07 sep 2016 - 30 okt 2016

Mellan ljus och mörker

Välkommen med på min resa, den fotografiska.

Att fotografera är ett intresse som följt mig så länge jag kan minnas. Tidiga minnen är familjens diabildsvisningar i källaren och pappas Voigtländer som jag provade i smyg. Den låg där som en skatt i högra skrivbordslådan, andra uppifrån. Eller de där stunderna i soffan hemma hos farmor när jag fick bläddra genom hela årsupplagor av National Geographics eller i en samlingsvolym av Ansel Adams. Sånt sätter sina spår.

En dag kände jag mig redo. Jag var 16 och hade sparat ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa min första riktiga kamera, begagnad, men ändå, en systemkamera, ja, en sån där med utbytbart objektiv. Den kostade 995:-, kvittot har jag kvar, men några fler objektiv hade jag förstås inte råd med då, men möjligheten fanns. Sånt är viktigt. Och känslan!

Åren har gått och den där första Kameran har både hunnit gå i pension och blivit utbytt flera gånger om, men har nu bildligt talat blivit placerad bakom glas och ram där den nu står i mitt vitrinskåp bland diverse andra ”finsaker”.

 

Med det sagt får det vara slut på den nostalgiska berättelsen om mig. Nu tar istället den verkliga berättelsen vid. Berättelsen om Resan i Gränslandet. Där mellan Ljus och Mörker finns rester av det bortglömda kvar. Det är ett undflyende landskap i förändring med byggnader uppförda med möda och omsorg, en gång trångbott bebodda, sedan lämnade av någon, bortglömda och saknade av ingen. Eller?

Rolf Johnson, Sunne/Ed 

Vill du vara med i nästa 100lpm FOTO? Årets upplaga går av stapeln 23-30 November. Anmäl dig nu!

23 nov 2016 – 30 nov 2016