Salen

Stämningen i salen kan för en nutida besökare, van vid ljus och lampor i varje rum, kanske kännas lite mörk men också högtidlig. Färgskalan är djup och rik och vi möts av stora bibliska bilder målade på linneväv som spänts över timret i väggarna. Målningarna i rummet föreställer med början till höger om eldstaden; Den barmhärtige samariten, nästa scen till höger Hagar och ängeln, landskapsscen, Elia och korparna, Faraos dotter finner Moses i vassen, Simson och lejonet, Salomos ordspråk, Jakobs tackoffer och Konungen som håller avräkning med sin tjänare. Ovanför bilderna hänvisas till det ställe i Bibeln där texten behandlar bildens innehåll.

Paneler, lister och dörrar är marmoreringsmålade i gråblått. Den imponerande öppna spisen i hörnet har dekorerats med en imitation av kakelplattor och eldstadsöppningen har omfattats med en mjukt svängd ram i trä.

Förutom målningarna finns nästan ingenting kvar i huset som tillhört familjen von Echstedt, men bouppteckningarna efter såväl Bengt von Echstedt som hans två fruar är mycket detaljerade. Tack vare dessa vet vi vad familjen ägde och kan göra oss en bild av tidens inredning, mode, möbler och textilier men vi kan aldrig återskapa och ge rättvisa åt den mångfald av föremål som familjen ägde.