23 jan 2016 - 06 mar 2016

ERLAND BRAND

Erland Brand, född den 5 oktober 1922 i Arvika, son till målarmästare Johan Brand och hans hustru Ester. Redan i realskolan var han konstintresserad och tecknade och målade tidigt med stöd från pappan som själv var amatörkonstnär. Erland arbetade som målargesäll hos sin far och bestämde sig som 15-åring för att bli konstnär.

Vid 93 års ålder är Erland Brand fortfarande aktiv och målar varje dag.
Vid 93 års ålder är Erland Brand fortfarande aktiv och målar varje dag.

Som 22-åring kom han in på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Hans lärare Nils Wendel var stark influerad av surrealismen vilket färgade Brands konst till en början. Men även den franska 1900-tals konsten med bland annat Picasso, Klee och Miró inspirerade liksom de nordiska konstnärerna Asger Jorn och Jørgen Nash.

Hösten 1947 kom Brand in på Valands målarskola där Endre Nemes var lärare. Nemes uppmanade eleverna att ställa ut sina verk.  När Brand medverkade på utställningen ”Unga tecknare” på Nationalmuseum uppmärksammades han av Kjell Hjern som skrev om honom i positiva ordalag.

Sin första separatutställning hade han 1958 på Galerie Blanche i Stockholm men tidigare hade han tillsammans med andra Göteborgare ställt ut både i Oslo och Rom.

Under 60-talet ägnade Brand sig mycket åt grafik vilket han också undervisade i på Valands Konstskola. Senare delen av 60-talet slutade han med grafiken och gick helt över till akvarell och olja. Oljan tålde han inte så bra så det blev mer akvarell och tempera. Hans utvecklade en blandteknik med collage där han lyfte in olika objekt, sin fars ådringsprover, silverfolie eller upphittade fragment från vardagen.

Brand är representerad på bland annat Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm, Nasjonalgalleriet i Oslo, Nordiska akvarellmuseet, Skärhamn och här hos oss på Värmlands Museum, Karlstad.

Vid 93 års ålder är Erland Brand fortfarande aktiv och målar varje dag.

Källa: Andréas Hagström, Göteborgs Konsthall 2014

Utställningen ingår i en serie av värmländska konstnärer som under slutet av 1940 och början av 1950  gick på Målarskolan Valand, Göteborg.