01 jun 2019 - 29 sep 2019

EPA Sverige

Fotograf Benjamin Nørskov

På landsbygden i Sverige nyttjar tonårspojkar och flickor i åldern 15-17 år ett kryphål i svensk lag, som gör det tillåtet att köra bil om den kan registreras som traktor. EPA-traktorerna ger ungdomarna en unik frihet, som gör det möjligt att leva ett friare liv mer oberoende av sina föräldrar. Bilarna symboliserar steget mellan barndomen och vuxenlivet där du provar allt för första gången – de är ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att vara riktigt där än.

Foto Benjamin Nørskov

På många sätt blir EPA-traktorn en symbol för tonårslivet. Bilarna speglar ägarens personlighet och intressen – växlande färger, doft och ljud precis som tonårslivet självt. Dokumentationen fungerar både som ett sätt att porträttera tonåringarnas känslor och den fysiska manifestationen av EPA-livet som det ser ut idag, men det är också ett sätt att bevara en del av tonårskulturen idag för kommande generationer.


Benjamin Nørskov föddes 1992 i Småland. När han var 9 år flyttade han till Danmark, där han senare tog en kandidatexamen i fotojournalistik vid Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX. Genom en serie tätt sammansatta porträtt visar han i utställningen på Värmlands Museum en generation unga ägare av EPA traktorer.