22 sep 2018 - 06 jan 2019

Fotograf Lars Tunbjörk

Paris Fashion Week

Lars Tunbjörk fick helt fria händer när tidningen Libération bad honom att skildra den luxuösa modeveckan Paris Fashion Week på sitt eget sätt. Uppdraget resulterade i ett uppmärksammat bildreportage som belönades med ett förstapris i World Press Photo 2005. Istället för att trängas med de andra fotograferna runt catwalken valde Lars att fotografera det som händer bakom kulisserna, i omklädningsrummen och på festerna.

Lars som inte tidigare hade någon erfarenhet av modebranschen beskrev visningarna som en Formel 1-tävling. Runt varje modell stod tre, fyra personer som sminkade och skötte klädbyten; alla väldigt fokuserade.

Lars ville fånga nervositeten och koncentrationen hos modeller, sminköser, påklädare och designers som arbetade under den påkostade och prestigefyllda modeveckan. Mitt i all flärd såg han tomheten som också kommer till uttryck i de magra, docklika modellerna och glamourösa miljöerna – när festen är över och catwalkens spotlights släckts.

Peter Claesson och Roger Turesson
Lars Tunbjörks Stiftelse

 

Paris Fashion Week – Fotograf Lars Tunbjörk

Lars Tunbjörk (1956–2015) är en av Nordens mest stilbildande fotografer, som har inspirerat en hel generation fotografer med sitt sätt att se på omgivningen. Bland hans mest kända verk finns böckerna ”Landet utom sig”, ”Kontor” och ”Vinter”. Han har fotograferat för svenska tidningar som Aftonbladet, Stockholms-Tidningen och Vi, och i över tjugo års tid för New York Times Magazine. Hans foton har visats på Hasselblad Center i Göteborg, Moderna museet i Stockholm, och i New York, Paris och Berlin.

Vernissage lördag 22 september kl 13.00

Paris Fashion week – Fotograf Lars Tunbjörk

14 september till 2 december 2018 visas en stor retrospektiv utställning på Fotografiska i Stockholm, ”Tunbjörkslandet – blicken från sidan”. Utställningen innehåller bilder från hela Tunbjörks karriär. Den nyutgivna boken ”Lars Tunbjörk – retrospektiv” (2018) ges ut på Max Ström förlag.

Utställningen är producerad av Lars Tunbjörks Stiftelse, med generöst stöd av Svenska Postkodstiftelsen.