Klassiska Körkarlen ackompanjeras live med ny musik

Victor Sjöströms klassiska Selma Lagerlöf-filmatisering, där den oförbätterlige David Holm blir utsedd till dödens körkarl, visas på Värmlands museum den 9 december, med ny musik av gruppen VÖ under ledning av Alex Zethson, pianist från Karlstad.

Körkarlen var den första filmen som producerades i SF:s nybyggda Filmstaden-ateljéer i Råsunda år 1921. En film som var regissören Victor Sjöströms fjärde samarbete med Selma Lagerlöf som bygger på hennes roman med samma namn från 1912. Ett samarbete där Lagerlöfs symbolvärld i kombination med Sjöströms moderna filmspråk blev ett resultat som slog världen med häpnad. Dubbelexponeringar och drömska passager i färg var något helt nytt. Julius Jaensons skapade ett foto som var banbrytande, för vissa scener kördes filmremsan fyra gånger genom kameran för att skapa en tredimensionell känsla. Filmen blev en stor publikframgång i Sverige och runt om i världen. Sjöström gjorde efter den här filmen internationell karriär och arbetade under ett decennium i Hollywood, för att sedan återvända till Sverige och då arbeta som skådespelare. Både Körkarlen och Victor Sjöström var stora inspirationskällor för Ingmar Bergman, Sjöström gjorde en av sina mest kända roller i Bergmans Smultronstället från 1957.

Körkarlen är en stark känslomässig berättelse. David Holm (som spelas av Sjöström) och hans möte med Georges, dödens körkarl (Tore Svennberg), blev genom sin psykologiska inlevelse djupt fängslande. Plågad av dåligt samvete, men oförmögen att vända spiralen, upprepar David Holm gång efter annan sina misstag i ett Fattigsverige där stoltheten och bitterheten sitter djupt i väggarna. Genom återblickar, mellan den fysiska och den andliga världen ser han tillbaka på sitt liv men jakten på syndernas förlåtelse sker med ständiga förhinder. Och som filmens mellantexter aviserade: det är inte fråga om någon vanlig körkarl, utan en som är i sträng tjänst hos döden.

Fredag den 9 december kl 19.00 visas stumfilmen Körkarlen på Värmlands museum med ny musik som framförs live av gruppen VÖ. Följt av bar och mingel i Matbruket. Biljetter köps via tickster.com

är en grupp som startades i mars 2021, på initiativ av den pianisten/keyboardisten Alex Zethson född och uppvuxen i Karlstad och den grekiska, Aten-baserade gitarristen Giannis Arapis. Tillsammans med väletablerade namn på de internationella scenerna för nutida musik, improvisationsmusik och jazz (Anna Högberg, Leo Svensson, Eva Lindal, Johan Berthling) har gruppen på kort tid format ett distinkt sound, inte minst präglat av tramporgelns säregna ton. Tillsammans skapar gruppen en långsamt flödande, melodisk folk-drone, med vemodiga tongångar och klangvärldar som doftar av djupa skogar och som minner om såväl vidsträckta islandskap som nordiskt ljusa sommarnätter.

Musiker 9/12:
Alex Zethson, piano och tramporgel
Johan Berthling, kontrabas
Giannis Arapis, gitarr
Eva Lindal, violin

Orginalaffisch från filmen Körkarlen från år 1921.