10 dec 2016 - 12 feb 2017

Det ligger i tiden

Med utställningen vill vi få besökare att reflektera över vad de gör med sin tid och inspirera till att förhålla sig till tiden på ett bättre sätt. Genom dataspelsinspirerade interaktiva stationer, med utgångspunkt i boken ”Momo eller kampen om tiden” av Michael Ende, hänger vi med Momo i hennes kamp om tiden.

Varför känns det som att tiden inte räcker till?

Utställningen visar hur tiden styr våra liv, hur människan alltid har fascinerats av tid och ständigt försökt mäta och kontrollera den. En mekanisk tidslinje visar nedslag i tidmätningens historia. På en vägg av klockor visas vanliga och ovanliga tidmätare: Biologiska klockor, timstocken och det långa nuets klocka.

Går det att spara tid och vad gör vi med den tid vi har sparat?

Hur känns tiden när man väntar på ett nytt hjärta, uppehållstillstånd eller när man avtjänar ett fängelsestraff? Vilken betydelse har en tusendels sekund för en elitidrottare? I utställningen lyfts människor fram som har olika erfarenheter och förhållningssätt till tid. I en futuristisk telefonväxel kan besökare tjuvlyssna på röster som talar om teman som väntan, tidspress och vad som får dem att ta tillvara tiden.

Är snabbare alltid bättre?

I utställningen är du här och nu. Du får chans att dra i nödbromsen och hoppa av tåget. Eller mixa ditt eget lugnande ljud. Genom bland annat tidexperten Bodil Jönssons tankar om tid och tidsbegrepp får vi nya perspektiv och begrepp som förklarar tiden som styr våra liv.

Utställningen har producerats av Regionmuseet Kristianstad i samarbete med Högskolan i Skövde och finansierats av Arvsfonden.

Läs mer om utställningen på www.detliggeritiden.se.

 

rm-log_ligg   his_se_logo_web   arvsfonden-logotyp-rgb-svart


På Värmlands Museum finns en unik samling runstavar. Nu visar vi några av dem i vår utställning Det ligger i tiden. Men vad är en runstav? Hör vår samlingsstrateg Luitgard Löw berätta mer.