Music for the eyes – Matti Bye med flera spelar till stumfilmen Gunnar Hedes saga

Filmvisning och livemusik
Onsdag 18 oktober kl 18.30

Konsertserien Music for the Eyes fortsätter under hösten 2023. Välkomna till en kväll med filmvisning och livemusik på Värmland Museum. Matti Bye (piano och celesta, Anna Lindal (fiol) och Johan Berthling (kontrabas) spelar till filmen Gunnar Hedes saga som är en dramatisering av Selma Lagerlöfs ”En herrgårdssägen”.

Matti Bye är kompositör och pianist, född i Stockholm, 1966. Han började sin bana med att spela klarinett, fiol och kontrabas, men med pianot har Matti Bye funnit det instrument som motsvarar hans musikaliska temperament, med dess många lager av suggestiv melankoli och vindlande drömlandskap. Matti spelade redan för tjugofem år sedan egenkomponerad musik på piano till stumfilmer på Cinemateket i Stockholm vilket i sin tur ledde honom vidare till en rad olika samarbetsprojekt och till att arbeta med nyproducerad film. Det är ingen överdrift att påstå att Matti Bye är en helt unik musiker och tonsättare.

Bye har komponerat ny musik till Mauritz Stiller´s stumfilmsklassiker Körkarlen (1921) och Gösta Berlings saga (1924). Han är en eftersökt kompositör för filmmusik, till exempel har han skrivit musik till filmen ”Hundråringen som klev ut genom fönstret och försvann” och Fredrik Edfelts ”Faro” gav honom en Guldbagge för bästa filmmusik.

Matti Bye är även verksam som solopianist och ensemblemusiker. Genom åren har han mottagit flera priser och nomineringar – bland annat det nordiska filmpriset Harpa, Selma Lagerlöf´s Mårbackapriset och inte mindre än två Guldbaggar.

Den 18:e oktober spelar Matti Bye tillsammans med violinisten Anna Lindal och kontrabasisten Johan Berthling till stumfilmen Gunnar Hedes saga. Filmen handlar om Gunnar Hede som förlorar sitt förstånd och vi får följa hur hans livs kärlek kämpar för att hjälpa honom tillbaka. Föräldrauppror, konstnärsdrömmar och frågor om ont och gott syns i denna dramatiska bearbetning av Selma Lagerlöfs klassiker ”En herrgårdssägen”.

Biljetter släpps fredag 22 september, via Tickster.com.