27 nov 2021 - 15 maj 2022
Ord om Värmland
Värmland är den jungfruliga provinsen med djupa skogar och blänkande vattendrag. Värmland är vildmark, ängar, gränsland och järnbärarland. Värmland är ett skimrande sagolandskap och ett minnets landskap. Värmland är rostbälte, avfolkningsbygd och isolering, men samtidigt en önskedröm och en brottsplats.
Vad är värmländskhet, hur ser kynnet ut? Det soliga och det stolliga. Det dråpliga och det deppiga. Hur har det skildrats som självbild och i utifrånperspektiv. Den här utställningen handlar om hur landskapet har gestaltats och beskrivits i litteraturen och hur det i sin tur har skapat de föreställningar som finns om regionen och dess invånare.
Utställningen är en rapsodi sammansatt av nedslag i olika tider, från olika orter och olika upphovspersoner. Här finns texter av de mest kända författarna bland Värmlandsskildrare men den rymmer också de mindre erkända. Du möter också älskade arbeten omtolkade till andra konstarter då de uppträder i ny dräkt som film, teater och sång.
Utställningen är producerad av Värmlands Museum, med utgångspunkt i böckerna En värmländsk litteraturhistoria del 1 och 2.
Omslagsbild: Målning av Hilding Werner
Föreläsningar om Värmland i litteraturen
Under våren 2022 arrangeras flera föredrag om litterära gestaltningar av Värmland, från Olaus Magnus till Marit Kapla. Föreläsare är författarna till museets årsböcker ”En värmländsk litteraturhistoria”, del 1 & 2.