Den 4 december kl 18–21 och 5 december kl 16–19 arrangeras föreställningen Room X på Värmlands Museum. Den unika dansupplevelsen utgörs av 14 danskonstnärer, varav 7 med anknytning till Värmland. Föreställningen pågår i 3 timmar där besökaren kan komma och gå under hela tidsspannet.

14 verk i ett

Room X är ett storskaligt verk som tar över museet  och förvandlar det till en labyrint av dansinstallationer och performanceverk. Under tre timmar pågår sammanlagt 14 danskonstverk i hela museet inbäddade i ett suggestivt ljud- och ljuslandskap där besökarna bjuds in att vandra fritt mellan verken. Den röda tråden i projektet är trygghet, och dess motsats, otrygghet. Ett tema som kommer att utforskas ur ett konstnärligt och publikt perspektiv.

Om projektet Room X

Room X hade urpremiär i Skåne 2018 och skapade stort engagemang och spännande möten mellan konstnärer och besökare. Nu fortsätter projektet som ett samarbete med Riksteatern under 2020 till 2021. Tillsammans med sju danskonstnärer från det tidigare Room X i Skåne och sju regionalt förankrade danskonstnärer från Norrbotten, Värmland eller Gävleborg kommer ett på varje ort unikt Room X att skapas.

Bakom projektet står danskonstnärerna Miguel Cortés och Claudine Ulrich från Flytande Galleriet i Malmö. Miguel Cortés är dans- och scenkonstnär med en lång karriär inom dans, teater och film och numera verksam med egen gränsöverskridande scenkonst vid Art & Confusion i Malmö. Claudine Ulrichs specialitet är klätterdans på husfasader och hon har lång erfarenhet av att arbeta platsspecifikt. Frågeställningar kring samhällsnormer är ett återkommande tema i hennes verk.

Room X är en betydande lokal konstnärlig händelse som fångar hela orten.

Koreografer, danskonstnärer och medverkande

Ana Strandberg
Cecilia Tomasdotter
Erik Eriksson
Ingrid Rosborg
Isabell Hertzberg, Jakob Klang, Thelma Svens, Lisa Andersson López
Majula Drammeh, Maria Reihs och Khamlande Halsackda
Kirstin Ilum
Lidia Wos
Malin Astner & Henrik Andersson
Malin Skoglund
Maria Naidu och Maud Karlsson
Nidia Martinez Barbieri
Ola Stinnerbom
Sara Jane Göthlin
Tove Klang

Idé, koncept och iscensättning: Miguel Cortés och Claudine Ulrich
Ljusdesign: Ulrich Ruchlinski
Ljuddesign: Kent Olofsson

Producent

Riksteatern

llustratör: Sue Doeksen/Acne