Ny dräktkammare och fokus på kvinnor

Solen sken när von Echstedska gården slog upp portarna den 26 maj. I uthuset i närheten av caféet finns en ny dräktkammare där barn kan klä upp sig i 1700-talskläder.

Att öppna von Echstedska för sommaren är alltid en högtidlig känsla, säger Värmlands museums konstintendent Fiffi Myrström.

En nyhet för i år är de handsydda kläderna i dräktkammaren.

Vi vill ge barn möjlighet att ta till sig historia på ett annorlunda sätt. Här kan de känna 1700-talet in på bara skinnet och till exempel fundera på hur lång tid det tog att knyta ett livstycke att jämföra med dagens resårkläder, säger utställningschef Karin Åberg Waern.

Under säsongsöppningen hade visningarna av gården ett särskilt fokus på gårdens kvinnor.

Att börja med att lyfta kvinnorna känns självklart med tanke på hur många människor som varit med och gjort denna plats till ett hem och inte minst sett till att alla som tillhört gården fått mat på bordet. Och där är ju den förmögna Christina Catharina lika viktig som mjölkpigan Maria Amundsdotter, säger Fiffi Myrström.

Hon hoppas att allmänheten ska fortsätta att hjälpa till att hitta nya källor till kunskap om människorna som levt på denna vackra och spännande plats.

Läs mer om gårdens öppettider och aktiviteter här.