19 jun 2021 - 22 aug 2021

INFRA – RICHARD MOSSE

Långbans gruv- och kulturby

Sommarens utställning i Långbans gruv- och kulturby visar färgstarka fotografier från ett krigshärjat Kongo, där kampen om vem som ska kontrollera landets naturresurser fortsätter att skörda miljontals människoliv.

Richard Mosse skildrar detta vackra afrikanska land på ett nytt och lite annorlunda sätt mot hur vi är vana vid att se bilder från krig. Bilderna i utställningen Infra befinner sig i gränslandet mellan dokumentärt foto och konstfotografi där chockrosa, turkos och violetta toner dominerar.

Det är en skildring av inbördeskrigets Kongo-Kinshasa i vars kärna otvivelaktigt kampen om naturens resurser finns. Vare sig det är skog, gummi, olja eller mineral. Konfliktmineraler har blivit ett samlingsnamn för de mineral som utvinns i konfliktdrabbade områden eller under svåra arbetsförhållanden. Utställningen visar på ett unikt sätt en del av världen där en rik tillgång på naturresurser och mineral mer har blivit en förbannelse.

”Skönhet kan få dina sinnen att vakna” 

– Richard Mosse
Richard Mosse, Lost Fun Zone, 2012. © Richard Mosse. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York.

Richard Mosse skildrar tragedin men också skönheten genom att använda sig av ett okonventionellt verktyg – Kodak Aerochrome film, en speciell färgfilm som en gång togs fram för militära spanings-uppdrag. Den registrerar infrarött ljus och synliggör på så sätt det som det mänskliga ögat inte kan se. Det vackra gröna landskapet och täta regnskogen transformeras till chock-rosa, turkosa och violetta toner. Resultatet är en febrig, drömlik skildring av ett land plågat av krig och motgångar.

“Jag ville ta denna teknik till ett svårt läge, utmana de förstelnade konventionerna kring medias berättelser och sättet vi tillåts representera den här bortglömda konflikten… Jag ville pröva denna militära igenkänningsteknik, och använda den på ett sätt som ifråga-sätter hur krigsfotografier är uppbyggda”.

– Richard Mosse
Richard Mosse, Hombo, Walikale 2012. © Richard Mosse. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York.

Om fotografen Richard Mosse

Den flerfaldigt prisbelönta fotografen Richard Mosse föddes på Irland 1980, men bor numera i New York och Berlin. Han fick sin utbildning på Yale School of Arts, New Haven och Goldsmiths College, London. Han har arbetat som krigs-fotograf, följt flyktingkrisen under 2010-talet och publicerat flera hyllade böcker och reportageserier från de platser där han arbetat. Ofta skildrar han mänskligt och biologiskt lidande ur nya perspektiv och med avancerade tekniker. Den nya eller för honom obekanta tekniken blir en utgångspunkt för frågan hur eller vilken historia som är möjlig att berätta med denna. Installationen ”The Enclave” är ett parallellt arbete inom temat, samma infraröda teknik användes och verket reprsenterade Irland på konstbiennalen i Venedig 2013.