Herr Assessorns rum

Många människor har bott och verkat i huset efter familjen von Echstedt. Förändringar följer i människors spår och i det här rummet kan man mellan fönstren se de lager av tapet och färg som täckte de ursprungliga väggmålningarna. Vid den senaste restaureringen 1992/1993 togs den bruna målningen i ekimitation fram liksom bröstningens ursprungliga färgton. En liten dokumentationsyta över bröstningens lager av färg kan ses vid sidan av sängen. På långväggen har nya våder fått spännas upp.

Från början fanns förmodligen en öppen spis som ersatts av den gröna kakelugnen som står på träben. När Bengt von Echstedt dog 1794 lär hans rum strax efteråt ha förvandlats till matsal av hans dåvarande hustru Margareta Lagerhjelm. Kanske var det hon som lät måla rummet i den rosa färg som visas mellan fönstren?

En serveringslucka in till köket togs upp i väggen bredvid kakelugnen, men täcktes över i samband med den senaste restaureringen. Luckan är synlig från köket. Att ha en matsal så nära köket var annars ovanligt på 1700-talet.

Bland möblerna i rummet finns en byrå i furu målad i valnötsimitation och ovanför den en venetiansk spegel.

I Herrns rum fanns liksom i de andra rummen ett överflöd av sängkläder enligt bouppteckningarna. Han hade också 12 stycken fårskinnsfällar i en grön soffa varav sex stycken var gamla och de övriga ”bättre”. Snusdosor och tobaksdosor fanns ett flertal i olika material liksom ”snussigtar” så man kan anta att dessa njutningsmedel nyttjades ganska flitigt och då kanske tillsammans med ädla drycker i de ”ritade” glas som det fanns många av i bouppteckningarna. Kläder och böcker är tyvärr inte upptagna då dessa hade getts bort strax innan frånfället men glasögonen fanns kvar!