Samlingar

Museets samlingar

Värmlands Museum samlar in föremål och minnen som kan berätta om människors liv i Värmland i såväl ett historiskt som ett samtida perspektiv. Samlingarna består av arkeologiska och kulturhistoriska föremål, konst, fotografier, dokument och musikinspelningar.

Sök i samlingarna

Värmlands museums bibliotek.

Böcker

Vårt bibliotek är ett referensbibliotek öppet för allmänheten. Det täcker främst ämnesområden som arkeologi, byggnadshistoria och byggnadsvård, etnologi, historia, kulturhistoria, konst och konsthistoria. Dessutom finns de flesta av landets museiårsböcker och tidskrifter.

Föremål

Museet har samlat på föremål under närmare två sekel. De äldsta föremålen är ca 9 000 år gamla men vi samlar även på saker som finns runt omkring oss idag. Här finns skäror, grytor, stolar, klänningar, lampor, apoteksflaskor, fönster och keramikskålar. Och allt däremellan.

Glas från Eda. Bild till utställningen och årsboken Made in Värmland 2011.

Fotografier

Värmlands Museum har flera stora negativsamlingar efter värmländska fotografer och fotoateljéer. Karlstadsfotograferna Anna Ollson, Karl Nyström, Dan Gunner och Greens foto står för den största delen av de historiska bilderna. Museets verksamhet runt om i Värmland har bidragit med en hel del av de något modernare bilderna i samlingen.

De fem gubbarna på bron. Västra bron till Klara var belagd med träkubb och behövde kontinuerligt underhållas. Foto: Anna Ollson/Värmlands Museum

Konst

Stefan Johansson, Karin Broos, Christian Eriksson, Max Ernst, Lena Cronqvist, Anders Petersen, Isaac Grünewald, Carl Eldh, Kerstin Högstrand, Hanna Pauli – det är bara några av de konstnärer man möter i vår konstsamling. En samling som innehåller grafik, måleri, foto, teckningar och konsthantverk. Konstsamlingen är uppbyggd genom inköp och gåvor och ska spegla såväl det regionala och lokala konstlivet, som ge utblickar mot nationell och internationell konst.

Dokument

Museets dokumentarkiv växer ständigt. Ny kunskap kommer till genom tjänstemännens arbete inom byggnadsvård, arkeologi, konst och kulturhistoria. Men museet får även gåvor från privatpersoner och andra i form av personarkiv, gårdsarkiv och andra dokumentsamlingar.

Arkiverat papper.

Musik

Grunden till det musikarkiv som nu finns på Värmlands Museum lades 1976 genom det så kallade Folkmusikprojektet. En omfattande dokumentation av värmländsk folkmusik och dess utövare. Denna dokumentation fortsatte sedan under drygt två decennier i museets egen regi. Förutom inspelningarna finns noter, fotografier, föreningsprotokoll och artiklar, bland annat.

Välkommen att kontakta oss!