27 aug 2022 - 14 maj 2023

Att leva för ögonblicket

Jāzeps Grosvalds konst

Utställningen berättar den märkvärdiga historien om den lettiske konstnären Jāzeps Grosvalds (1891–1920). Genom målningar, teckningar och föremål får vi följa en ung människas vindlande väg genom de dramatiska åren kring det första världskriget.

Detta är en dynamisk, kontrastrik och turbulent tid när världen förändras i rasande takt. Och Jāzeps Grosvalds är i allra högsta grad ett barn av sin tid. Han blir bara 28 år gammal – men under sitt korta liv är han med om mycket. 

Grosvalds växer upp i en välbärgad familj i Riga. Under det tidiga 1910-talet lever han ett utsvävande liv som ung dandy i Paris. Han älskar fester, snygga kläder, jazzmusik och vackra kvinnor. Här möter han också den nya radikala modernistiska konsten med Picasso och Matisse i spetsen. Han reser kors och tvärs runt omkring i Europa och talar fem språk flytande.  

När kriget bryter tar han värvning i den ryska armén. På lediga stunder målar han en serie finstämda akvarell- och gouachemålningar som skildrar livet vid frontlinjen. Det är framför allt vardagslivet i lägren, skyddsrummen och skyttegravarna som fångar hans intresse.  

Efter att ha bevittnat den ryska revolutionen i Sankt Petersburg deltar han i en brittisk militärexpedition till Mellanöstern. Resan går från Bagdad – över det persiska höglandet – bort till Kaspiska havet. Jāzeps möter det färg- och doftstarka orienten som alltid funnits i hans drömmar, men också fattigdomen, svälten och lidandet som drabbat lokalbefolkningen. Allt han upplever skildrar han med penna och pensel. När är han återvänder till Europa har hundratals små målningar med sig i bagaget. 

Målning av lettiske konstnären Jāzeps Grosvalds.

Efter första världskrigets slut kämpar Lettland för sin självständighet. Jāzeps och flera andra medlemmar i familjen Grosvalds är delaktiga i det diplomatiska arbetet som till slut leder fram till att landet erkänns som självständig stat. Tyvärr får han själv aldrig uppleva detta historiska ögonblick. År 1920 får han feber och läggs in på sjukhus. Jāzeps Grosvalds dör några veckor senare i sviterna av spanska sjukan. 

På Värmlands Museum finns en unik samling med 221 av Grosvalds verk som donerades av konstnären syster i slutet av 1970-talet. I utställningen visas även verk som lånats in från Lettlands nationella konstmuseum. 

Porträtt av lettiske konstnären Jāzeps Grosvalds.