Matti Klenell x Klässbols Linneväveri

Matti Klenell är en av landets mest uppmärksammade formgivare och känd för sitt arbete inom industriell design, glas och keramik. Med rötter från Värmland har han idag etablerat sig internationellt och har samarbetat med flera framstående varumärken.

Tyget Skimmer, från Klässbols Linneväveri, är ursprungligen designat för Nationalmuseum i Stockholm. Mönstret är en lek med Klässbols traditionella rutiga mönster, som har varit en central del av deras produktutbud sedan företaget grundades 1920. I linje med NM&-kollektionens övergripande tema lyfts mönstret i relation till det ofärdiga, osäkra och ännu ej beslutade.

Bild: mattiklenell.com

Lampan Putki är skapad av Iittala och formgavs av Matti Klenell år 2018. Inspirationen till lampan kom från Iittala Cup, som äger rum vartannat år i företagets fabrik och kan beskrivas som inofficiella världsmästerskapen i glasblåsning. År 2020 lanserades Putki-lampan som en kommersiell produkt efter två års utveckling för att förbättra designen och anpassa den till en hemmiljö. Den slutgiltiga versionen är noggrant nedskalad, har en täckt topp och basen är gjord av gjuten aluminium.

Både lampan Putki och tyget Skimmer är idag en det av bas-sortimentet. Utvalda från utställningen Matti Klenell – Stanna här en stund 2021. Tyget produceras exklusivt i 100% linne via Klässbols Linneväveri, tillgängligt som metervara och som kuddfodral, exklusivt i museibutiken Värmlands Museum.