Fre 04 okt, kl 17:00

Människors avtryck i skogen och i staden

Nu tar vi SVT:s serie Historien om Sverige vidare till Värmland. Med en föreläsningsserie i åtta delar sätter vi fokus på den värmländska historien.

1560–1750 

Sverige som stormakt byggdes och Vasasönerna stärkte statsmakten för att ha råd med krigen. Handel uppmuntrades och med hjälp av kunskap från Europa kunde värmländska naturresurser utvinnas och förädlas alltmer. Men längs med gränsen till Norge skövlades människors hem i krig. För att markera att området fortsatt var en del av Sverige uppmuntrades människor att slå sig ner i de stora skogarna i norr och väster. Gårdar återuppbyggdes och helt nya hemman togs upp av finska bosättare. Vad berättar spåren i Finnskogen om människors rörelser och kontakter över såväl landskapsgränser som nationsgränser och varför har man funnit så många keramikhandtag med formen av en sjöjungfru i Karlstad? 

Ikväll träffar vi Värmlands Museums Monica Björklund, bebyggelseantikvarie med expertkunskaper om Finnskogen, och Ellinor Larsson, arkeolog vid Länsstyrelsen i Värmland, som specialstuderat fynd från arkeologiska undersökningar i centrala Karlstad. 

Erbjudande i restaurangen

Mellan kl 15–17 går det bra att boka bord i restaurangen. Denna kväll serveras grön ärtsoppa med surdegsbröd och lokal ost från Lakene, tillsammans med en crème brulée som avslutning. 185 kr per person. Förbokning krävs. Drop-in i mån av plats. 

Läs mer och boka bord här.