08 sep 2016 - 30 sep 2016

Astrid Göransson – "...nästan som en i familjen"

Vid denna tid arbetade modern som piga hos operasångaren Emile Stiebel i familjens stor villa i Storängen utanför Stockholm. Anna-Helén kom från ett skånskt lantbrukarhem. Mötet med storstan, Kungliga Operan och det borgerliga samhällsskiktet blev en omvälvande upplevelse för henne.

När Astrid Göransson – några år efter moderns död – fick breven i sin hand blev hon så gripen att hon beslöt sig för att gestalta dem i ett konstnärligt verk. I filmen får vi följa Astrids mamma från lantbruket och mjölkningen till hembiträdessysslorna i staden. Anna-Helén sliter med nymodig matlagning och vidunderliga hushållsmaskiner. I centrum finns den stora AGA-spisen, vars genialitet och stora användningsområde hon ständigt lovprisar i breven.

För arbetet med filmen lät Göransson bygga ett animationsrum i sin ateljé. Hon animerade genom att teckna med kol direkt på rummets väggar. Det var en lång process. Filmen tog över ett år att färdigställa. Om det hårda arbetet vittnar det tjocka lagret kolpulver som täcker animationsrummets golv i slutet av filmen.

Musik och ljud i filmen är ett samarbete med kompositören och musikern Carin Blom från Stockholm.

Filmen har tillkommit med stöd från Konstnärsnämnden Sveriges Bildkonstnärsfond.

Astrid Göransson (f. 1956) bor och arbetar i Maglaby i Skåne. Hon är en mångsidig konstnär som bland annat arbetar med måleri, teckning, skulptur, fotografi och video. Sedan 2014 kan man se Göranssons skulptur Här ligger jag och duger på Nyedstorget i Molkom.