Fre 05 apr, kl 17:00

Efter stenåldern kom bronsåldern. Eller? – FULLBOKAT 

Evenemanget är fullbokat! Enstaka biljetter säljs på plats och släpps kl 15.00, samma dag.

Nu tar vi SVT:s serie Historien om Sverige vidare till Värmland. Med en föreläsningsserie i åtta delar sätter vi fokus på den värmländska historien.

Bronsålder 1800–500 f Kr 

Längs sjöar och vattendrag minner stora stenrösen om människor som bodde i landskapet norr om Vänern för länge sedan. Många av rösena är från bronsåldern (1800–500 f Kr), en tidsperiod som förknippas med bronsföremål, hällristningar och mäktiga personer som gravlagts i monumentala gravhögar. Tillgången till bronsföremål skapade nya ekonomiska och sociala hierarkier. Men hur mycket påverkades människorna som levde i det som idag är Värmland av bronsålderskulturen och vilka spår har de lämnat efter sig? Hur kom sedan kunskapen att utvinna och bearbeta järn att förändra levnadsförhållandena här? 

Hans Olsson, arkeolog vid Värmlands Museum, ger oss en värmländsk version av bronsåldern. 

Erbjudande i restaurangen

Mellan kl 15–17 går det bra att boka bord i restaurangen. Denna kväll serveras potatis och purjolökssoppa med surdegsbröd och lokal ost från Lakene, tillsammans med en crème brulée som avslutning. 185 kr per person. Förbokning krävs. Drop-in i mån av plats. 

Läs mer och boka bord här.