15 sep 2023 - 24 mar 2024
Laris Strunke – Alltid och aldrig densamma
Laris Strunke var en outtröttlig utforskare av måleriets möjligheter. När han gick bort 2020 lämnade han efter sig en ateljé fylld av målningar. Allt från små svartvita tuschbilder till monumentala färgexplosioner. I utställningen visas ett urval av dessa verk.
Många av målningarna är mycket stora till formatet. De största över 5 meter breda. När han målade applicerade han ofta färgen med trasor eller direkt med händerna.
I sina målningar utgick Laris Strunke från sådant han själv sett och upplevt, men han förhöll sig mycket fritt till dessa utgångspunkter. Han var inte intresserad av att avbilda verkligheten – snarare av att skapa sin egen måleriska verklighet.
Förändring och upprepning var centrala begrepp för Strunke. Hans måleri sökte hela tiden nya vägar. När Strunke hittade ett motiv som intresserade honom målade han det om och om igen. Provade olika variationer och lösningar. Framför målarduken var han alltid och aldrig densamma.
Han berättade själv om sin arbetsmetod:
”När förändringen inte är i motivet måste det inträffa något hos mig.”
Laris Strunke föddes 1931 i Riga. Han var son till Niklāvs Strunke, en av Lettlands främsta modernistiska målare. Under andra världskrigets lämnade familjen allt och flydde hemlandet. De kom till Gotland i en flyktingbåt 1944. Efter krigets slut blev de kvar i Sverige.
En sådan omvälvande upplevelse sätter förstås spår i en människa. Men är Laris Strunkes personliga livshistoria relevant för förståelsen av hans konst? Inte nödvändigtvis. Strunke hävdade samtidigt att han i måleriet uttryckte hela sitt liv och alla sina erfarenheter. Vilket måste innebära att även flykten och exilens erfarenheter finns där någonstans, inbäddade i de tjocka lagren av torkad oljefärg.
Vernissage
Fredag 15 september kl 17 i samband med Kulturnatten i Karlstad. Extraöppet till kl 22. Visningar hålls varje hel timme.