04 feb 2023 - 20 aug 2023

Bohemliv och modernitet

Axel Törneman

Dramatiska kompositioner och motiv i starka färger utmärker Värmlandssonen Axel Törnemans (1880–1925) konstnärskap. Vid debuten var hans måleri fyllt av sekelskiftets tidsanda och ansågs företräda ett nytt årtionde. Samtidigt förblev han en bohem, en outsider vars resor utanför de estetiska ramarna till stora delar har glömts bort idag.

Axel Törnemans konstnärliga genombrott ägde rum i Paris, där han tidigt drogs in i bohemlivet. Hans första internationella framgång var målningen Bretagnare som beundrades och föraktades på Höstsalongen i Paris 1905. I Sverige har han blivit mest ihågkommen för den färgsprakande målningen Nattcafé. Motivets elektriska ljus och människornas absintbeslöjade blickar associerades med såväl modernitet som dekadens. Törneman blev en portalfigur för den svenska modernismen och fick sitt första erkännande på hemmaplan när konstsamlaren Ernest Thiel köpte Nattcafé 1907.

 

Nattcafé II från 1906 är en av Axel Törnemans mest kända verk. Målningen tillhör Thielska Galleriet.

Törneman föddes i Persberg som son till industrimannen Johan Algot Törneman och hans hustru Marie-Louise Ahlström. Efter avslutad skolgång och gymnasietid utbildar han sig till konstnär vid Valands målarskola i Göteborg samt vid konstskolor i München, Dachau och Paris. Målningen Blinda på konsert i tillkom under tiden i Dachau och visas i basutställningen Insyn & Utblick på Cyrillushusets övervåning.

Blinda på konsert, från omkring 1900 av Axel Törneman. Tillhör Värmlands Museums samling.

Utställningen ger en bred bild av ett svårfångat och motsägelsefullt konstnärskap som hamnat i skymundan. I utställningen visas Axel Törnemans omfattande produktion från de tidiga målningarna i Paris och Bretagne, via bokomslag och karikatyrer, till de stora målningarna med motiv som blandar undergroundvärld, sällskapsliv och mytologi. Det är den mest omfattande presentationen av Törnemans konstnärskap i Värmland sedan 1947.

Utställningen är producerad av Thielska Galleriet, Stockholm. Curator: Adam Korpskog.

Självporträtt med pipa från ca 1920 av Axel Törneman. Tillhör Thielska Galleriet.