Mån 30 okt, kl 10:00
Höstlov på museet: Historien om Sverige med Farah
Under höstlovet förhandsvisas de två första avsnitten ur SVT:s nya produktion för barn och unga Historien om Sverige med Farah. TV-serien berättar utifrån barnens perspektiv och förklarar ibland komplicerade skeenden på ett enklare vis. Vad hade hunden för betydelse för stenåldersfamiljerna? Vilka leksaker hade barnen på medeltiden? Hur blev det för barnen när allmän skolplikt infördes i Sverige?
De två första avsnitten loopas på storskärm i hörsalen varje dag mellan kl 10–12.
Faktainnehållet är anpassat till barn från 6 år och uppåt.
Stenåldern år 10 000 f kr – 1 700 f kr
”Historien om Sverige med Farah” börjar från början när de allra första människorna kommer hit. När inlandsisen smälter så kommer först djuren och sedan människorna. Vi får se hur människor lever, hur de bor, vad de äter och hur viktig hunden är för stenåldersfamiljerna. Vi får också se vilka faror som finns och hur de ser på livet efter döden.
Metallernas tid år 1 700 f kr – 500 e kr
Nu är det metallernas tid i Sverige. I jakten på bronset söker sig människorna ut till andra delar i världen och möter andra kulturer och man lär sig nya saker. Verktyg och vapen blir starkare och bättre och handel med både varor och människor förändrar livet för människorna i norr. Det är på många sätt en våldsam tid och livet kunde både vara väldigt spännande men också farligt.
Måndag 30 oktober – fredag 3 november
De två första avsnitten i serien loopas på storskärm i hörsalen mellan kl 10–12.
Hörsalen, Värmlands Museum
Värmlands Museum är ett av alla museer och bibliotek runt om i landet som arrangerar förhandsvisning av SVT:s Historien om Sverige med Farah under höstlovsveckan.
Gratis för barn, samt en medföljande vuxen. Till övriga museet gäller ordinarie entré, eller årskort.