Kulturmånad i Karlstad 2021

Program på Värmlands Museum


Guidad visning av ”Matti Klenell – Stanna här en stund”

Lördag 11 september kl 11 & 11.45

Guidiad visning av utställningen ”Matti Klenell – Stanna här en stund”. Visningen är gratis med ett begränsat antal platser.

Boka plats kl 11.00. (extern länk)

Boka plats kl 11.45. (extern länk)

Föredrag om Värmländsk möbelhistoria

Lördag 11 september kl 13–15

Värmlands Museum och tidskriften Värmländsk kultur bjuder in till en temadag med två föreläsningar. Claes Åkerbloms föredrag ”Seffle möbelfabrik 1909–1979” samt Linda Höglunds ”Från 30-talet till idag – Sigrid Kjellin och möblerna i samlingen”. Båda föredragen har fri entré.

Mer info om arrangemanget hittar du här.

Visning & workshop – Lena Cronqvist i samlingen

Onsdag 22 september kl 18.00

I museets samlingar finns teckningar, grafik och flera större verk av Lena Cronqvist. Vi tar fram dessa och tittar under en ca 30 minuter lång visning tillsammans med konstintendent Fiffi Myrström även på de verk Cronqvist skänkt till museet under våren 2021. Efter visningen följer en timmes workshop i Skaparverkstan med konstpedagog Gustav Nordansjö, där vi målar med akrylfärg på dukpannåer och gestaltar med inspiration av Lenas skapande.

Boka plats. (extern länk)

Quiz på museet med livemusik

Fredag 24 september kl 18.00

Dra ihop ett gäng och boka in en perfekt avslutning på veckan. Livemusik, roliga frågor och fina priser till vinnande lag. Att delta i quizet är gratis, antalet deltagande lag är begränsat.

Anmäl ert lag här. (extern länk)

Rymdresa med Karlstad Makers

Lördag 25 september kl 13.00

I samband med Astronomins dag och natt arrangeras en virtuell rymdresa med Karlstad Makers i hörsalen på Värmlands Museum. Följ med på en resa genom tid och rum då en erfaren rymdpilot styr det virtuella rymdskeppet efter dina önskemål.

Fri entré, läs mer om arrangemanget här.

Visning & workshop – Stina Wirséns brokiga bilder

Onsdag 29 september kl 18.00

I Stina Wirséns utställning på museet ses sagofigurer, originalteckningar och brokiga bilder ur hennes sagovärld. Dessa figurer tittar vi närmare på i en ca 30 minuter lång visning som leds av konstintendent Fiffi Myrström. Efter visningen följer en timmes workshop med konstpedagog Gustav Nordansjö, där vi tar inspiration till egna illustrationer med tusch och akvarell. Kanske en ny, uttrycksfull sagofigur tar form?

Boka plats. (extern länk)

Kulturknattemånad

Skaparmåndag

Måndagar,  från och med 13 september, kl. 14–16

Under ledning av museets pedagoger skapar barn och vuxna tillsammans i Skaparverkstan på museet varje måndagseftermiddag. Vi gör bilder med skrapkartong, kollagekonst och mycket annat. Varje måndag har ett eget tema, mer info kommer här på hemsidan inom kort. Fri entré för alla upp till 25 år.

Skaparverkstan är öppen

Alla dagar under museets öppettider

Här finns material för att skapa egna dockskåpsmöbler med inspiration av utställningen ”Stanna här en stund” eller varför inte färglägga någon av Stina Wirséns brokiga figurer?

Skaparverkstan är öppen alla dagar under museets öppettider. Fri entré för alla upp till 25 år.

Vernissage – Stina Wirséns brokiga bilder

Öppningshelg 18–19 september

Stina Wirsén är en av Sveriges mest välkända och mångfacetterade barnboksillustratörer. Utställningen fokuserar på hennes bilderbokskonst för barn med de brokiga men på samma gång precist tecknade karaktärerna som väcker både intresse och igenkänning. Här möter vi bland andra Ahmed Anka, Rut & Knut, Nallegrisen och liten Skär. Öppnar lördag 18 september och visas till och med 9 januari 2022. Fri entré för alla upp till 25 år.

Hela programmet för Kulturmånaden och Kulturknattemånaden i Karlstad hittar du här. (extern länk)