von Echstedtska gården


Sommaröppet 26 maj till 18 augusti 2019.

Rustik elegans, symmetri och enkelhet, bibliska scener och högtidlig stramhet möter blommande måleri och kurviga rokokoben. På von Echstedtska gården utanför Säffle finns landets vackraste utedass med takmålningar från 1700-talet och en trädgård med magiska örter och 25 värmländska äppelsorter.


Västra Smedbyn, 661 94 Säffle | 054-701 19 00
vone@varmlandsmuseum.se

 Här är en förteckning över apelgårdens sorter

Redan i förstugan hälsas besökaren av ett par grenadjärer från Adolf Fredriks tid och i salen finns målningar med bibliska motiv.

Sommar vid von Echstedtska gården

Gården är kanske den märkligaste av Värmlands ännu bevarade äldre gårdar.  Den byggdes mellan 1762-1764 och har på utsidan en nästan karolinsk prägel; den strama låga manbyggnaden och de två par flyglarna. Men i det inre blommar rokokon. Du ser det i möblerna men kanske främst i de vackra väggmålningarna. Redan i förstugan hälsas besökaren av ett par grenadjärer från Adolf Fredriks tid och i salen finns målningar med bibliska motiv. Till och med hemlighuset har burleska dekorationer utan motsvarighet i landet.

Varje sommar arrangeras konstutställningar och ofta program inom konst, musik, kulturhistoria och trädgård.

I trädgården kan du njuta av dofterna i örtagården eller beundra träden i apelgården där vi enbart odlar värmländska äppelsorter. 

Avsluta gärna ditt besök med en kopp kaffe i vårt kafé och en liten tur i museibutiken.

Följ oss gärna på Facebook .