Fre 20 sep, kl 17:00
Uppror och utveckling i digerdödens spår
Vi tar SVT:s serie Historien om Sverige vidare till Värmland. Med en föreläsningsserie i åtta delar sätter vi fokus på den värmländska historien.
1350–1560
Den stora döden, digerdöden kallad, drabbade landet från år 1350. Hur många människor som dog vet vi inte, men händelsen satte djupa spår i landskapet och i de överlevandes minnen. Vad vet vi om digerdödens härjningar i Värmland?
Bara tjugo år efter att pesten tog en stor del av befolkningen anlades Värmlands enda medeltida borg kallad Edsholm. På Edsholms borg placerade kungen sin fogde för att driva in skatter till kronan. Men borgen stod inte ens i hundra år. I spåren av Engelbrektsupproret brände bönderna Edsholm. Vad vet vi om borgen, vad berättar de arkeologiska fynden och vilka berättelser finns från denna plats?
Hans Olsson, arkeolog vid Värmlands Museum och Liza Ay Hermansson, kulturhistoriker och pedagog vid Värmlands Museum tar oss med till medeltiden i Värmland.
Erbjudande i restaurangen
Mellan kl 15–17 går det bra att boka bord i restaurangen. Denna kväll serveras soppa med surdegsbröd och lokal ost från Lakene, tillsammans med en crème brulée som avslutning. 185 kr per person. Förbokning krävs. Drop-in i mån av plats.
Fredag 20 september kl 17
Hörsalen, Värmlands Museum
Du som inte har möjlighet att ta dig till museet, har möjlighet att följa föreläsningen digitalt. Länk till livesändningen finner du här.
Föreläsningen ingår i ordinarie entré. Årskort gäller.
Ett årskort för 360 kr ger dig tillgång till hela föreläsningsserien. Barn och unga under 20 år har fri entré. Obs, du behöver ändå förboka för att vara garanterad en plats.
Förboka din plats via tickster.com.
Den digitala sändningen genomförs på prov och är därför kostnadsfri.