11 maj 2016 - 19 jun 2016

Fototävlingen EVIN

Fototävlingen EVIN

Fototävlingen EVIN är ett treårigt projekt, öppen för alla som fotograferar. Här möts proffs och amatörer, med sina bästa inskickade bilder från den värmländska vardagen. Man behöver inte vara bosatt i Värmland, men bilderna måste vara fotograferade under de angivna månaderna för att få vara med i tävlingen.

Här är årets pristagare

De nominerade var: Carl-Anders Alfredsson, Mangskog. – Susanna Emanuelsson, Deje. – Madeleine Forsgren, Karlstad. – Sofi Pettersson Grundesjö, Karlstad. – Tommy Pedersen, Karlstad. – Hans-Olov Pettersson, Karlstad.

Carl-Anders Alfredsson vann kategorin Vardagsliv och årets EVIN bild.
Carl-Anders Alfredsson vann kategorin Vardagsliv och årets EVIN bild.

Alla bilder som skickats in doneras samtidigt till Värmlands Museums bildarkiv och sparas för framtiden som samtidsdokumentation. Ett av länsmuseets uppdrag är att samla på samtiden.

Genom att skicka in sina fotografier till EVIN har fotograferna varit med och påverkat vilken bild människor i framtiden kommer att få av den tid vi nu lever i.

Fakta om fototävlingen EVIN

•Första EVIN perioden gäller följande månader: 2014 oktober, december samt februari 2015. Prisutdelning april 2015.
•Andra EVIN perioden gäller följande månader: 2015 april, juni, augusti, november samt mars 2016. Prisutdelning 11 MAJ 2016.
•Tredje EVIN perioden gäller följande månader: 2016 maj, juli, september, samt januari 2017. Prisutdelning 2017.

EVIN är i grunden ett projekt för att samla in och bevara dokumentära bilder för framtiden. Vilket innebär att bilderna har en karaktär av “så här såg det ut vid den här tidpunkten”. Den dokumentära betydelsen har varit en avgörande faktor vid bedömningen av bilderna i fototävlingen. Det är mycket viktigt att bilderna får en så exakt bildtext som möjligt för framtida bruk och forskning.

Juryn i EVIN: Håkan Risberg (Årets bild-vinnare i kategorin Årets nyhetsbild i Sverige 2015), Anna Sims (journalist Nya Wermlandstidningen), Lars Sjöqvist (fotograf Värmlands Museum), moderator Christer Höglund (grundare av EVIN).

 

Rolf Alfredsson vässar störar till någons hage. Juryns motivering till den vinnande bilden lyder: I all sin enkelhet porträtteras här den värmländska vardagen på ett utmärkt sätt. Renodlat, förenklat och med en kärlek till hantverket får betraktaren en historia serverad om det värmländska landskapet och dess invånare. Ett stycke kulturhistoria mixad med samtid värd att bevara.