c/o Hagfors

Den 12–18 april 2021 besökte Värmlands Museum Hagfors kommun med delar av sin verksamhet. Museets expertis inom olika områden uppmärksammade och lärde sig mer om trakten genom att delge ny kunskap kring kommunens och Värmlands historia.

Under veckan har museets fotograf dokumenterat vardagsliv i Hagfors, material som sparas för framtiden. I sociala medier delade museet med sig av kunskap om kommunen genom arkivet och samlingarna och i en digitala kommunvandring får vi följa med till ett antal sevärda platser och höra museipersonalen berätta dess historia. Det gjordes även två digitala utställningar på DigitaltMuseum.

Utställningar på DigitaltMuseum

Johan Tinglöf – Urmakaren i och ur tiden (extern länk)

Hagfors – En fyndrik del av Värmland (extern länk)

Digital kommunvandring

Del 1 – Byggnadsantikvarie Lena Thor berättar om f.d. kommunhuset i Ekshärad och Hagfors stadshus.

Del 2 – Arkeolog Hans Olsson berättar om de stenåldersfynd som gjorts vid Acksjön i Ekshärad.

Kommuninvånare uppmärksammade Hagfors!

#coHagfors

Under hashtagen #coHagfors och #husiHagfors på Instagram samlades mycket material som publicerats under veckan, såväl från museet som från privatpersoner som valde att dela med sig av sina favoritplatser i kommunen.

Inventering av interiört måleri

Under veckan gjordes ett upprop för att samla in tips om var i kommunen det finns interiört måleri. Flera privatpersoner hörde av sig med tips och det gjordes även ett besök hos Johannes, som sedan ungefär ett år äger ett hus från ca 1870 som så småningom är tänkt att användas som bostad. Målerierna han funnit kommer antagligen från en riven tingsstuga som låg på grannfastigheten och revs runt 1825.

Johannes äger ett hus från ca 1870 som så småningom är tänkt att användas som bostad.
Målerierna kommer antagligen från en tingsstuga som revs runt 1825.