Aktuellt

Resandefolkets dag


2016-09-29

I dag är det Resandefolkets dag, och vi uppmärksammar detta med att hissa den romska flaggan på Sandgrund och publicera ett utdrag från en kommande vandringsutställning om resande i Värmland. Utställningen kommer visa glimt av resandes historia i Värmland, samt resande i länet i dag. Resandefolket tillhör i Sverige den romska minoriteten, men där de andra romska grupperna kom till Sverige från sent 1800-tal och framåt, finns resandefolket registrerat i svenska källor redan från 1500-talet.

Frida Noord
Frida Noord, resande bosatt i Värmland.

”Romani har varit viktigt för sammanhållningen och bevarande av kulturen, särskilt förr i tiden. Viktigt för identiteten, stoltheten och självkänslan. Vi är ett folk. Trots assimileringen.”

Frida Noord

Romani

Resande har traditionellt pratat variationer av romani, ett språk som talas av romska grupper i hela världen. Det är uppskattat att det finns över 60 variationer av romani, de flesta med en anmärkningsvärt hög grad av gemensamt ordförråd. Romani har rötter i indiska språk, och har många lånord från iranska, armeniska, grekiska, rumänska, tyska och franska. Svensk romani är efter flera hundra år i Skandinavien stärkt influerat av svenska språket. Svenska har också lånord från romani, som tjej och vischan.  Sedan år 2000 är romani ett nationellt minoritetsspråk.

Utställningen öppnar på Torsby Finnskogscentrum i december. Söndag 13 november blir det seminarium och gudstjänst med särskilt inriktning på resande i Östmark.

Vid frågor kontakta gärna Kristin Mikalsen: kristin.mikalsen@varmlandsmuseum.se