En dag i Thomas Salzers krukmakeri

Vid kanten av sjön Racken, omgiven av värmländsk stillhet ligger Thomas Salzers krukmakeri. Under hösten åker vi dit för att välja ut ett sortiment till museibutikens bord och hyllor.

Efter att man svängt in på den smala grusvägen vid skylten ’Salzers krukmakeri’, omfamnas man snart av den lugna, mosstäckta barrskogen. Där, djupt inne bland träden och med en utsikt över det glittrande vattnet i sjön, står Thomas Salzers charmiga krukmakeri – ett hem för hantverk som förkroppsligar naturens egen process. Här, i trähusen invid bostadshuset finns keramik från golv till tak, och en uråldrig process drivet av jord, mineral och eld.

 

För Thomas börjar allt med musik som sätter tonen för arbetsdagen. Leran knådas, vägs och formas på hans mors gamla drejskiva, byggd av skickliga Roslagssnickare på 1940-talet. Denna skiva har överlevt generationer och erbjuder den stabilitet och precision som krävs för att forma varje unika verk. När drejningen är klar, torkas kopparna långsamt, och efter två veckors noggrant arbete är den långa skapandeprocessen klar.

Glasyren, som Thomas använder, är en spegling av den skog som omger krukmakeriet. Den består till över hälften av vanlig spisaska från hans egna eldstäder, främst från björk, men även med inslag av gran, tall och rönn. Askan är i själva verket en samling mineraler – spårämnen som trädens rötter har absorberat från marken. Dessa mineraler, tillsammans med kvarts, fältspat och metalloxider, smälter samman och skapar en glasyr som är lika vacker som den är hållbar.

Med den vedeldade stengodsugnen tar bränningen ungefär 12 timmar, under vilka elden i tre olika eldstäder ständigt måste matas. Aska virvlar in och landar på de brända ytorna, och flammorna från elden skapar subtila, naturliga variationer i färg och textur. Den engelska leran prickas vackert av små järnoxidpartiklar som tränger igenom glasyren och ger ytan en rustik, fläckig karaktär.

Efter två veckors arbete, från den första drejningen till den slutliga bränningen, står kopparna som vittnen till en skapelseprocess där varje steg – från formgivning till bränning – speglar den omsorg och skicklighet som krävs för att förvandla enkla råvaror till konsthantverk att använda och glädjas åt varje dag.