17 sep 2016 - 20 nov 2016

Ikoner - en utställning om att få finnas

Du kommer säkert känna igen dem, Rose och Jack på Titanics däck, Barbie i sitt rosa hus eller en statsminister som talar till nationen. Ikoner – en utställning om att få finnas presenterar porträtt av kända ikoner och arketyper där vi alla kan finna någon eller något att relatera till. Det är bilder av universella drömmar och önskningar om att vara en del av populärkulturen, konsten eller samhället. Men här gestaltas ikonerna av en grupp som sällan eller aldrig har fått synas, trots att de alltid funnits bland oss. De 21 modellerna från hela Sverige har flera saker gemensamt; drömmar, känslor och Downs syndrom.

Ikoner är en utställning producerad av Fotografiska och ett samarbete med Glada Hudikteatern, fotograf Emma Svensson och kostymörer Linda Sandberg och Helena Andersson.

 

Polisen, ur Ikoner – en utställning om att få finnas, ett samarbete mellan Fotografiska och Glada Hudik-teater. Foto: Emma Svensson.

Den här utställningen handlar om något som är större än fotografi. Den handlar om att få finnas och att få ta plats, oavsett vem du är.

Fotografiska

Den här utställningen handlar om något som är större än fotografi. Den handlar om att få finnas och att få ta plats, oavsett vem du är. Vi behöver alla en ikon eller en förebild att relatera till. Drömmarna som de 21 modellerna iscensätter är allmänmänskliga, för vem har inte någon gång velat bli drottning, polis, skådespelare eller mamma? Det är också en utställning om svårigheter och utmaningar.

Kungen, ur Ikoner – en utställning om att få finnas, ett samarbete mellan Fotografiska och Glada Hudik-teatern. Foto: Emma Svensson.

Den Emmynominerade fotografen och dokumentärfilmaren Pieter ten Hoopen har på uppdrag av Fotografiska och Aftonbladet TV skapat den film ni kan se i utställningen, i vilken vi möter några av modellerna och deras föräldrar. Den handlar om det som händer när läkaren berättar att någonting är annorlunda. Om svårigheter och fördomar, men också om en ny vardag och en villkorslös kärlek. Synlighet ger förståelse för olikheter. Vi kan alla med våra kvalitéer och brister bidra till ett rikare samhälle. Och vi är alla i någon mån avvikande eller annorlunda; för vi är alla unika, men inte så olika som vi tror.

.