08 jun 2024 - 18 aug 2024

Vi som arbetar med våra kroppar

Långbans Gruvby

Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Utan kroppsarbetarna stannar Sverige. Sällan syns och hörs människor som arbetar med sina kroppar i dagens medier, i nyhetsflödet, på museer, i våra gemensamma offentliga rum. Det vill den här utställningen ändra på. Om villkor. Om klass. Om värdighet.

Projektet initierades av utställningsproducenten Annica Carlsson Bergdahl och tillsammans med fotografen Elisabeth Ohlson har de rest i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder. De har intervjuat, fotograferat och filmat människor som är industriarbetare, butiksbiträden, undersköterskor, städare, restauranganställda, lagerarbetare med ambitionen att skildra en del av dagens arbetarklass. 

I vandringsutställningen möter vi 33 arbetare, med olika bakgrund, erfarenheter och ålder som berättar om hur de har det på jobbet. Berättelser om otrygga arbetsvillkor, bristande respekt och ohållbara strukturer. Men också om organisering, stolthet, arbetsgemenskap och känslan av att vara viktig för samhället.