Mottainai – Bruk och återbruk

”Mottainai – Bruk och återbruk” är en kollektionsutställning som presenteras i museibutiken och inspirerande montrar under höst och vinter 2023.

Konceptet utforskar hållbarhet och vikten av att inte slösa på jordens resurser. Genom att samla samtida och aktuella kreatörer som prioriterar hållbarhetstänket: Alice Fine, Dye for Indigo och Remake Stockholm, vill vi också vara med att inspirera samt främja ansvar och medvetenhet inom modevärlden.

Vad betyder Mottainai?

Uttrycket Mottainai är rotad i Japansk kultur och innefattar idén om att respektera jordens resurser, minimera slöseri och att se till produktens värde. Begreppet kan översättas som “vad ett slöseri”. Det uttrycker en känsla av ånger eller beklagande över att slösa bort eller att inte nyttja en mycket värdefull resurs.

I takt med att hållbar utveckling blir en global prioritering blir begreppet uppmärksammat i klimatrörelser som ett alternativt perspektiv på vårt förhållningssätt till produktion och konsumtion. Många hållbara initiativ fokuserar på planetens framtida metoder och material, medan ’Mottainai’ handlar om att ta vara på de föremålen vi redan har, att bevara, samt nyttja föremål till fullo och laga det som är slitet eller går i sönder. Genom att använda tekniker och metoder inspirerat av hur man gjorde förr, tillsammans med det japanska synsättet kan vi åter igen finna värdet i ett föremål vi redan har och förlänga dess livscykel i en värld av massproduktion.

Vi visar naturlig växtfärgning på tyg av förnybara material. Sömnader och limningar som är så diskreta att du måste leta efter dem, och lagningar som framhävs i syfte att ge föremålen en ny stil och ett nytt uttryck.

Alice Fine

DECAY-projektet är en pågående studie av modekreatören Karin Bjurström i varumärket Alice Fine. I projektet skapas mönster genom att använda biologiska färgningstekniker med inspiration från naturens naturliga nedbrytningsprocess i syfte att minska användningen av kemikalier inom textilindustrin.

Växtfärgningen sker på silke där olika växter och växtdelar används för att extrahera färgämnen. Det kan vara blommor, blad, bark eller rotfrukter. För att färga silke appliceras färgämnet direkt på tyget genom olika tekniker. Tyget kan doppas i ett färgbad eller så kan växtdelarna appliceras direkt på silket och sedan pressas eller bundlas för att säkerställa att färgen absorberas. Efter färgprocessen kan silket tvättas och behandlas för att fixera färgen och förbättra dess hållbarhet.

För att färgningen ska lyckas bli vibrant med lyster kan ett enda plagg färgas i flera omgångar. Genom att använda olika bindningsmetoder som snörning skapar Alice Fine en mångfald av färger, mönster och texturer på sina silkestyger. Dessa klädesplagg blir inte bara uttryck för mode, utan också ett uttryck för hållbarhet och en vilja att omfamna naturens skönhet.

Dye for Indigo

Dye for Indigo grundat av Johan Åhberg, specialiserar sig på visible mending med textilteknikerna Shibori och Sashiko, två traditionella japanska färgnings- och broderimetoder. I arbetet används det naturliga växtfärgämnet Indigofera tinctoria, även känd som indigo eller äkta indigo.

Indigofera tinctoria är en flerårig växt från ärtväxtfamiljen och har sitt ursprung i tropiska regioner i Asien. Den ger det blå färgpigmentet indigo och har en lång historisk användning inom textilfärgning och kulturella samt traditionella kopplingar till kläder över hela världen.

Remake Stockholm

Remake Stockholm är mycket mer än ett modevarumärke. De använder gåvor från Stockholms Stadsmission som återanvänder cirka 2,5 ton textilier varje år och ger brukade och slitna textilier nytt liv. Varje plagg har blivit omsorgsfullt reparerad och omhändertagen för att få en längre livslängd. På så sätt minskar Remake slöseriet inom modeindustrin och ger materialen nytt liv.

Remake är en förebild för social hållbarhet. Genom att erbjuda arbetsträning ger de människor en möjlighet att närma sig arbetslivet och förverkliga sina drömmar. Varje köp av deras produkter är en handling som stödjer deras vision om ett hållbart samhälle, på ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt sätt.

Bildkälla: Denim Jeans Observer, Remake Stockholm 2014