Fre 29 nov, kl 17:00
Det moderna Värmland tar form
Nu tar vi SVT:s serie Historien om Sverige vidare till Värmland. Med en föreläsningsserie i åtta delar sätter vi fokus på den värmländska historien.
1918 till idag
Nittonhundratalet präglades av nya livsförhållanden. En idé om ett modernt liv, att få vara frisk och ha rätt till utbildning förverkligades för många. En befolkning som växte fort och stor invandring gjorde att helt nya samhällen byggdes och planerades. Men ute på landsbygden hände minst lika mycket. Små fähus byttes mot högmekaniserade ladugårdar och gårdarna gick från självhushåll till avsaluproduktion. Idén om konsten som ett fritt uttryckssätt blev möjlig för allt fler konstnärer. Enklare sätt att resa, till och med i egen bil, gjorde att det gick att hälsa på en vän, kanske på semestern. Influenser spreds snabbare än någonsin och konsten tog vägar ingen anat.
Med avstamp i nya ideal för jordbrukens utformning och ett brokigt konstnärsnätverk bjuder Monica Björklund, bebyggelseantikvarie och Fiffi Myrström, konstintendent vid Värmlands Museum, på en inblick i hur framtiden och konsten skulle formas.
Erbjudande i restaurangen
Mellan kl 15–17 går det bra att boka bord i restaurangen. Denna kväll serveras grön ärtsoppa med surdegsbröd och lokal ost från Lakene, tillsammans med en crème brulée som avslutning. 185 kr per person. Förbokning krävs. Drop-in i mån av plats.
Fredag 29 november kl 17
Hörsalen, Värmlands Museum
Du som inte har möjlighet att ta dig till museet, har möjlighet att följa föreläsningen digitalt. Länk till livesändningen publiceras här senast två timmar innan föreläsningen startar.
Föreläsningen ingår i ordinarie entré. Årskort gäller.
Ett årskort för 360 kr ger dig tillgång till hela föreläsningsserien. Barn och unga under 20 år har fri entré. Obs, du behöver ändå förboka för att vara garanterad en plats.
Förboka din plats via tickster.com.
Den digitala sändningen genomförs på prov och är därför kostnadsfri.