04 jun 2016 - 06 nov 2016

Fotografen Dennis Hopper

 

I utställningen Fotografen Dennis Hopper visas för första gången i Skandinavien närmare 200 av hans svartvita fotografier från 1960-talet. Bilder som skildrar ett Amerika präglat av social och politisk förändring. Detta var Svarta pantrarnas, popkonstens och hippiekulturens decennium. En tid av frihet, uppror och motstånd. Mitt i denna turbulens befann sig Hopper – och han fotograferade ständigt. Hans vänner kallade honom ”turisten” eftersom han alltid hade sin kamera hängande runt halsen.

Hoppers bildvärld befolkas av bikers, hippies, skådespelare, musiker och konstnärer. Men också av anonyma människor på gatan som fångat fotografens intresse. Miljöerna är ett koncentrat av Amerika: ändlösa motorvägar, gigantiska billboards och breda boulevarder. Fotografierna låter oss se världen genom Dennis Hoppers ögon, vi får möta personerna runt honom och följa med på hans resor.

 

Detta var Svarta pantrarnas, popkonstens och hippiekulturens decennium. En tid av frihet, uppror och motstånd. Mitt i denna turbulens befann sig Hopper – och han fotograferade ständigt.

De avspända och intima bilderna av vännerna från Los Angeles konstscen visar Hoppers styrka som porträttfotograf. I New York möter vi Andy Warhol innan han blev en superstjärna – ofattbart cool bakom sina svarta solglasögon. Skådespelarlegenden Paul Newman tittar rakt in i kameran med omisskännlig närvaro. Hoppers skildring från 1965 av den historiska protestmarschen från Selma till Montgomery – under ledning av Martin Luther King – är ett viktigt tidsdokument som garanterar honom en plats bland de stora amerikanska dokumentärfotograferna.

Oavsett vad Hopper fotograferade gjorde han det med nyfikna ögon och en osviklig känsla för bildkomposition. Utställningen visar på Dennis Hoppers bredd och mångsidighet som fotograf. Det är en unik möjlighet för den svenska publiken att bekanta sig med detta personliga flöde av bilder – tagna av en av de senaste decenniernas verkliga kulturella ikoner.

Biker couple, 1961. Foto: Dennis Hopper

Hans vänner kallade honom ”turisten” eftersom han alltid hade sin kamera hängande runt halsen.

Double Standard, 1961. Foto Dennis Hopper

Fotografen Dennis Hopper är producerad i samarbete med The Hopper Art Trust och Christian Nørgaard.