Vill du jobba på något av Värmlands Museums besöksmål i sommar?


Värmlands Museum är ett av Sveriges mest välbesökta länsmuseer, beläget på Sandgrundsudden i Karlstad samt vid besöksmålen i Långban, Lekvattnet och Kila. Museet visar och förmedlar kulturhistoria och konst för att ge upplevelser och nya perspektiv till dess besökare.

Nu söker vi dig som är intresserad av att skaffa dig erfarenhet inom besöksnäringen genom säsongsjobb på något av de tre besöksmålen ute i länet.

Om tjänsten
I arbetsuppgifterna som sommarguide ingår att ta emot besökare, sköta försäljning av varor och aktiviteter i butik, informera om platsen, guida och sköta enklare sysslor i våra sommarkaféer. Arbetsuppgifterna kan variera på de tre besöksmålen.

Personen vi söker
Är du en person som brinner för och söker erfarenheter inom turism, värdskap eller kulturhistoria – eller kanske alla tre på samma gång? Då är det här det perfekta sommarjobbet för dig. Det är bra om du har eller just nu genomgår en akademisk utbildning eller motsvarande inom kultur eller turism. Som person ska du vara utåtriktad, drivande, en god pedagog och trivas med att arbeta både i grupp och självständigt. Pedagogisk erfarenhet samt B-körkort är meriterande.

Bra att veta om man söker jobb på något av våra besöksmål
Besöksmålen ligger alla en bit (ca 20 km) utanför tätorterna Filipstad, Säffle och Torsby i Värmland. Om du inte råkar bo i närheten så kan vi hjälpa dig med kontakter för att hitta ett tillfälligt boende, men ansvaret är i slutändan ditt eget. Det går länsbussar till besöksmålen, men det är svårt att få dem att passa med arbetsschemat så om du behöver pendla så är tillgång till bil nödvändigt.

Arbetstid/Varaktighet
Perioden är juni till och med augusti 2021. Exakta datum varierar för de olika besöksmålen.

Ansökan
Sista ansökningsdag 2021-04-01
Ange referensnummer: Sommarvärdar 2021
Vi tar emot ansökan via epost: ansokan@varmlandsmuseum.se

Ange i din ansökan vilket eller vilka av besöksmålen du är intresserad av.

Arbetsgivare
Värmlands Museum, Box 335, 651 08 KARLSTAD, Tel: 054-701 19 00.

Kontaktpersoner
Daniel Olsson, 054-701 19 46, platsansvarig.

När du söker jobb som sommarguide kan du välja att söka till något av följande besöksmål:

Långban gruv- och kulturby

Långban gruv- och kulturby är en av världens mineralartrikaste platser. Från 1500-talet och fram till 1972 pågick gruvdriften för fullt. Det är även födelseplatsen för John Ericsson, en av Sveriges mest kända uppfinnare. Idag lever gruvbyn som ett besöksmål med sina byggnader, mineralsamlingar, utställningar, vackra natur, spännande historier och minnen som har sitt ursprung i tidernas begynnelse. Våra besökare kommer hit för att se våra utställningar, en uppsjö av aktiviteter, vacker natur och möjligheter till både god mat och en god natts sömn.

Långban gruv- och kulturby ligger ca 20 km norr om Filipstad. Läs mer om besöksmålet här…

Torsby Finnskogscentrum

Ett besökscentrum och en mötesplats för det skogsfinska kulturarvet mitt i ute i den värmländska finnskogen. Genom oss möter besökarna ett stycke unik nordisk historia och människoöden av ett alldeles särskilt slag. Våra besökare kommer hit för vår utställnings- och museiverksamhet där vi belyser arvet efter de svedjebrukande finnarna, men också övriga grupper som levt i och präglat det gränslösa nordiska skogslandskapet. Finnskogscentrum fungerar som ett nav i landskapet där man även kan besöka ett antal autentiska finngårdar eller ägna sig åt annan naturturism så som vandring eller fiske.

Torsby Finnskogscentrum ligger i Lekvattnet, ca 20 km väster om Torsby. Läs mer om besöksmålet här…

von Echstedtska gården

Gården är kanske den märkligaste av Värmlands ännu bevarade äldre gårdar. Den byggdes mellan år 1762 och 1764 och har på utsidan en nästan karolinsk prägel; den strama låga manbyggnaden och de två par flyglarna. Men i det inre blommar rokokon. Du ser det i möblerna men kanske främst i de vackra väggmålningarna. Besökarna kommer hit för att beundra gårdens estetisk både invändigt och utvändigt. Mest känt är gården för sitt lite speciella utedass utan motsvarighet i landet. Varje sommar arrangeras konstutställningar och ofta program inom konst, musik, kulturhistoria och trädgård. I trädgården kan besökarna njuta av dofterna i örtagården eller beundra träden i apelgården där vi enbart odlar värmländska äppelsorter samt ta en fika i caféet.

von Echstedtska gården ligger i Kila, ca 20 km nordväst om Säffle. Läs mer om besöksmålet här…