Fre 03 maj, kl 17:00

Framsteg i en orolig tid

Nu tar vi SVT:s serie Historien om Sverige vidare till Värmland. Med en föreläsningsserie i åtta delar sätter vi fokus på den värmländska historien.

Yngre järnålder fram till äldre medeltid ca 400 – 1350 e Kr 

Den yngre järnåldern var en dynamisk period. I södra delen av Värmland byggdes försvarsborgar på strategiska platser i landskapet och på gårdarna bedrev man jordbruk. I norra Värmlands skogar producerades kol och järn för en växande befolkning. Under vikingatiden utmanades de gamla gudarna av kristendomen och på Lurö etablerades en av landets tidigaste kyrkor. Men i mitten av 1300-talet var skeppen från kontinenten lastade med något mer än handelsvaror, något som kom att förändra livet dramatiskt för människorna i Värmland. 

Johan Richardson och Hans Olsson, arkeologer vid Värmlands Museum, berättar om ett begynnande samhällsbygge i en osäker tid för den enskilda människan. 

Erbjudande i restaurangen

Mellan kl 15–17 går det bra att boka bord i restaurangen. Denna kväll serveras grön ärtsoppa med surdegsbröd och lokal ost från Lakene, tillsammans med en crème brulée som avslutning. 185 kr per person. Förbokning krävs. Drop-in i mån av plats. 

Läs mer och boka bord här.