17 maj 2021 - 31 okt 2021

Matti Klenell

Stanna här en stund

Matti Klenell är en av landets mest uppmärksammade formgivare och erkänd såväl i Sverige som internationellt. Den här utställningen är en presentation mitt i formgivarens gärning med arbeten som tillkommit under hans drygt 20-åriga verksamhet.

Från arbetet med Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Pia Ulin

”Det finns ett skede tidigt i skapandeprocessen som jag älskar att befinna mig i. Det är när skissen börjar ge föremålet jag arbetar med en form, men där tanken fortfarande kretsar kring ett större sammanhang kring vem, var och hur det skall användas.”

– Matti Klenell
Lampan Putki av Matti Klenell formgavs ursprungligen för Nationalmuseum i Stockholm. Mottagare av Residence Stora Formpris 2020 för Årets belysning.

Matti Klenell rör sig obehindrat mellan olika material och discipliner. Bland erfarenheterna finns uppdrag för många skilda producenter och uppdragsgivare. Nyligen ledde han den grupp av designers som ansvarade för inredningen av restaurang och café i det nyrestaurerade Nationalmuseum. Ett uppdrag som väckt beundran såväl bland allmänhet som kollegor i branschen.

Glasserien Viva formgiven av Matti Klenell för Kosta Boda, 2020.
Glasserien Viva formgiven av Matti Klenell för Kosta Boda, 2020.

”Det är i betydelsen av platsen och rummet allting landar. Inte bara rummet där föremålen skall finnas, utan även platsen där de tillverkas. Denna nyfikenhet inför det lokala och hur man med respekt kan tolka och föra detta vidare i nya riktningar. Jag stannar en stund för att sedan gå vidare. Oftast kommer jag tillbaka.”

– Matti Klenell
Från arbetet med Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Pia Ulin

Utställningen är uppbyggd i fem scener som ger en inblick i formgivarens färdigheter, hur arbetsprocessen ser ut och om erfarenheter genom åren. Tematiken i ”Stanna här en stund” kretsar kring olika aspekter av platsens betydelse – för användning och funktion, tillblivelse och utveckling, ursprung och sammanhang, idé och utformning, material och hantverk.

Samtal om hållbarhet och design

Den 20 maj 2021 arrangerades ett samtal om hållbarhetsbegreppet inom design på Värmlands Museum, med anledning av utställningarna Röster som håller och Stanna här en stund. Se sändningen nedan.