24 februari är det Sverigefinnarnas dag!
Dagen firas på Carl Axel Gottlunds födelsedag 24 februari och uppmärksammar alla sverigefinnar, personer, historia, språk och kultur, allt. Sverigefinnar är den största av Sveriges fem minoriteter och sedan 2013 firas officiellt Sverigefinnarnas dag. Idag finns ca 700 000 sverigefinnar. Sverige och Finland har lång gemensam historia, från 1100-talet och fram till 1809 var vi ett land. Banden har inte klippts. Migrationen och utbytet länderna emellan har fortsatt. Under andra världskriget kom 80 000 finska barn för att vistats i svenska familjer och flytt för förvärvsarbete under 1900-talets andra hälft var stor.
Sverigefinnarnas har en egen flagga, en korsning av den finska och svensk, med två kors i blått och gult på vit botten.
Carl Axel Gottlund född i Finland 1796 kom efter sina insikter och erfarenheter efter vandringarna i Sveriges finnskogar under 1800-talets att verka för sverigefinnars rättigheter. Gottlund var med och bildade den första finska föreningen i Sverige 1830.
Carl Axel Gottlunds dagboksanteckningar från färden ger kulturhistoriskt intressanta tidsskildringar, men är i andra delar mycket kontroversiella. Här tar museet avstamp i tidsskildringarna och vandrar i hans fotspår genom finnskogen, från gård till gård. Följ med oss på vår resa här eller vandra själv på väl trampade stigar, i okända marker eller besök kända finngårdar och lika intressanta platser som nästan inte syns.