16 maj 2024 - 06 jan 2025

Från idé till Nobelpris

Nobel Prize Museum on Tour

Välkommen att utforska några Nobelpristagares arbetsmiljöer och hur de fått idéer till allt från litterära klassiker till upptäckten av svarta hål och nya grundämnen.

I utställningen möter du några Nobelpristagare i arbetet på väg mot nya genombrott, berättelser och insikter. Du får ta del av Nobelpristagarnas upptäckter och idéer, genom deras arbetsmiljöer. Det ligger en lång och krävande process bakom varje prisbelönat arbete, oavsett om det handlar om rymdforskning, romankonst eller fredsarbete.  

Nobel Prize Museum On Tour kommer till Karlstad 2024.

Utställningen utforskar och hyllar arbetet, idéerna och dialogerna som lett fram till vetenskapliga upptäckter, nya berättelser och genombrott för mänsklighetens största nytta, som Alfred Nobel skrev i sitt testamente. Välkommen in i idéarbetet bakom litterära klassiker, upptäckten av svarta hål och jakten på ledtrådar till åldrandets gåta.  

I samband med öppningen får vi besök av en Nobelpristagare.


Utställningen är producerad av Nobel Prize Museum och en del av programmet Nobel Prize Museum On Tour som syftar till att sprida kunskapen om vetenskapligt arbete och hur det påverkar vårt vardagsliv. Utställningen har gestaltats av Annesofie Becker och Morten Søndergaard i samarbete med formgivaren Birger Lipinski.