08 jun 2019 - 25 aug 2019

Gunnar Kaj - Berg Blomma Gruva Grönska

Långban Moderna

Det är Långbans Gruv- och Kulturby som ser ljuset och grönskan efter en lång mörk vinter. Med blommor, grenar och föremål iscensätter Kaj ett tidevarv av blomstring, åldrande och död. Paralleller kan dras mellan växternas livscykel och Långbans Gruv- och kulturby som visar spår av en blomstring som har vissnat bort.

Om Gunnar Kaj

Gunnar Kaj har gjort ett flertal uppskattade utställningar. Efter att under fjolåret ha formgivit utställningen ”Mellan björk och bambu” vid Carl Larssongården i Sundborn utformar han under våren 2019 sin tredje utställning med växande inslag på Thielska galleriet i Stockholm. ”Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst.”

Även på Fredriksdals slott, i Rosendals trädgård, i Wij trädgårdar och i orangeriet på Ulriksdal har Gunnar utformat blomsterutställningar. I vår visas utställningen ”Tankar på penséer” i orangeriet vid Sofiero slott.

Förutom utställningar utformade Gunnar Kaj under fjorton år blomsterarrangemangen för Nobelbanketten i Stockholms stadshus. För svenska staten har han gjort blomsterdekorationer för en premiärministermiddag i Bryssel, midsommarblommor på världsutställningen i Shanghai och en Linnéinstallation på svenska kulturhuset i Paris. Kaj håller även föredrag och kurser om sin syn på blommor och har nyligen gett en inspirerande workshop i Beijing, Kina.

Under sommarn bor Gunnar i Hallboda nära Vätö och hämtar mycket inspiration från Roslagsnaturen. Han är utbildad bildlärare och har varit verksam i många år som illustratör. Han har skrivit böckerna ”Låt det blomma! – om Nobelblommor och annat vildvuxet” samt ”Blommande rum – inspiration och idéer för ett levande hem”.

Vernissage 8 juni kl 13.00, Långbans gruv- och kulturby