dess framtid.

Vi lämnade Arvika och övergick till nästa tema – ”beredskapsåren”. Det var verkligen en annorlunda epok i gränsbygdens historia. I Järnskog, som ligger i Eda kommun, har hembygdsföreningen byggt upp ett beredskapsmuseum.  Föreningens ordförande Kermith Myrvold och hans medarbetare guidade. Kaffe och klengås serverades.

Återresan till Karlstad gick på västra sidan av Glafsfjorden genom Älgå och Glava.

Fryksdalen – ett kulturlandskap med möjligheter

September 2010

Resan hade som tema: ”nedslag i levande konst och kultur längs Frykensjöarna”.

Programmet innefattade först ett besök på ”Apertins Herrgård” med guidad tur i parken och en visning av herrgårdens riddarsal. Resan fortsatte genom Värmlands berättarland upp till ”Edsbjörke Studioglashytta” för ett inspirerande möte med glaskonstnärerna Inga-Lena och Ragnar Klenell. Lunch intogs på ”Frykens Pärla” i Lysvik.

I idylliska Utterbyn blev det en visning av det unika konstnärshemmet ”Bovilgården”. Signaturen ”Bovil” var på sin tid en av Sveriges bästa serietecknare. På ”Sahlströmsgården” presenterades ett stycke svensk konst- och kulturhistoria samt visning av den nya hotellanläggningen.
Vid avslutningsmålet, Sunne kyrka, välkomnades deltagarna till att upptäcka kyrkans textilskatt av Sten Kauppi, en av Sveriges förnämsta textilkonstnärer. Efter visningen av kyrkan följde en stämningsfull orgelkonsert.

Klaran – Värmlands livsnerv

September 2009

”Transporterna på älven” var det tema, som kom att beröras under exkursionen. Älvens geologiska historia behandlades under den fortsatta färden norrut. Älven var en gång en livfull pulsåder och gjorde skäl för beteckningen livsnerv. Nu har frakterna hamnat på land, men i dagens karta kunde man se fortfarande tydliga spår av de gamla vattenvägarnas inverkan på bebyggelse och ekonomi. Bengt Stjernlöf, som var en utmärkt guide på resan beskrev transporternas utveckling på ett levande sätt.

Resan började med en kort tur genom Karlstad förbi pråmkanalen och gamla hamnen. I Forshaga besökte vi ”Dyvelstens flottningsmuseum” och vid vår fikapaus vid älven fick vi information om ”Fiskeakademin”. Ett längre stopp gjordes vid gamla bruket i Munkfors, där deltagarna hade flera besöksmål att välja emellan, bl a det mäktiga fallet och Bruksmuseet.

I Uddeholm intogs lunch på Brukshotellet med efterföljande guidning av Värmlands största herrgårdsbyggnad. Bussen förde oss runt i Uddeholms särpräglade samhälle, som en gång var centrum för Värmlands mest berömda storföretag. Vid ett intressant besök på Hagfors järnverk gjorde vi bekantskap med det historiskt unika Bessemerverket. En mycket vacker och intressant plats var ”Stjernfors bruk”, med bl.a. den smedja inrymd, där man alltjämt smider järnkors av det slag som gjort Ekshärads kyrkogård berömd.
Sista anhalten på resan var Ekshärads kyrka med både visning av kyrkan och kyrkogårdens speciella järnkors. Deltagarna fick avnjuta ett vackert musikstycke som avslutning på resan.

Livet i Finnskogen

2008 September

Områdets vidsträckta skogsvidder befolkades under 1600- och 1700-talen av invandrare från främst Savolax. Svenskarnas odlingsteknik rådde ej på moränmarkerna. Nybyggarna däremot kunde den svåra konsten att svedja i orörd barrskog och avtvinga livsfientliga områden rika skördar. Vi fick ett Finland i Värmland med en egen kultur och ett eget språk.

Turen gick i strålande höstsol genom Fryksdalen till Finnbygden, i och omkring Lekvattnets och Östmarks socknar för att bese de märkligaste inslagen i vår bebyggelsehistoria, nämligen finngårdarna. Deltagarna fick ta del av det som lever kvar av denna kultur. De mest påtagliga minnena från Finnkulturen, hemmanen ”Kvarntorp” och ”Juhola” besöktes. I ”Mattila” intogs lunch med en välsmakande meny av nävgröt och motti. Exkursionen i Finnbygden avslutades i Östmarks kyrka med en stämningsfull musikandakt.

Resa i Järnbärarland

September 2007

I Östra Värmland, som ofta kallas Värmlands bergslag, fanns under järnhanteringens blomstringstid ett otal gruvor, hyttor, hammare, manufaktursmedjor, sinnrika transportleder och andra anläggningar. Lämningarna från den epoken ligger tätt. Området har en intressant och väl dokumenterad historia och många kultur- och skönhetsvärden, men är relativt lite känt för de flesta. Resans deltagare tittade närmare på områdets bevarade och ”återanvändande” av ett rikt kulturarv.

Huvudmålet på resan var museets filial, ”Långbans gruvby”, som är ett av 10 centra i ett kulturhistoriskt samverkansprojekt omfattande hela Bergslagen. Under resan gjordes uppehåll i Kristinehamn för att bese den s k ”Järnvågen” för att vidare resa till transsportknuten ”Sjöändan” och till skolinternatet ”Lundsberg”. Bjurbäckens slussar besågs i hällande regn men med en välsmakande kaffepaus. Andra besöksmål var Bergsskolan i Filipstad och en för många hisnande färd i ”Gåsgruvan”.